5 травня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Макрон заборонив доступ російським ЗМІ

ПАРИЖ. – Кандидат на президента Франції Емануель Макрон заборонив пресовий доступ двом російським засобам масової інформації (ЗМІ): „RT” і „Спутнік”. У своїй заяві 27 квітня Е. Макрон звинуватив ці ЗМІ в поширенні „пропаґанди” і „обманливих інформацій”. Міністерство закордонних справ Росії назвало це рішення „скандальним”. Обидва ці ЗМІ були створені Кремлем для чужинців, і видаються кількома мовами, включно з французькою. Вони також є дуже активними у французьких соціяльних мережах. Експерти з ділянки комп’ютерної безпеки висловили „впевненість на 99 відс.”, що кібератаки так званих гакерів проти президентської кампанії Е. Макрона є російські. Москва заперечила свою причетність у французьких виборах, які відбудуться 7 травня. („France 24”)

Контакти Путіна з Трампом і Меркель

МОСКВА. – Президент США Дональд Трамп і Президент Росії Володимир Путін 2 травня мали третю телефонічну розмову‚ відколи Д. Трамп став президентом. Обидві сторони обговорили можливість співправі у боротьбі з тероризмом. Кілька годин перед цією розмовою В. Путін зустівся з Канцлером Німеччини Анґелою Меркель у чорноморському порті Сочі, щоб обговорити ситуацію в Україні та Сирії. Після розмов вони заявили про важливість дотримування Мінських домовленостей. А. Меркель сказала, що Москва й Берлін „мають різні опінії про причину конфлікту”. Вона додала, що необхідно є‚ щоб Київ відновив повну контролю над своїми кордонами. А. Меркель є сильним прихильником продовження санкцій на Москву‚ аж поки не буде заплянованого миру. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Польща суспендувала почесного консула

ВАРШАВА. – Міністерство закордонних справ Польщі 30 квітня суспендувало одного з своїх почесних консулів у США, після того як на її сторінці у соціяльній мережі Фейсбук появився скомп’ютеризований рисунок президента Европейського Союзу Дональда Туска в уніформі нацистського офіцера. Марія Шонерт Бінєнда, котра була недавно призначена почесним консулом в Акроні, Огайо, сказала‚ що вона не є автором цього штучного рисунка, але що це робота так званих гакерів. Провідник польської правлячої партії „Право і Справедливість” Ярослав Качинський є довголітнім політичним противником колишнього прем’єр-міністра Д. Туска. Один з дідів Д. Туска коротко служив у німецькому війську під час Другої світової війни‚ а відтак був запроторений німцями на примусову працю і до концтабору. („Associated Press”)

Затонув російський корабель 

МОСКВА. – Розвідувальний корабель „Лиман“ Військово-морських сил Росії затонув 27 квітня в Чорному морі після зіткнення з вантажним судном під прапором Тоґо, яке везло худобу з Румунії. Аварія сталася за 25 миль на північний захід від протоки Босфор. Усі 78 членів залоги корабля „Лиман” були врятовані. Їх відвезли до бази Чорноморської фльоти Росії в Криму. („Associated Press”)

Держдепартамент: Гейлі треба схвалення

НЮ-ЙОРК. – Державний Департамент США хоче, щоб Посол США до ООН Нікі Гейлі отримала схвалення своїх заміток з Вашінґтону‚ заки робитиме публічні заяви. Про це написав щоденник „Ню-Йорк Таймс” 27 січня. Н. Гейлі в минулому казала, що вона завжди координувала свої заяви з президентською адміністрацією. Минулого місяця вона сказала аґенції новин „Сі-Ен-Ен”, що Президент Дональд Трамп „дав мені багато місця просто говорити те‚ що я думаю та інтерпретувати те‚ що він думає”. Державний Департамент хоче, щоб вона дотримувалася текстів наперед написаних „будівельних бльоків”‚ коли готує свої заяви. А якщо ці заяви поважно різняться від цих текстів, вона повинна знову отримати схвалення з Вашінґтону. („The Hill”)

Венесуеля покине членство в ОАД

КАРАКАС. – Венесуельський уряд оголосив, що відтягне своє членство в Організації Американських Держав (ОАД). ОАД є однією з найбільших критиків соціялістичного уряду Президента Ніколяса Мадуро. В Каракасі продовжуються зіткнення між силами безпеки та антиурядовими демонстрантами, в яких останніми тижнями загинуло 29 осіб, понад 400 поранено, a майже 1,300 затримано. Міністер закордонних справ Венесуелі Делсі Родріґез зробила цю заяву 26 квітня, після того як постійна рада ОАД вирішила скликати надзвичайну сесію для аналізи кризи в країні. Генеральний секретар ОАД Люїс Альмаґро видав 75-сторінковий звіт в березні в якому звинувачував уряд Н. Мадуро у систематичному порушенні людських прав і стандартів демократії. Останніми днями Л. Альмаґро засудив реакцію уряду на протести опозиції, яка вимагає‚ щоб президент провів відкладані вибори. Вихід з ОАД є дворічним процесом, але Д. Родріґез сказала, що Венесуеля вийде негайно, хоч країна має 10.5 млн. дол. несплачених членських вкладок. Жодна країна не вийшла з ОАД від часу її заснування в 1948 році. Протести збільшилися й тисячі осіб вийшли на вулиці столиці 2 травня, після того як президент заповів свій плян переписати конституцію країни. („Time”)

Криза продовжується в Македонії

СКОП’Є, Македонія. – Криза в парляменті Македонії триває, відколи 2 травня політичні опоненти нового спікера парляменту Талата Ексгафері не допустили його на посаду. Т. Ексгафері є членом однієї з трьох албанських партій, які погодилися увійти в коаліцію з македонськими соціял-демократами під проводом Зорана Заєва. Коли коаліція 27 квітня обрала Т. Ексгафері спікером, розлючені члени македонської націоналістичної партії ВМРО-ДПМНЕ силою вдерлися до парляменту й побили З. Заєва та кількох албанських законодавців. Зудари між поліцією і демонстрантами продовжувалися на вулицях коло парляменту, спричинюючи поранення 102 осіб, включно з 25 поліцаями. Попередник новообраного спікера Трайко Веляновський, член ВМРО-ДПМНЕ, не прийшов 2 травня, щоб передати ключі до бюра та офіційну печатку. Генеральний секретар парляменту, також член ВМРО-ДПМНЕ, оголосив що вибори Т. Ексгафері не є леґальними аж поки не будуть опубліковані в офіційному леґальному журналі країни – який теж є під контролею ВМРО-ДПМНЕ. Президент Македонії Ґеорґе Іванов, котрий є союзником ВМРО-ДПМНЕ, відмовився дати мандат коаліції З. Заєва творити новий уряд, хоч вона має 69 з 120 місць в парляменті. США та Европейський Союз (ЕС) визнали вибори Т. Ексгафері та закликали Ґ. Іванова дозволити З. Заєву формувати новий уряд. Цей застій припинив намагання країни стати членом ЕС і НАТО. В країні проживає 2.1 млн. осів, більшість македонців, але албанці творять 25 відс. населення. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Навальний оскаржив московську поліцію

МОСКВА. – Провідник російської опозиції Олексій Навальний повідомив 2 травня, що він подав офіційну скаргу на московську поліцію за те, що вона не розслідує‚ хто напав на нього. Він сказав, що втратив 80 відс. зору в своєму правому оці, коли 27 квітня нападник обілляв його „зеленкою” – антисептиком‚ змішаним з їдкою речовиною. Він додав, що його лікар має надію, що втрачений зір буде повернено. О. Навальний написав, що нападником був Олександер Петрунько, котрий має зв’язки з заступником Державної Думи Петром Толстим. О. Навальний твердить, що нападник мав поміч від поліцая Олексія Кулакова та‚ можливо‚ інших осіб. О. Навальний плянує кандидувати на президента у 2018 році – проти Президента Володимира Путіна, котрий правдоподібно старатиметься про перевибір на шестирічний термін. Уряд каже, що О. Навальному не дозволять кандидувати, якщо рішення суду про його вину у фінансових злочинах буде підтримане під час апеляції. О. Навальний заперечує провину й обіцяє кандидувати. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Коментарі закриті.