10 листопада, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

США надали Україні систему ППО

ВАШІНҐТОН. – США надали Україні нову систему протиповітряної оборони, знану як „NASAMS”. Вона дозволяє захищатися від безпілотників, ракет і деяких літаків. Міністер оборони України Олексій Резніков оголосив це 7 листопада. Він подякував США, Норвегії та Еспанії, які виробляють частини цієї системи, кажучи, що „ця зброя поважно підсилить українське військо і зробить наше небо безпечнішим”. Упродовж майже двох десятиліть США вживають „NASAMS” для захисту Вашінґтону 24 годин на добу, сім днів на тиждень. Багато европейських міст також вживають цю систему ППО. Київ вже місяцями просив такої системи, але потреба стала ще необхіднішою після використання Росією ракет та іранських безпілотників, щоб нищити цивільну інфраструктуру країни. Кілька днів раніше, США оголосили новий пакет безпекової допомоги Україні вартістю 400 млн дол., яка включатиме ракети ППО типу „HAWK”. („MSN”)

США заохочують Україну до переговорів

ВАШІНҐТОН. – Адміністрація Президента Джо Байдена приватно заохочує провідників України сиґналізувати відкритість для переговорів з Росією та перестати публічно відмовлятися від участи у мирних переговорах поки Президент Володимир Путін не буде усунений від влади. Про це написала газета „Вашінґтон Пост” 5 листопада, цитуючи неназваних осіб, які ознайомлені з цими дискусіями. Вони сказали, що американські урядовці не мають на меті притягнути Україну до переговорів, але щоб заспокоїти інші країни, які побоюються, що війна триватиме роками. США неодноразово публічно заявляли, що підтримуватимуть Київ „так довго, як буде потрібно”, але приватно були стурбовані відмовою Президента України Володимира Зеленського вести переговори з В. Путіном. Газета написала, що урядовці США погоджуються зі своїми українськими колеґами, що В. Путін у теперішній час не ставиться серйозно до переговорів. Білий Дім не мав коментарів про це звідомлення, але представник Державного департаменту сказав: „Якщо Росія готова до переговорів, то вона повинна припинити наносити удари своїми бомбами й ракетами та відтягнути свої війська з України”. Під час своєї візити до Києва 4 листопада, радник національної безпеки США Джейк Саліван сказав, що підтримка Вашінґтону Україні залишиться „непохитною і неухильною” після проміжних конґресових виборів 8 листопада. („Reuters”)

КНДР посилає зброю Росії

ВАШІНҐТОН. – Білий Дім сказав 2 листопада, що комуністична Північна Корея таємно посилає „значну кількість” артилерійських снарядів до Росії для підтримки її аґресії проти України. Речник Ради національної безпеки США Джан Кирбі сказав, що Північна Корея „вдає, що ця зброя пересилається країнам Близького Сходу чи Північної Африки”. Він додав, що це „не змінить курсу війни” через постачання зброї Заходу Україні. Північна Корея старається зміцнити зв’язки з Росією, і виявила готовність вислати робітників для відбудови територій України під російською окупацією. У липні вона стала єдиною країною, крім Сирії, яка визнала так звані “ДНР” і “ЛНР”. Резолюції ООН не дозволяють Північній Кореї торгувати зброєю, але будь-які санкції будуть забльоковані в Раді безпеки ООН Росією та Китаєм. Північна Корея офіційно заперечила ці звинувачення США 8 листопада. („Associated Press”)

Американці підтримують допомогу Україні

ПАРИЖ. – Ґльобальна дослідча компанія „Іпсос” разом з агенцією новин „Ройтерс” оприлюднила 5 жовтня висліди опитування американців  щодо підтримки США України. Висліди опитування вказують, що 73 відс. згідні, щоб США далі допомагали Україні, незважаючи на погрози Росії. Щодо специфічної допомоги 66 відс. сказали, що Вашінґтон повинен надалі доставляти зброю Україні. („Reuters”)

Родина Гатчінс полагодила позов

САНТА-ФЕ, Ню-Мексико. – Родина Галини Гатчінс, визначнoго кінооператoра, яку випадково застрелив відомий актор Алек Болдвін під час знімання фільму 21 жовтня 2021 року в Санта Фе, дійшла до згоди з актором 5 жовтня. Родина подала судовий позов 15 лютого. 42-літня українка померла, коли в пістолі виявився не сліпий набій, а правдивий. Вона залишила чоловіка й дев’ятилітнього сина. Позов був проти актора й компанії, яка знімала фільм „Rust” („Іржа”). Деталів узгодження не подано. Вдівець покійної Меттю сказав, що не винить А. Болдвіна за цю трагедію. Місцева прокуратура ще не вирішила, чи виноситиме кримінальне звинувачення. Знімання фільму було призупинене після смерти Галини і продовжуватиметься в січні. („NBC News”)

ЧС з футболу в 2030 році 

НЬЙОН, Швайцарія. – Чемпіонат світу (ЧС) з футболу відбувається щочотири роки і є найбільшою спортовою подією у світі. Його спонзорує Міжнародна федерація футбольних асоціяцій (FIFA). Цього року він проходитиме в Катарі в листопаді й грудні, а в 2026 році буде у Північній Америці. Еспанія та Португалія уже зголосилися спільно приймати цей турнір в 2030 році. До них долучилася Україна. Це було оголошено 5 жовтня на прес-конференції в Ньйоні у штабі UEFA, найвищої европейської футбольної асоціяції. Еспанська й португальська футбольні федерації привітали партнерство з Україною і отримали повну підтримку UEFA. Обидві федерації підкреслили у своїх заявах, що не можна забути про Україну, коли війна закінчиться, і що треба дати українцям надію. Вони теж сказали, що „приклад витривалости й стійкости українського народу є надихаючим”. („ESPN”)

Ракетні випробування Північної Кореї

СЕУЛ.  – Комуністична Північна Корея лише цього року провела випробування понад 40 балістичних і крилатих ракет. Диктатор Кім Джонґ-ун ще раз підкреслив свою рішучість не поступатися в обличчі поширених спільних військових вправ Південної Кореї та США. Північнокорейські військові кола оголосили 7 листопада, що їхні ракетні випробування були вправами, щоб „безжалісно” провести удари по військових об’єктах Південної Кореї та США. Впродовж першого тижня листопада  Північна Корея запустила десятки ракет у море. У відповідь США й Південна Корея заявили, що вони ще більше розширять свої спільні військові навчання і попередили Л. Джонґ-уна, що вживання ядерної зброї призведе до знищення його режиму. Деякі фахівці вважають, що ці північнокорейські ракети були придатними переносити ядерні заряди на коротку відстань, щоб взяти на приціл Південну Корею, включно з її американськими базами. („Associated Press”)

Партія веде в Китаї

ПЕКІН. – Президент Китаю Хі Ціньпінґ 23 жовт­ня закріпив свою позицію на конґресі Комуністичної партії, який відбувається щоп’ять років. Він був обраний головою партії на третій термін. Х. Ціньпінґ відсунув від влади всіх, хто не був його найвірнішим союзником. Всі шість членів Політбюра довели йому свою вірність упродовж років. Аналітики вказують. що це йде врозріз з традицією балянсувати фракції, і свідчить про політичну силу Х. Ціньпінґа. Статут партії поправлено, даючи йому більше влади. Конґрес також підтвердив опозицію до незалежности Тайвану. Острів має свою самоуправу, відколи націоналістичні китайці втекли туди від комуністів у 1949 році. Але Пекін цілий час говорить про „возз’єднання” острова з материком, і тепер Тайван є включений до партійної конституції. У минулому  партійні конґреси давали нагоду показати потенційних наступників теперішнього голови партії. Але ні в 2017 році, ні тепер, не вказано жодного наступника. 69-літній Х. Ціньпінґ плянує ще довго верховодити. („National Public Radio”)

Коментарі закриті.