11 серпня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

США заборонили подорожувати

ВАШІНҐТОН. — Державний Департамент США оголосив 2 серпня, що особам котрі мають пашпорт США буде заборонено подорожувати до Північної Кореї. Заборона стає чинною 1 вересня, і до того часу американці повинні покинути цю країну. Це буде одинока країна до якої американцям заборонено подорожувати. Професійні репортери, журналісти, представники Червоного Хреста, особи котрі подорожують з „непереборних гуманітарних міркувань” або „в національному інтересі” можуть звернутися до Державного Департаменту за спеціяльним дозволом подорожувати до Північної Кореї. На дану пору, ця комуністична країна ув’язнює двох корейсько-американських академіків і місіонара, канадійського пастора, і трьох південнокорейців котрі провадили місійну діяльність. Японія каже, що Північна Корея затримала принаймні кілька десятків її громадян. („Reuters”)

Губернатор змінив партію

ГАНТІНҐТОН, Західня Вірджінія. — Стоячи біля Президента Дональда Трампа на політичній маніфестації 3 серпня, губернатор Західньої Вірджінії Джим Джастис оголосив, що він міняє свою політичну приналежність, покидаючи демократів і переходячи до республіканців. У листопаді 2016 року він виграв губернаторські вибори як демократ, у своїй першій кандидатурі на політичну посаду. Перед тим, він був республіканцем. На минулорічних президентських виборах, Д. Трамп легко виграв цей стейт, перемагаючи демократку Гиларі Клінтон різницею 42 відс. голосів. Республіканці також мають більшість в обидвох палатах стейтової леґіслятури. Президент привітав губернатора в рядах республіканської партії, кажучи що „це є така честь мати великого Джима як республіканця”. Дж. Джастис має 6 футів і 7 інчів висоти. Тепер 34 губернатори є республіканці, 15 є демократи, а один незалежний. У 26 стейтах республіканці контолюють леґіслятуру й губернаторство. („Reuters”)

Знайдено дім Христових апостолів

ТЕЛЬ-АВІВ. — Археологи котрі переводять розкопи в Ізраїлі думають, що вони знайшли залишки поселення де проживали три Христові апостоли. Воно находиться коло Галилейського моря в долині Бетсаїда, повідомила 8 серпня тельавівска газета „Haaretz”. У Євангелії від св. Івана написано, що Апостоли Филип, Андрій і Петро походили з містечка Бетсаїда. В минулому археологи знайшли візантійські руїни на цьому місці. Але понад 200 метрів глибше знайшли римські залишки, і серед них знайшли одну монету з бронзи з кінця ІІ ст. і другу срібну монету, яка зображує імператора Нерона приблизно з 65-66 року. („Newsweek”)

Партія СД не хоче витрачати на НАТО

БЕРЛІН. — Центрально-ліва німецька партія Соціял Демократів (СД) 6 серпня відкинула мету НАТО – видавати обов’язковий мінімум 2 відс. Внутрішнього валового продукту країни на оборону. СД також скритикували німецького Канцлера Анґелу Меркель та її консервативних прихильників, особливо Міністра оборони Урсулю фон дер Ляйн, за потурання Президентові США Дональдові Трампові. Християнські демократи А. Меркель провадять СД в опитуваннях на 15 відс. Національноі вибори відбудуться 24 вересня. („Reuters”)

Зростає число втікачів з Венесуелі

МЕКСИКО-СИТІ. — Зростаюча криза у Венесуелі спричинила хвилю шукачів азилю в Мексико. В першій половині цього року, 1,420 венесуельців попросили азилю в Мекесико. Це є майже вчетверо більше порівняно з цілим 2016 роком. Ніхто з Венесуелі не шукав азилю в Мексико в 2014-2015 роках. Сокоро Фльорес, заступник мексикамського міністра закордонних справ для Латинської Америки, сказав 5 серпня у інтерв’ю для аґенції „Ройтерс”, що безпереривні соціяльні зрушення у Венесуелі є причиною цього. („Reuters”)

МекМестер: Росія хоче розділити Европу

ВАШІНҐТОН. — Дорадник президента для національної безпеки генерал-лейтенант Герберт МекМестер виступив 6 серпня у інтерв’ю для телевізійної програми „MSNBC”. Він підкреслив, що дії Росії останніми роками, такі як її аґресія проти сусідньої України та анексія Криму, викликали засудження міжнародної спільноти, яка відповіла накладанням сильних економічних санкцій на Росію. На запитання про втручання Росії в минулорічні американські президентські вибори, генерал схарактеризував це як „витончена кампанія підривної діяльности і дезінформації та пропаґанди, яка провадиться кожного дня у намаганнях розділити Европу та наставити політичні групи проти себе… щоб поширити незадоволення та теорії про конспірацію”. Г. МекМестер сказав, що мають бути наслідки за „дестабілізуючу поведінку” Росії по цілому світі, але це не повинно перешкодити співпраці США з Росією в деяких цілях для національної безпеки, таких як деескаляція ситуації з Північною Кореєю. („Business Insider”)

Трамп призначив нового Посла до Росії

ВАШІНҐТОН. — Президент Дональд Трамп призначив нового Посла США до Росії. Ним є колишній губернатор Юта Джан Гантсмен. 57-літній республіканець вже двічі служив амбасадором: до Сінґапуру за Президента Джорджа Г.В. Буша, і до Китаю за Президента Барака Обами. В 2005-2009 роках він був одним з найбільш популярних губернаторів в історії стейту, скоротивши податки на 400 млн. дол. і спричинився до зросту економії. У 2014 році, як предсідник аналітичного центру „Атлантичної Ради”, Дж. Гантсмен назвав російську аґресію в Україні „алярмуючи дзвінком” для Заходу про намагання Президента Росії Володимира Путіна відбудувати колишню совєтську імперію. Дж. Гантсмен сказав, що тому що половину торгівлі Росї це продаж нафти й природнього газу Европі, США пованна покарати Москву „там де найбільше болить” і співпрацювати з своїми союзниками щоб замінити цю російську енерґію американськими експортами. („USA Today”)

Усунено головного прокурора країни

КАРАКАС. — Головний прокурор Венесуелі Люїза Ортеґа Діяз була усунено з посади 5 серпня і стане перед судом. Це сталося менше чим 24 години після того, як уряд створив нову конституційну асамблею з широкою владою придушити дисидентів і закріпити правління соціялістичного Президента Ніколяса Мадуро. Л. Діяз була дотепер найвищим членом уряду, котра критикувала президента. Вона видала заяву, називаючи своє усунення „лиш маленьким зразком того, що очікує кожного хто відважується протиставитися тоталітарній системі правління”. У інтерв’ю для газети „Вашінґтон Пост”, вона засудила створення нової асамблеї як „народження диктатури”. У відповідь на рішення конституційної асамблеї усунути прокурора, південноамериканський торговельний бльок Меркосур 5 серпня суспендував Венесуелю у членстві на необмежений термін. („The Washington Post”)

Китай здобув дипломатичну перемогу

МАНІЛЯ, Філіпіни. — Комуністичний Китай здобув дипломатичну перемогу 6 серпня у своїй кампанії послабити спротив до своїх широких претензій на Південно-Китайське море. Після двох днів напружених засідань в столиці Філіпін, міністри закордонних справ з 10-членної Асоціявії південноазійських націй (ASEAN) видали спільну заяву, яка – за словами дипломатів – була обережно сформульована щов не образити Китай, який має претензії до майже цілого стратегічно важливого моря, крізь яке річно проходить 5 трлн. дол. світової корабельної торгівлі Минулого року, трибунал ОН вирішив, що широкі претензії Китаю до моря не мають леґальних підстав, але Китай зіґнорував це рішення, Країни ASEAN підписали подібний документ 2002 року, який суворіше поставився до Китаю. Але аналітики кажуть, що за останнніх 15 років Китай підсилювaв свої претензії, одночасно натискаючи на ASEAN видавати чимраз слабші заяви. („AFP”)

Коментарі закриті.