17 лютого, 2022

Беззмістовна зустріч у Берліні

БЕРЛІН. – Зустріч політичних радників лідерів Нормандської четвірки у Берліні завершилася безрезультатно. Формат ґльобального протистояння визначається телефонними розмовами, публічними заявами та перекиданням військ та військових вантажів.

Провівши попередню підготовку телефонними розмовами з майбутніми співрозмовниками, Емануель Макрон побував минулого тижня у Моск­ві та Києві, звідки вирушив до Берліна на зустріч реанімованого Веймарського трикутника (Франція-Німеччина-Польща). Президент Фран­ції намагався відшукати формулу деекскалації ситуації навколо України, провівши тривалі переговори з В. Путіном. Хамські вислови останнього на адресу України та її керівництва під час спільної пресконференції дають можливість припустити, що знайти спільну мову не вдалося. Навряд чи можна говорити про порозуміння між Володи­миром Зеленським та Е. Макроном під час переговорів у Києві, неґативний осад залишили і повідомлення західних медія про те, що французький президент говорив з російським про можливу „фінляндизацію“ України, не отримавши на це згоди партнерів по НАТО.

Не принесла бажаного результату зустріч політичних радників лідерів Нормандської четвірки, яка пройшла у Берліні. Андрій Єрмак визнав, що цього разу не вдалося прийти до узгодженого документу, висловивши сподівання, що буде розбльоковано роботу Тристоронньої контактної групи, обмін полоненими. Він також розраховує на зростання інтенсивности переговорів з колеґами. Дмитро Козак (заступник керівника адміністрації президента РФ – ред.) не приховував роздратування тим, що представники Німеччини та Франції відмовилися тиснути на Україну заради виконання Мінських домовленостей за російським алґоритмом. Варто нагадати, що за сім років існування цього документу, підписаного 12 лютого 2015 року, його виконання не поширилося навіть на перший пункт – про довгострокове припинення вогню. Не зайвим буде нагадати, що за цей час Росія роздала у ОРДЛО понад 800 тис. своїх паспортів, що не знайшло санкційного реаґування ані в України, ані в наших партнерів. Та й узгоджений на саміті Норманді у Парижі у грудні 2019 року допуск представників Міжнародного Червоного хреста до українських полонених у ОРДЛО так і не відбувся.

Сучасна геополітична реальність виглядає сьогодні дуже динамічно. Щодня проходять численні телефонні розмови між лідерами та керівниками дипломатії різних держав. Одні з них стають декоративним елементом політичної кризи, інші вселяють надію. Особисті зустрічі у форматі „карусельної дипломатії“ також проходять доволі інтенсивно, як для стану ґльобальної пандемії у світі. Відносно новий чинник – постачання США та Великою Британією значного обсягу озброєння та амуніції України. Протягом останнього місяця Україна отримала від своїх західних партнерів летального озброєння більше, ніж протягом майже восьми років гібридного протистояння з Росією. Тому і зосередження російських військ на кордонах України, і „Союзна рішучість“ білоруських та російських військових неподалік наших північних кордонів сприймаються дещо інакше.

Коментарі закриті.