22 грудня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

1.8 млрд дол. допомоги Україні
ВАШІНҐТОН. – США дадуть Україні 1.8 млрд дол. військової допомоги. Про це сказали високопосадовці США 20 грудня, саме коли адміністрація Президента Джо Байдена готувалася прийняти Президента України Володимира Зеленського. Вони виступали анонімно, бо офіційної заяви ще не було видано. Новий пакет допомоги вперше включатиме ракетні системи „Патріот”, як також високоточно керовані бомби для винищувачів. В. Зеленський та інші українські урядовці вже давно просять Захід надати їм cучаснішу зброю, включно з системою „Патріот”, для оборони країни у війні з Росією. Конґрес США готується схвалити додаткових 44.9 млрд дол. допомоги Україні, як частину законопроєкту про видатки на наступний рік. На разі неясно, коли системи „Патріот” прибудуть в Україну, тому що військові США мусять навчити українців як користуватися цією системою. Навчання могло б тривати кілька тижнів, і, правдоподібно, проводитиметься в Німеччині. За словами високопосадовців, наполегливі прохання українських провідників і нищівне руйнування інфраструктури України остаточно побороли вагання США щодо надання цієї системи. („Associated Press”)

„Це може бути тільки Україна”
ЛОНДОН. – Британський тижневик „The Econo­mist” обрав Україну країною року, відзначивши боротьбу українців проти російської аґресії. „Звичайно, обрати країну року за версією „The Economist” важко… Але цього року, вперше після того, як ми почали називати “країни року” в 2013 році, вибір є очевидним. Це може бути тільки Україна”, – йдеться в публікації з 20 грудня. За словами журналістів, це звання дістається країні, яка найбільше покращилася за попередні 12 місяців. Газета пояснює, що причиною призначення цього звання саме Україні стали чотири якості українців – героїзм, винахідливість, стійкість і надхнення. (Радіо Свобода)

ООН: 20 млн дол. допомоги українцям
НЮ-ЙОРК. – ООН виділила додаткових 20 млн дол. Українського гуманітарного фонду на підтримку 300 представників громадянського суспільства, громадських організацій та добровольчих груп. Про це 20 грудня заявила постійна координаторка системи ООН в Україні Деніс Бравн. Вона наголосила на тому, що робота, яку виконують всі ці групи, вражає, втім за 10 місяців війни вони вичерпали свої ресурси та потребують допомоги, щоб підтримувати життєво важливу допомогу народові України. Бюро координації гуманітарних справ ООН з часів повномаштабного вторгнення Росії в Україну вже виділило на операції в Україні 252 млн дол. Понад 55 млн дол. з загальної допомоги ООН пішло на забезпечення ґенераторами лікарень, центрів для тимчасово переміщених та інших критично важливих об’єктів, а також закупівлі зимового одягу та товарів для людей в Україні, які зіткнулись з енерґетичною кризою посеред зими. („Голос Америки”

Повідомлення в ділянці ядерної синтези
ВАШІНҐТОН. – Секретар Департаменту енерґії США Дженіфер Ґренголм оголосила 13 грудня про „великий прорив” у ділянці ядерної синтези. Вона повідомила, що науковці федеральної лябораторії ім. Лоренса Лівермора в Каліфорнії знайшли спосіб, внаслідок якого утворюється більше енерґії, ніж споживається”. Водночас критики вказують, що у згаданій реакції енерґія лазерного проміння, направленого на атоми водню дорівнювала 2,1 MJ, а отримана енерґія була 3,5 MJ, але при цьому ще додаткових 400 MJ були використані для роботи самого лазеру. Таким чином, утворювалося тільки менше одного відстока енерґії від загалом використаної. Ядерна синтеза відбувається, коли два атоми під надзвичайним тиском зливаються в один атом, вивільняючи неймовірно багато енерґії. Науковці працюють над осягненням ядерної синтези ще з 1950-их років. Ядерна синтеза атомів водню виділяє в 4 млн разів більше енерґії, ніж спалення нафти чи вугілля. У разі осягнення контрольованої ядерної синтези людство отримало б доступ до практично необмеженого джерела енерґії, вільного від викидів вуглецю й радіоактивних відходів. („www.yahoo.com”, @SabineHossenfelder)

США стримували плян українців
НЮ-ЙОРК. – США намагалися запобігти плянові українців убити російського генерала Валерія Ґерасімова на початку війни. Про це написала газета „Ню-Йорк Таймс” 17 грудня. У квітні В. Ґерасімов мав відвідати передові лінії на війні. Американські урядовці довідалися про це, але вирішили не передавати цю інформацію українцям, бо, на їхній погляд, це спричинило б „гостру ескаляцію” війни. Попри це, українські урядовці довідалися про пляни генерала. Одначе, „американські високопосадовці” просили їх скасувати запляновану атаку. Українці все ж здійснили її, бо повідомлення від США прийшло запізно. Атака вбила „десятки росіян”, але В. Ґерасімову вдалося уникнути смерти. Aмериканці побачили, що вони „дуже переоцінювали” силу російського війська. Росія тоді почала висилати генералів на передові лінії війни, але українцям вдавалося їх вбивати. Після атаки на В. Ґерасімова російські генерали почали рідше відвідувати передові лінії. („Business Insider”)

Арґентина – чемпіон світу з футболу
БУЕНОС-АЙРЕС. – Понад 4 млн арґентинців заповнили вулиці Буенос-Айресу 20 грудня, щоб привітати свою національну футбольну команду, яка здобула Чашу світу 18 грудня на турнірі в Катарі. Вона перемогла збірну Франції, щоб стати втретє чемпіоном світу, повторивши це досягнення з 1978 і 1986 років. Через надзвичайно великі маси народу, відкритий автобус змагунів стримано, а змагунів вивезено з нього гелікоптером. Цей день проголошено святом у країні. За цими фінальним змаганнями спостерігали 1-1.5 млрд осіб у світі. Змагання закінчилися в нормальному часі вислідом 2-2, а в додатковому часі обидві команди обмінялися ґолями, і вислід був 3-3. Відтак серію ударів з 11-метрової відмітки, виграла Арґентина з вислідом 4-2. Героєм для арґентинців став 35-літній Ліонель Мессі, який забив два ґолі, і якому бракувало цього чемпіонату для закінчення своєї кар’єри. Для французів героєм став 24-літній Кіліян Мбаппе, котрий забив всі три ґолі. Він народився у Франції, його батько родом з Камеруну, а мати – з Альжіру. Тисячі французів вийшли на вулиці Парижу 19 грудня, щоб привітати свою команду з другим місцем чемпіонату. Франція вигравала Чашу світу в 1998 і 2018 роках. 17 грудня у матчі за третє місце Хорватія перемогла Марокко вислідом 2-1. („ESPN”)

Світовий банк схвалив допомогу Україні
ВАШІНҐТОН. – Світовий банк схвалив додатковий пакет фінансування на загальну суму 610 млн дол. для вирішення термінових потреб у допомозі та відновлення в Україні. Про це повідомляє аґенція „Ройтерс” 20 грудня. Пакет включає додаткову позику в розмірі 500 млн дол. від Міжнародного банку реконструкції та розвитку, яка підтримується ґарантією Великої Британії, а також новий проєкт з відновлення та покращення доступу до медичної допомоги та задоволення потреб у медичних послугах, пов’язаних з війною. На початку грудня з Світового банку повідомляли, що повоєнна відбудова України коштуватиме близько 500-600 млрд евро (531-637 млрд дол.). (Радіо Свобода)

Кісінджер знов заступається за Росію
ЛОНДОН. – Колишній Державний секретар США Генрі Кісінджер написав у статті, що Росія „стає безсилою” через війну в Україні, і що це може мати дуже неґативні наслідки для всього світу. Його стаття – під заголовком „Як оминути ще одну світову війну” – з’явилася 17 грудня в британському журналі „The Spectator”. 99-літній Г. Кісінджер застерігає, що не можна зволікати з мирними переговорами, бо це може перевернути балянс світового порядку. „Дехто хотів би бачити результат, в якому Росія стане безсилою. Я не погоджуюсь, – пише він. – З усім своїм нахилом до насилля, Росія зробила вирішальний вклад у світову рівновагу й для балянсу сил упродовж понад пів тисячоліття. Її історичну ролю не можна знецінювати”. Він пригадав, що, незважаючи на невдачі в Україні, Росія далі залишається домінантною ядерною потугою. („Newsweek”)

Коментарі закриті.