25 серпня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

У Росії не видають візи до США

МОСКВА. — Посольство США в Росії повідомило 21 серпня, що воно припинить видання неіміґраційних віз на вісім днів, починаючи з 23 серпня‚ у відповідь на вимогу Росії‚ щоб США звільнили 755 осіб зі свого дипломатичного корпусу або його технічного штабу у Москві. Більшість осіб‚ затруднених в Посольстві в Москві й трьох консулятах‚ є громадянами Росії. Припинення видачі віз в Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та Владивостоці буде на неозначений час. Міністер закордонних справ Росії Сергій Лавров сказав 22 серпня, що це рішення США є „ще одним намаганням підбурювати російських громадян проти свого уряду”. Він додав, що „це є добре знана логіка тих, хто інсценізує революції”, натякаючи на тривалі претензії Москви‚ що США розпалюють неспокій в Росії та інших колишніх совєтських країнах. Вашінґтон заперечував ці звинувачення. („Associated Press”)

Путін призначив посла до США

МОСКВА. — Президент Росії Володимир Путін 21 серпня призначив Анатолія Антонова новим Послом Росії до США. Він також буде постійним представником Росії до Організації американських держав (OAS). 62-літній професійний дипломат має репутацію „яструба” щодо США на своїй посаді в 2011-2016 роках заступника міністра оборони‚ відповідального за міжнародні зв’язки. Перед тим він працював у Міністерстві закордонних справ від 1978 року, де осягнув пост шефа відділу безпеки й роззброєння в 2004 році. Він підтримував офіційну лінію Москви про анексію Криму та підтримку проросійських бойовиків у східній Україні. А. Антонов закидав, що Захід заплянув усунення Президента України Віктора Януковича. Він також твердив, що Захід „додавав вогню“ до кризи в Україні‚ щоб обґрунтовувати існування НАТО та свої військові бюджети. Европейський Союз і Канада мають А. Антонова у своїх списках російських високопосадовців, котрі підлягають санкціям за їхню ролю в українській кризі. У 2016 році він повернувся до Міністерства закордонних справ на посаду заступника міністра. („ABC News”)

Знайдено тіла моряків 

СІНҐАПУР. — Знайдено рештки тіл американських моряків у затопленій частині корабля-винищувача „Джан МекКейн”, який 21 серпня зіткнувся з нафтовозом недалеко Сінґапура. Внаслідок цього пропало 10 вояків. Головнокомандувач Тихоокеанської фльоти Військово-Морських Сил (ВМС) США адмірал Скат Свифт не сказав 22 серпня‚ скільки тіл знайдено на кораблі, але додав‚ що маляйзійські ВМС знайшли одне тіло в морі і передали його американцям. Моряків розшукують кораблі й літаки Маляйзії, Сінґапура, США, Індонезії та Австралії. Білий Дім видав заяву 22 серпня, висловлюючи „великий смуток” з приводу смерти моряків. Винищувач названий в честь адміралів Джана МекКейна старшого і молодшого, діда й батька теперішнього республіканського сенатора з Арізони. Це вже друга аварія впродовж двох місяців винищувачів ВМС 7-ої Фльоти США, яка є базована в Японії. („The New York Times”)

Капітана звільнено з посади

ВАШІНҐТОН. — Капітан корабля-винищувача Військово-Морських Сил (ВМС) США Брайс Бенсон, котрий втратив сім моряків внаслідок зіткнення з торговельним кораблем, буде звільнений з посади, а 10 інших осіб можуть бути покарані, сказав 17 серпня адмірал Віліям Морен, другий найвищий за ранґою офіцер ВМС і заступник шефа морських операцій. 17 червня винищувач „Фицджералд” зіткнувся з торговельним кораблем недалеко Японії і зазнав поважної шкоди, внаслідок чого загинуло сім моряків. „Члени залоги поповнили поважні помилки”, – сказав адмірал. ВМС видали окремий звіт про те, що сталося після аварії, вказуючи на героїзм залоги у намаганнях рятувати життя. Із 35 членів залоги корабля 28 врятувалося. („Time”)

Ореґон дозволяє безкоштовні аборти

СЕЙЛЕМ, Ореґон. — Губернатор Ореґону Кейт Бравн 15 серпня підписала закон, котрий дозволяє безкоштовні аборти всім мешканцям стейту, включно з нелеґальними еміґрантами. Законопроєкт був схвалений минулого місяця без підтримки республіканських законодавців і переданий демократичному губернаторові до підпису. Ореґон став першим стейтом, який дозволяю безплатні аборти всім, хто бажає. Забезпеченеві компанії мусять покривати 100 відс. коштів абортів. Винятком є одна католицька компанія: особи, котрих вона покриває‚ можуть отримати безкоштовні аборти на рахунок стейту. („The Washington Times”)

У Польщі не хочуть компенсацій 

ВАРШАВА. — Польський уряд намагається притишити заклики деяких політиків правлячої партії, щоб вимагати компенсації від Німеччини за втрати під час Другої світової війни. Заступник прем’єра Матеюш Моравєцький недавно лементував, що Польща була „змасакрована” своїм сусідом під час війни, і що „історичні рахунки ще не полагоджені”. Ці заклики погіршують відносини між найбільшим східнім членом Европейського Союзу та Німеччиною, яка є касиром бльоку. На відміну від західньоевропейських країн, Польща підписала угоду про повоєнні кордони з Німеччиною щойно в 1990 році, після провалу комунізму та Берлінського муру. Подальші польські уряди послідовно проголошували, що справа репатріяцій є закритою і „це не змінилося”‚ сказав 17 серпня заступник міністра закордонних справ Марек Маґєровський. Одначе, польський уряд має право говорити з Німеччиною про збільшення „гуманітарних провізій” ще живим жертвам нацистського режиму. („Miami Herald”)

Колишній президент Бразилії засуджений

РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО. — Федеральний суддя Серґіо Моро 12 липня видав вирок колишньому президентові країни, оголошуючи що Люїз Лула да Сільва є винним у корупції та відмиванні грошей, і засудив його на дев’ять з половиною років ув’язнення. Вирок не був несподіванкою навіть для адвокатів підсудного, котрий був президентом в 2003-2010 роках. Скандал торкнувся всіх прошарків політичної системи Бразилії. Прокуратора довела, що 71-літній Л. да Сільва отримав хабарі на суму 3.7 млн. бразилійських реалів (1.2 млн. дол.), хоч він постійно заперечував всі обвинувачення. Перед судовим процесом він уважався правдоподібним передовим кандидатом на президентських виборах наступного року. Тепер він перебуває на волі, поки його адвокати апелюють вирок. Думки публіки є поділені. Одні боронять Л. да Сільву за те, що він боронив права робітників‚ інші вважають С. Моро антикорупційним хрестоносцем, який написав у вироці: „Хоч як би ти високо не літав, закон все є понад тобою”. („Deutsche Welle”)

В Огайо перевірять списки виборців

КОЛЮМБУС, Огайо. — Адміністрація Президента Дональда Трампа зайняла протилежну позицію від його попередника в справі чистки імен виборців, яка тепер стоїть для вирішення перед Верховним судом США. Департамент справедливости оголосив 7 серпня, що уряд тепер підтримує систему‚ яку вживає Огайо. Процес в Огайо має три частини: зосередившись спершу на тих особах, які не голосували впродовж попередніх двох років, стейт відтак намагається сконтактуватися з ними‚ щоб уточнити їхні адреси, а якщо це не вдасться‚ тоді стежитиме‚ чи вони голосували в періоді двох наступних федеральних виборів. Якщо не голосували, щойно тоді стейт зможе усунути їхні імена зі списку виборців. За часів Президента Барака Обами Департамент справедливости казав, що система в Огайо порушує федеральний закон про реєстрацію виборців. Минулого року ліберальні організації переконали федеральний окружний суд в Огайо тимчасово заборонити стейтові проводити чистки імен виборців перед президентськими виборами. („Associated Press”)

Коментарі закриті.