16 грудня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

Прохолодне ставлення до успіхів України
ВАШІНҐТОН. – Реакція адміністрації Президента Джо Байдена на удари українських безпілотників на території Росії 5-6 грудня була відносно стриманою. Ніхто не поґратулював українцям за сміливий крок, представники Білого Дому підкреслили, що США не мали з тим нічого спільного. Державний секретар США Ентоні Блінкен сказав репортерам, що „ми ні не заохочували, ні не давали спроможности українцям здійснювати удари на терені Росії”. Інші високопосадовці додали, що США не давали Україні зброї, яка могла б досягати так далеко. Також Росія не дуже голосно зреаґувала на ці удари, можливо не бажаючи з сорому зізнатися або щоб не дражнити російських громадян. Всі ті мільярди допомоги Києву від США й НАТО мають самонаставлені обмеження: жодних військ США чи інших країн НАТО в Україні, жодних літаків НАТО над небом України, і жодної зброї НАТО Україні, яка могла б вдарити по території Росії. Президент Джо Байден постійно повторяв, що „ми намагаємось уникнути Третьої світової війни”. Радник національної безпеки США Джейк Салівен пояснив, що адміністрація відмовляється надати Україні військову тактичну ракетну систему ATACMS, „щоб не ризикувати йти дорогою до Третьої світової війни”. Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер підкреслив, що санкції США проти Росії ще не вповні проявили свій ефект. („Los Angeles Times”)

США дадуть систему „Патріот”
ВАШІНҐТОН. – У Пентагоні 13 грудня підтвердили плян відправити Україні системи протиракетної оборони „Патріот”. Цю інформацію, про яку раніше повідомила аґенція „Ройтерс”, підтвердили для „Голосу Америки” неназвані високопосадовці Департаменту оборони США. Плян Пентагону має бути схвалений секретарем оборони Лойдом Остіном та підписаний Президентом Джо Байденом. Американські ЗМІ зазначають, що „Патріот” є одним із найефективніших видів далекосяжної зброї для захисту повітряного простору від балістичних і крилатих ракет, а також від деяких літаків. Наприкінці листопада речник Департаменту оборони Пет Райдер повідомив, що Пентагон не плянував постачати цієї системи Україні. Водночас Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявляв, що серед країн НАТО триває обговорення можливости надання Україні системи „Патріот”. Не було ясно, чи США накладуть обмеження як саме українці можуть використовувати цю систему. Вашінґтон обмежує вживання високомобільної ракетної системи HIMARS до цілей на території України. Пентагон сказав, що недавнє збільшення ракетних ударів Росії по Україні має на меті викінчити запас ППО Києва, щоб таким чином Москва могла б панувати над небесним простором України. З цієї причини США та їхні союзники збільшили постачання засобів ППО Україні. Від часу вторгнення Росії в Україну США надали їй військової допомоги на 19.3 млрд дол. („Голос Америки”)

США затримали підозрюваного терориста
ВАШІНҐТОН. – США оголосили 11 грудня, що затримано підозрюваного терориста, який був серед змовників, які спричинила вибух бомби на пасажирському літаку в 1988 році. Лібієць Абу Аґіла Масод Хеїр аль-Мармон є підозрюваний у створенні бомби, яка знищила літак авіолінії „Pan Am” над шотляндським містечком Локербі. Загинули всі 259 пасажирів і 11 осіб на землі. Більшість жертв були американцями. („Associated Press”)

Допоможуть Україні перезимувати
ПАРИЖ. – Результатом ініційованої Україною та Францією конференції, яка відбулася в Парижі, стало надання допомоги Україні для проходження зимового періоду в розмірі близько 1 млрд дол. Про це Прем’єр-міністер України Денис Шмигаль сказав 13 грудня під час спільної з Міністром закордонних справ Франції Катериною Колонною на пресконференції у Парижі. Значну частину допомоги Україна отримає вже до кінця 2022 року. (Укрінформ)

Джонсон: „Переговори неможливі”
ЛОНДОН. – Колишній Прем’єр-міністер Велико­британії Борис Джонсон написав статтю 9 грудня для газети „Вол Стріт Джорнал”, в якій вказує, що переговори України з Росією не є можливими, і що єдиний спосіб закінчити війну в Україні є перемога над президентом Росії Володимиром Путіном. Британський консервативний політик, якого дуже шанують в Україні за його тверду підтримку України від самого початку війни, закликав країни Заходу збільшити допомогу Україні. „Світ не може далі спостерігати, як українців тероризують ракетами й безпілотниками, – продовжував він. – Це є моральна мерзота, що мільйони українців є залишені кожної ночі без огрівання, світла чи води, вже не кажучи про постійне й нерозбірливе вбивство цивільних осіб”. Б. Джонсон написав, що настав час негайно переглянути, що ще Захід може зробити, щоб „допомогти Україні осягнути свої військові цілі”. Він піддав критиці „десятиліття кволости й нерішучости Західу” щодо статусу України, що частково спричинилося до нападу В. Путіна, але додав, що „Захід, починаючи з лютого, спокутує цю невдачу приголомшуючим проявом послідовности та єдности”. „Ми мусимо бути сильнішими й відважнішими, – він додав. – Заради світу допоможім цим хоробрим українцям завершити своє діло, і чим скоріше, тим краще”. („Kyiv Post”)

„Торговець смерти” підтримує Росію
МОСКВА. – Новозвільнений торговець зброєю Віктор Бут сказав, що він „цілим серцем” підтримує війну Володимира Путіна в Україні, і що він „напевно пішов би як доброволець, якби зміг”. Він дав інтерв’ю 10 грудня на російській державній мережі „RT”. В. Бут був заарештований 2008 року американською Аґенцією виконання законів щодо наркотиків (DEA) і засуджений до 25 років тюрми за торгівлю зброєю, змову з терористичною організацією, щоб вбивати американців. Через його діяльність по всьому світі йому заслужено дали прізвисько „торговець смерти”. США домовилися з Росією звільнити його 8 грудня в заміну за американську професійну змагунку з кошиківки Брітней Ґрайнер, яку засудили у лютому в Москві до дев’яти років ув’язнення за наркотики. Згідно з телеаґенцією „CNN”, В. Бут мав у своїй келії портрет В. Путіна. („Business Insider”)

Новий голова Конґресового комітету
НЮ-ЙОРК. – Конґресмен-республіканець Майкл МекКовл з Тексасу буде новим головою Конґресового комітету для закордонних справ, Він дав інтерв’ю 9 грудня для телеканалу „CBS News”. На запитання про Україну М. МекКовл сказав, що він ентузіястично підтримує подальше надання допомоги Україні в її війні з Росією. „Я думаю, що наш вклад щодо знищення російського війська є дуже малим, – сказав він. – І це ми зробили без втрати жодного американського вояка. Як на мене, це досить добра інвестиція”. („CBS News”)

Зменшилося число християн в Англії
ЛОНДОН. – Вперше в історії число християн в Англії та Валії становить менше половини населення – всього 46.2 відс. опитуваних визнали себе такими. Тоді як під час перепису 2011 року християнами себе назвали 59.3 відс. Число тих, які не вказали жодної релігії, зросло до 37.2 відс. населення, порівняно з 25 відс. в 2011 році. Число мусульман зросло від 4.9 відс. до 6.5 відс. („BBC”)

Зменшилося число білих в Лондоні
ЛОНДОН. – У двох найбільших містах Велико­британії – Лондоні та Бірмінґгамі – біле населення тепер творить меншість. Згідно з цифрами минулорічного перепису населення, які були оприлюднені 29 листопада, 4.7 млн жителів Лондону, або 37 відс., є білими. Це число було 4.9 млн (45 відс.) під час останнього перепису в 2011 році. У Бірмінґгамі 491 тис жителів, або 43 відс., є білими. Це число було 581 тис (52 відс.) в 2011 році. („The Telegraph”)

Коментарі закриті.