15 грудня, 2017

Благодійний вечір присвятили Квітці Цісик

Учасники святкової програми. (Фото: Левко Хмельковський)

НЮ-ЙОРК. – Уже 10 років діє Україно-американський благодійний проєкт „Незабутня Квітка“, який заснував і провадить Заслужений працівник культури України Алекс Ґутмахер. З цієї нагоди 3 грудня в Українському Народному Домі Ню-Йорку відбулося музичне дійство з підтримкою Міністерства культури України.

Інформаційними спонзорами були тижневик „Свобода“, газета „Нове життя“, Радіо „Давидзон“.

Стефан Качарай і Ніна Шаварська.

Стефан Качарай і Ніна Шаварська.

Благодійний проєкт „Незабутня Квітка“, присвячений пам’яті відомої співачки Квітки Цісик, яка померла від раку грудей у 1998 році. Від цієї хвороби також пішли з життя в 1994 році – мати Іванна, у 2003 році – сестра піяністка Марія.

Проєкт передбачає збір фондів для профілактики та лікування раку молочної залози серед жінок України. Завдяки цій ініціятиві було куплено пересувний мамограф для Вінниччини, який носить назву – „Квітка“. Організатори ставлять за мету придбання мамографів для Київського, Одеського та Львівського онкоцентрів.

Співачка Софі Фрезер.

Співачка Софі Фрезер.

Залю Українського Народного Дому заповнили гості, серед яких були настоятель Української католицької церкви св. Юра в Ню-Йорку о. Еміліян Дорош, виконуючий обов’язки Генерального консула України в Ню-Йорку Мирослав Кастран з дружиною Любою, президент Українського Народного Союзу Стефан Качарай, голова громадської організації „Незабутня Квітка“ д-р Роман Грицевич з дружиною Оксаною зі Львова, ведуча мистецьких програм Національної радіокомпанії України Ніна Шаварська, відомий співак Северин Палидович та інші.

Співає Софія Романюк

Співає Софія Романюк

Ведучим був Алекс Ґутмахер, який в ході зустрічі розповів про К. Цісик, про благодійний проєкт, про учасників музичного дійства, яке почалося з виконання національних гимнів США та України, котрі співала з підтримкою залі солістка Софі Фрезер з Маямі.

З вітальною промовою виступив консул М. Кастран, який також прочитав вітання від Посла України в США Валерія Чалого. Р. Грицевич привіз і прочитав вітання від Львівської міської ради за підписом секретаря Анатолія Забарила. Львів був присутній на вечорі у багатьох проявах. У залі було виставлено серію малюнків про К. Цісик, які створили учні львівської школи, названої її іменем, Ольга Куц, Вікторія Когут, Марія Гудз, Анна Староста, Ярина Голінка, Катерина Скочиляс, Надія Каплан. Школа прислала подарунки для американських ровесників, які прийняли юні пластуни з Станиці в Ню-Йорку разом з станичною Наталею Даниш, яка розповіла, що була у Пласті разом з К. Цісик, разом з нею вчилася музики і грала – Квітка на скрипці, Наталя на фортепіяні. Діти заспівали пластові пісні.

На сцені – Людмила Фесенко.

На сцені – Людмила Фесенко.

Світлана Махно зачитала вітання, які надіслали Міністер культури Євген Нищук, головний лікар онкодиспансеру з Вінниці Володимир Шамрай, заступник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

Важливою частиною вечора були відеофільми на екрані – про Квітку Цісик та її родину, про концерт на її честь в Київській опері, де американський лікар Ігор Бонован співав під скрипку Василя Попадюка „Ніч яка місячна“, про допомогу жінкам Вінничини завдяки автомамографові, про фестиваль „Дні українсько-американської культурної спадщини“ в Ню-Йорку.

Консул Мирослав Кастран (праворуч) передає вітання Алексові Ґутмахерові від Посла Валерія Чалого.

Консул Мирослав Кастран (праворуч) передає вітання Алексові Ґутмахерові від Посла Валерія Чалого.

Цікаво було почути, що у Києві, Львові та Вінниці є вулиці К. Цісик.

Зачарував присутніх концерт з участю досконалих виконавців. Співали Заслужена артистка України Людмила Фесенко, переможниця фестивалю ім. Богдана Весоловського Стефанія Романюк з Канади (разом з нею усі заспівали „Черемшину“), С. Фрезер з Фльориди (разом з чоловіком Майклом Фрезером вона заснувала стипендію для студентів музичного коледжу у Дрогобичі), з музичною композицією виступила С. Махно, віртуозно грав на скрипці Валерій Жмуд, танцювали Діянна Шмериковська і Маркіян Кузів з ансамблю „Сизокрилі“. А. Ґутмахер грав на фортепіяні композицію в пам’ять К. Цісик і читав свої вірші. Була представлена „Міс Українська діяспора-2015“ Євгенія Борідка – учасниця концертної тури „Незабутня Квітка“ в містах України.

У імпровізованій книгарні гості купували українські книжки, які їм запропонувала Катерина Кияниця. Ресторан „Веселка“ приготував частування для учасників вечора, якому сприяли Українська Американська Координаційна Рада, Українська „ArtEmes Entertаinment Productions“

Меценатами імпрези були Федеральна Кредитова Кооператива „Самопоміч“ Ню-Йорк, ресторан „Веселка“‚ д-р Майкл Фулмес‚ д-р І. Бoнован‚ іміґраційне бюро адвоката Ілони Джамґарової. Організатори: Українська Американська Координаційна Рада‚ громадська організація „Незабутня Квітка“ зі Львова.

Пластуни отримали подарунки зі Львова.

Пластуни отримали подарунки зі Львова.

Коментарі закриті.