5 січня, 2023

АМЕРИКА І СВІТ

Помер Папа-емерит Бенедикт XVI
ВАТИКАН. – Папа-емерит Бенедикт XVI помер 31 грудня 2022 року. Він був найстаршим з усіх пап в історії Церкви і перебував на Апостольському престолі від 2005 до 2013 року. Бенедикт XVI випередив у списку „пап-довгожителів” Лева ХІІІ (1810-1903), який був папою 25 років. Йосиф Рацінґер народився 16 квітня 1927 року в Німеччині. Це перший Папа за понад 700 років, який зрікся престолу (в лютому 2013 року). Відтоді він мешкав у колишньому монастирі на території Ватикану. В історії Церкви це – 265-ий Папа. Бенедикт XVІ був першим папою-німцем від часів Віктора ІІ (1055-1057). До свого обрання на посаду, він був префектом Конґреґації віровчення (1983-2005) і, займаючи цю одну з найважливіших ватиканських посад, був найближчим соратником Папи св. Івана Павла ІІ. („Релігійно-інформаційна служба України”)

Генерал передбачає перемогу України
ВАШІНҐТОН. – Представник Національного громадського радіо (NPR) 2 січня провів інтерв’ю з колишнім головнокомандувачем Збройних сил США в Европі (до 2018 року) генерал-лейтенантом (у відставці) Бен Годжесом. Генерал вважає „абсолютно можливим” і навіть „правдоподібним”, що Україна визволить Крим в цьому році, і це буде великим кроком до перемоги. („National Public Radio”)

Пхеньян усунув високопосадовця
ПХЕНЬЯН. – Державні ЗМІ повідомили 1 січня, що уряд комуністичної Північної Кореї усунув з посади Пак Джонґ Чена, другого найвпливовішого військового урядовця після голови держави Кім Чен Ина. Зміна сталася на річних зборах Центрального комітету правлячої партії. Центральна військова комісія партії, очолена Кім Чен Ином, дійсно є найсильнішим органом в ділянці військових справ, навіть перевищуючи Міністерство оборони. Пак мав взірцеву військову кар’єру, просуваючись від однозіркового генерала на посту коменданта артилерії в 2015 році до чотиризіркового генерала в 2010 році в ділянці ракетної технології. Кім недавно закликав до розвитку нових міжконтинентальних балістичниих ракет і збільшення ядерного арсеналу своєї країни. Пак став членом політбюра в 2020 році, отримавши титул маршала, найвищої військової ранґи під Кімом. У листопаді він гостро виступав проти спільних військових навчань США та Південної Кореї. Після того як Північна Корея 26 грудня 2022 року запустила п’ять безпілотників на територію Південної Кореї, Сеул відреаґував висланням своїх безпілотників на територію свого північного сусіда. Брак реакції з боку Пхеньяну може означати, що Північна Корея не помітила ці безпілотники, а відповідальність за це могла впасти на Пака. Рі Йонґ Ґіл замінив Пака на посаді заступника голови Центральної військової комісії та секретаря Центрального комітету партії. В минулому він займав посади міністра оборони та шефа генерального штабу армії. („Reuters”)

Американці не мають великих надій
ВАШІНҐТОН. – Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” 1 грудня 2022 року оприлюднив статистику про те, що думають американці про можливість успіхів у ділянці політики. Виглядає, що після проміжних виборів до Конґресу США, що відбулися в листопаді, американці не вірять в успішну діяльність своїх політиків. Переважна більшість опитаних (65 відс.) вважають, що Президент Джо Байден зможе здійснити свій порядок денний упродовж наступних двох років; 61 відс. думають так само про республіканських провідників у Конґресі. Тільки одна третина вважає, що президент (33 відс.) та республіканці (36 відс.) осягнуть успіху. Подібні цифри були і після проміжних виборів 2018 року, коли тільки одна третина виборців вірила в успіх Дональда Трампа та демократичних провідників у Конґресі. („www.pewresearch.org”)

Філантроп щедро підтримує Україну
НЮ-ЙОРК. – У великій і поважній газеті „Вол Стріт Джорнал” 22 грудня 2022 року з’явилося платне оголошення у першій частині газети на повну сьому сторінку. Великими чорними літерами написано згори: „Це не є оборонна війна!” Далі закликається: „Дайте Україні зброю, щоб боротися з російською аґресією”. Підписано: „Гю Ф. Калвергавс, мол.” Пошук цього імени в американській пресі показав новинку в газеті „The Free Press” у Тампі (Фльорида) з 10 березня, в якій пишеться, що цей американський адвокат і філантроп, котрий є інвестором в нерухомості в Маямі, подав платне оголошення у „Вол Стріт Джорнал”, закликаючи читачів підтримати Фонд захисту дітей України при UNICEF, міжнародному фонді невідкладної допомоги для дітей – UNICEF USA Protect Children of Ukraine Fund. Він сам пожертвував 1 млн дол. на цей фонд, який допомагає дітям і родинам в Україні вже 25 років. Від початку війни ця організація діє в Україні, надаючи гуманітарну допомогу. Під своїм підписом в газеті з 22 грудня 2022 року філантроп подав свою електронну адресу: [email protected]. („The Wall Street Journal”)

Лавров поставив ультиматум Україні
МОСКВА. – Міністер закордонних справ Росії Сергій Лавров видав ультиматум Києву, в якому сказав: „Ворог добре обізнаний з нашими пропозиціями для демілітарізації і денацифікації територій контрольованих режимом, знищення загроз безпеці Росії, які звідти випливають, включно з нашими новими землями. Суть проста: виконайте їх для власного добра. Інакше справу вирішуватиме російська армія”. Він це сказав 26 грудня 2022 року державній телеаґенції ТАСС. Днем раніше президент Росії Володимир Путін сказав, що Москва готова на переговори, але звинуватив Київ і західніх союзників за брак розмов.(„Reuters”)

Китай сердиться, Тайван радіє
ТАЙПЕЙ. – Китай гостро висловив своє незадоволення 24 грудня 2022 року після того, як увійшов у силу закон про новий оборонний бюджет США. В ньому призначається 10 млрд дол. для укріплення безпеки Тайвану й пришвидшення достави зброї. Демократичний Тайван є сіллю в оці для комуністичного Китаю, який вважає острів своєю територією. Тайван відкидає претензії Китаю, кажучи, що лише населення острова (23 млн осіб) має право вибирати своє майбутнє. Пекін ніколи не відмовився від використання сили для захоплення Тайвану і заявив, що новий бюджет „завдає поважну шкоду мирові й стабільності в Тайванській протоці”. США є найповажнішим міжнародним союзником острова. Міністерство оборони Тайвану подякувало США, кажучи, що закон вказує, якими важливими є для Вашінґтону зв’язки з Тайванем та зміцнення безпеки острова. Щоб показати свою силу, Пекін 26 грудня вислав 71 військовий корабель і сім літаків у напрямі Тайвану. Китай реґулярно намагається залякати острів виявами своєї могутности. Новий оборонний бюджет США призначає 858 млрд дол. на оборону в наступному фіскальному році. („Reuters”)

Скоротилася тривалість життя у США
АТЛАНТА. – Центри для контролі хворіб (CDC) 22 грудня 2022 року оприлюднили статистику, яка вказує, що тривалість життя у США скоротилася до найнижчого рівня за останніх 26 років. Число смертей зросло на 5.3 відс. від 835.4 на кожних 100 тис. осіб у 1996 році до 879.7 осіб у 2021 році. Це означає, що тривалість життя тепер становить 76.4 років і є найнижчою від 1996 року; у 2020 році вона була 77 років. Автори звіту вказують на коронавірус і зловживання наркотиками як головні причини цього погіршення. Для чоловіків тривалість життя тепер є 73.5 років, а для жінок – 79.3 років. Недуги серця залишаються найбільшою причиною смертей в країні, а відтак рак і коронавірус. („NBC News”)

Коментарі закриті.