18 лютого, 2016

Америка і світ

Суд закрив правозахисну організацію

МОСКВА. – Верховний суд Татарстану підтримав 10 лютого висновок Міністерства юстиції Росії, що відома правозахисна організація „Аґора” брала участь в „політичній діяльності”, порушуючи російські закони‚ які обмежують активність неурядових організацій. Суд наказав закрити організацію, таким чином заглушуючи ще один голос у систематичному застосуванні суворих заходів проти незалежного громадянського суспільства в Росії. Рішення суду викликало осуд багатьох міжнародних правозахисних організацій, як також інших захисників людських прав у Росії. Від свого заснування в 2005 році „Аґора” обороняла багатьох росіян – серед них опозиційного політика Алексєя Навального – проти звинувачень за політичну діяльність під владою Володимира Путіна. Провідники організації заявили, що апелюватимуть до найвищого суду Росії. („Вашінґтон Пост”)

20 країн беруть участь в маневрах

РІЯД, Савдійська-Арабія. – Збройні сили 20 країн зібралися 14 лютого в північній частині Савдійської-Арабії на „надзвичайно важливі” військові маневри, згідно з офіційною заявою державної пресової аґенції. Навчання під назвою „Грім Півночі” включають сухопутні, повітряні та морські збройні сили, Вони мають показати‚ що королівство і його союзники „об’єднані у протистоянні всім викликам та збереженні миру й стабільности в реґіоні”, – йдеться у заяві. Не було сказано‚ як довго триватимуть ці маневри. Ріяд також повідомив, що‚ будучи членом коаліції під проводом США проти „Іслямської держави”, він вислав бойові літаки на турецьку базу для посилення своїх дій проти іслямських екстремістів у Сирії. („Французька Аґенція Новин”)

Школа заборонила відзначення свят

СЕЙНТ-ПОЛ, Мінесота. — Народна школа ім. Брюса Венто в Сейнт-Полі заборонила відзначення Дня Валентина, Дня Подяки, Різдва та „Галовіна”. Про це 9 лютого повідомила шкільна рада, підтримуючи рішення директора школи Ската Месіні. („Стар Трібюн”)

Сенат США схвалив санкції

ВАШІНҐТОН. – Щоб підірвати намагання Північної Кореї зміцнити свій примітивний ядерний арсенал, Сенат США одноголосно схвалив 10 лютого законопроєкт‚ який накладає санкції на цю комуністичну країну. Санкції позбавляють Пхеньян фінансів‚ потрібних для дальшого ядерного озброювання. Законопроєкт також дозволяє видати 50 млн. дол. впродовж наступних п’яти років на радіопрограми‚ скеровані на Північну Корею‚ та закуп комунікаційного приладдя. Північна Корея випустила 7 лютого ракету на далеку відстань, чим викликала осуд західнього світу, бо це було порушенням міжнародної заборони про випробування технології для балістичної ракети. Минулого місяця Палата Представників США схвалила подібний законопроєкт. („Асосієйтед Прес”)

Прем’єр Росії звинувачує НАТО

МЮНХЕН. – Прем’єр-міністер Росії Дмитро Медведєв звинуватив НАТО у відновленні „холодної війни“. Виступаючи 13 лютого на річній конференції безпеки в Мюнхені, він скритикував військові маневри НАТО та висилку військ до країн‚ які межують з Росією. Він виступив після заяви Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа, що „у Росії риторика, постава та військові вправи з ядерними силами мають на меті залякати своїх сусідів, підриваючи довір’я і стабільність в Европі”. Пізніше, у інтерв’ю для преси, Є. Столтенберґ сказав, що НАТО було змушене відреаґувати на збільшення військових сил Росії і „на факт‚ що Росія була готова вживати військову силу для зміни кордонів в Европі, так як вона зробила в Україні”. Президент Латвії Далія Ґрибаускайте сказала учасникам конференції, що Москва вже „проявляє відкриту воєнну аґресію в Україні та Сирії”. („Чикаґо Трибюн”) 

Сенатор критикує Путіна

МЮНХЕН. – Сенатор Джан МекКейн з Арізони звинуватив Росію, що вона використовує конфлікт в Сирії для своїх інтересів. Виступаючи 14 лютого на конференції безпеки в Мюнхені, Дж. МекКейн, який традиційну очолює конґресову делеґацію США до Мюнхену, заявив‚ що Москва хоче створити військову базу для російської сфери впливів в Сирії, подібно як у Калінінґраді та Криму. Сенатор скритикував американсько-російську злагоду, оголошену 12 лютого в Мюнхені, про плян перемир’я в цій спустошеній країні. Він додав, що Володимир Путін постійно намагається проявляти Росію в ролі домінуючого ґльобального чинника. „Путіна апетит зростає в той час‚ коли він їсть, – сказав сенатор. – Ми вже бачили цей сценарій раніше в Україні”. („Ройтерс”)

Північна Корея крала платню

СЕУЛ, Південна Корея. – Комуністична Північна Корея затримувала собі приблизно 70 відс. заробітної платні, яку вона отримувала для робітників індустріяльного парку. Про це заявив уряд Південної Кореї 14 лютого. Парк був розположений біля північнокорейського міста Кейсонґ, за 35 миль від Сеулу. В ньому працювало 54 тис. північнокорейців для 120 південнокорейських компаній. Платню американськими долярами діставав уряд, а відтак виплачував робітникам багато менше північнокорейською валютою. Украдені гроші були зужиті для розбудови озброєння країни і для наживи державної еліти. Південна Корея закрила індустріяльний парк після того‚ як Північна Корея випустила 7 лютого ракету на далеку відстань. („Асосієйтед Прес”)

ЦРУ знала про атаки в Парижі

НЮ-ЙОРК. – Американська розвідка знала „за кілька днів наперед”‚ що екстремістська іслямська організація „Іслямська держава” (ІД) хоче провести терористичний акт. У листопаді 2015 року ІД вбила 130 осіб у французькій столиці, провівши серію атак. Виступаючи 14 лютого на телевізійній програмі „60 хвилин”, директор Центрального Розвідувального Управління (ЦРУ) Джан Бренан сказав‚ що намагання ЦРУ перешкодити атакам не були успішними через „досвідчене” користування зашифрованим кодом в інтернеті. Він додав, що американські розвідувальні служби стримали численну кількість атак, але ІД „неминуче” буде старатися „залишити свій слід” на території США. („Нюзвік”)

Американський бізнес на Кубі

ГАВАНА. – Американська компанія „КлеберЛЛС“ отримала минулого тижня дозвіл від американського уряду будувати трактори на Кубі. Це буде перше американське підприємство на Кубі від часу комуністичної революції 1959 року. Власники компанії сподіваються отримати дозвіл від кубинського уряду на другий місяць. Вони плянують збудувати фабрику за 5-10 млн. дол. для випуску малих тракторів, потрібних кубинським фармерам‚ які починають механізуватися. Трактори коштуватимуть 8-10 тис. дол. і дуже допоможуть зростаючому приватному секторові на острові. („Ройтерс”)

Скільки бойовиків має ІД?

ВАШІНҐТОН. – Американська розвідка обчисляє‚ що є 20-25 тис. бойовиків „Іслямської держави” (ІД) в Сирії та Іраку. Про це заявив анонімно американський високопосадовець 2 лютого, який просив не подавати його імени‚ поки не будуть оприлюднені формальні цифри. Коаліція під проводом США в цьому реґіоні обчисляє‚ що авіоудари завдали смерть приблизно 28 тис. іслямським бойовикам, а сотні інших загинули в сухопутних боях. Цифри вказують‚ що екстремістська ІД може поповнювати свої ряди‚ незважаючи на важкі втрати. Представники Департменту оборони США кажуть, що ІД мусить тепер частіше силою брати призовників у свої лави на території під її контролею. („Ю-Ес-Ей Тудей”)

Коментарі закриті.