22 вересня, 2016

Америка і світ

США приймуть 110 тис. біженців

ВАШІНҐТОН. – США плянують прийняти 110 тис. біженців зі всього світу за наступних 12 місяців, починаючи з жовтня. Про це 14 вересня повідомив пресу високопосадовець Адміністрації Президента Барака Обами. Він говорив анонімно, тому що офіційно ці цифри ще не були оголошені. З тих 100 тис. біженців, 40 тис. будуть від Середнього сходу та Південної Азії, 35 тис. з Африки, 12 тис. зі Східньої Азії, 4,000 з Европи і 5,000 з Латинської Америки. Останніх 14 тис. можуть бути з будь-яких реґіонів, так довго як американський Конґрес є повідомлений про це. Урядовець сказав, що ця цифра віддзеркалює переконання Б. Обами‚ що всі країни мусять прийняти більше число потребуючих. („The Washington Post”)

Секретар ВМС пояснив назви кораблів

ВАШІНҐТОН. – Секретар Військово-Морських Сил (ВМС) США Рей Мебус пояснив‚ чому він надає деякі контроверсійні назви військовим кораблям. Він назвав один корабель іменем колишньої конґресменки Ґабрієл Ґіфорд, котра є знана своїми політичним виступами для обмеження американцям доступу до вогнепальної зброї. Інший корабель був названий іменем покійного Гарві Мілка, відомого борця за права гомосексуалістів. Ще інший був названий іменем покійного ліберального сенатора Роберта Кенеді. Р. Мебус сказав, що він хотів вшанувати осіб‚ які проявили героїзм, навіть якщо це не було в рядах американських збройних сил. Цього місяця секретар офіційно надав назви п’ятьом кораблям, серед них один названий іменем Соджорнера Трута, знаного борця проти невільництва в Америці у ХІХ ст. Конґресмен Данкен Гантер з Каліфорнії та віце-адмірал у відставці Даґ Кравдер скритикували ці дії Р. Мебуса, кажучи що кораблі ВМС США повинні носити назви військових героїв, щоби бути надхненням для сьогоднішніх моряків. („Associated Press”)

Сі-Ен-Ен додала до коментарів Трампа

НЮ-ЙОРК. – Виступаючи 19 вересня перед аґенцією „Факс Нюз”, республіканський кандидат у президенти Дональд Трамп заявив, що федеральний уряд мусить „профілювати” осіб в обличчі різних недавніх терактів у США. Він дав приклад Ізраїля, де законодавчі органи реґулярно та успішно профілюють осіб у своїй боротьбі з арабським тероризмом. Але телевізійна аґенція новин Сі-Ен-Ен повідомила, що Д. Трамп сказав що треба „расово профілювати” людей в Америці‚ щоби поборювати тероризм. Представник Сі-Ен-Ен признав, що аґенція „не повинна була” додавати цей вираз до слів Д. Трампа. Сі-Ен-Ен також попала під критику 17 вересня, коли звітувала про офіційну заяву демократичного кандидата у президенти Гиларі Клінтон щодо недавніх терактів в Ню-Йорку і Ню-Джерзі. Сі-Ен-Ен пропустила слова Г. Клінтон про те, що теракти були результатами бомби, хоч раніше аґенція скритикувала Д. Трампа саме за те‚ що він після вибухів передчасно вжив слово „бомба”. („www.thehill.com”)

Кубі відібрали медалю з 2008 року

ЛЬОЗАННА, Швайцарія. — Міжнародний Олімпійський Комітет 1 вересня відібрав від Куби срібну медалю з кидання диску на пекінській Олімпіяді 2008 року після того як повторна аналіза виявила допінґ в переможниці Ярекис Баріос. Змінені висліди означають‚ що українка Олена Антонова тепер одержить срібну медалю, а Китай дістане бронзу. („ESPN”)

Суд призначив 10 тис. дол. глухому

ІНДІЯНАПОЛІС, Індіяна. – Окружний суд США для південної округи Індіяни призначив 10 тис. дол. відшкодування для Дастіна Кінґа. Суддя Джейн Маґнус-Стінсон вирішила‚ що Д. Кінґ, котрий є глухим, мав право мати офіційного перекладача мовою жестів, якою послуговуються німі люди. Коли нижчий суд відмовився надати йому такого перекладача в його судовій справі, Д. Кінґ не розумів добре‚ що діється на процесі. Тепер Окружний суд сказав, що федеральний закон дає глухим особам право мати такого перекладача. („The Indiana Lawyer”)

Павел писав про ядерну зброю Ізраїля

НЮ-ЙОРК. – Група так званих „гакерів” опублікувала 16 вересня електронну пошту колишнього Державного секретаря США Коліна Павела, в якій він написав‚ що Ізраїль має 200 ядерних боєголовок. Про це він писав минулого року до демократичного мецената Джефрі Лідса, коли вони обговорювали промову ізраїльського Прем’єра Беніяміна Нетанягу перед Конґресом США. „Іранці не зможуть користуватися ядерною бомбою, навіть якщо вони нарешті створять одну. Тегран знає, що Ізраїль має 200 ядерних боєголовок, всі націлені на Тегран”, – писав К. Павел. У відповідь на розголошення цього листа, К. Павел сказав‚ що він лиш подавав інформацію‚ яка є загально відома. („Newsweek”)

Закликають не помилувати Сновдена

ВАШІНҐТОН. – Конґресовий комітет в справах розвідки вислав листа 15 вересня до Президента Барака Обами, закликаючи його не помилувати Едварда Сновдена. Лист, який одноголосно підписали демократи й республіканці, стверджує що 33-літній колишній працівник Національної Аґенції Безпеки (NSA) спричинив „найбільший і найшкідливіший” витік засекреченої інформації в історії США. Комітет одноголосно видав свій публічний звіт, де кажеться‚ що Е. Сновден спричинив „неймовірну шкоду національній безпеці” країни. Е. Сновден 2013 року видав масу засекречених інформацій журналістам, кажучи‚ що програма стеження уряду над мешканцями Америки порушує Конституцію. Уряд звинувачує Е. Сновдена у шпигунстві та викраденні урядових документів. Він втік до Москви і отримав політичний притулок. Тепер деякі американські правозахисні організації хочуть‚ щоб президент помилував його перед закінченням свого терміну. („The Washington Post”)

Росія гостро реаґує на події в Сирії

МОСКВА. – Росія гостро зареаґувала 20 вересня на „безпідставні” закиди США‚ що сирійські або російські військові літаки є відповідальні за бомбардування гуманітарного конвою до сирійського міста Алепо. Згідно зі звітом ООН, принаймні 18 вантажних автомобілів були знищені 19 вересня‚ коли вони везли гуманітарну допомогу мешканцям Алепо. ООН тепер припинила свої гуманітарні конвої в країні. Вашінґтон заявив, що це бомбардування міг завдати лиш режим сирійського Президента Башара аль-Асада або його російські союзники, і що Москва є відповідальна за цей інцидент. Міністерство закодонних справ Росії натомість вказало на випадкове бомбардування сирійського війська пару днів раніше коаліцією під проводом США. Смертельне бомбардування конвою, в якому загинуло 20 осіб, сталося через кілька годин після того‚ як військові кола Сирії повідомили про кінець однотижневого перемир’я, на яке Москва й Вашінґтон згодилися‚ щоби закінчити п’ятилітню війну в країні. Росія і Вашінґтон постійно звинувачували одне одного у недотриманні цього перемир’я. („AFP”)

Померла консервативна активістка

СЕЙНТ-ЛЮЇС, Мізурі. – 92-літня Филіс Шлефлі, одна з найбільш відомих провідників американського консервативного руху, померла 5 вересня. Впродовж багатьох десятиліть вона очолювала організацію „Іґел Форум”, яку вона заснувала 1972 року. Маючи 80 тис. членів, ця консервативна груп активно боролася за різні соціяльні цілі, головно в обороні американських родин від ліберальних впливів. Під час Другої світової війни Ф. Шлефлі працювала на фабриці з випробування амуніції для кулеметів. По війні закінчила політичні науки, а після виховання своїх дітей закінчила адвокатські студії. Завдяки „Іґел Форум”, запропонована поправка до Конституції про рівноправність жінок перепала в 1970-их і 1980-их роках. „Жінка має право бути дружиною та матір’ю, – вона казала – а Конституція вже надає жінкам рівні права з чоловіками”. Ф. Шлефлі припильнувала‚ щоб кожна політична плятформа Республіканської партії, починаючи від 1976 року, писала про права ненароджених дітей на життя. Цього року члени її організації були поділені щодо підтримки кандидатури Дональда Трампа у президенти. („CBS”)

Коментарі закриті.