28 липня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

Санкції, накладені на Росію, мають ефект

НЮ-ГЕЙВЕН. – Журнал „Foreign Affairs” надрукував 22 липня статтю під заголовком „Фактично, російська економіка розвалюється”, яку написали Джефрі Соненфельд і Стівен Тіан, експерти з економіки при Єйльському університеті. Вони заперечують міт, що Росія може надолужити втрачену торгівлю (через санкції) з Европою, торгуючи натомість з Азією. На підставі своїх досліджень автори стверджують, що „Росія потребує світових ринків багато більше чим світ потребує російські постачання”. Підсумовуючи, на думку авторів, санкції працюють, і тепер не час союзним державам гальмувати їх, бо „капітулянтські заголовки, які арґументують, що економія Росії відродилася, просто не відповідають дійсності”. („Foreign Policy”)

Росія посилає сотні вчителів в Україну

МОСКВА. – Газета „Вашінґтон Пост” повідомила 18 липня, що Росія платить вчителям грішми, перевезенням та іншими пільгами, щоб заохотити їх вчити українців згідно з „виправленим” навчальним пляном на окупованих Росією територіях. Майже 250 учителів записалося, щоб поїхати на окуповані території, включно з Луганщиною та Донеччиною. Газета пише, що Росія хоче стерти ідею України як суверенної держави, і цитує міністра освіти Росії Сергія Кравцова, який сказав наприкінці червня, що українська освіта „мусить бути виправлена”. Це є найновішим кроком Росії в її постійних намаганнях зміцнити контролю в Україні та делеґітимізувати окуповану країну. („The Hill”)

Чи конґресмени заслуговують переобрання?

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. – Відома аналітична  компанія „Ґелуп” оприлюднила 11 липня висліди свого опитування американців про те, чи їхній конґресмен заслуговує на переобрання до Палати представників Конґресу США. Малою більшістю (53 відс.) респонденти сказали, що їхній конґресмен заслуговує на переобрання, 41 відс. не були згідні з цією думкою, а 6 відс. – не знають. Хоч виборці можуть голосувати лише на кандидатів до Конґресу в своїй окрузі, 77 відс. сказали, що „більшість членів Конґресу” не заслуговують на переобрання, 21 відс. думають що заслуговують, а 2 відс. не знають. („www.gallup.com”)

США перевіряють пляни Ізраїля

ВАШІНҐТОН. – Ізраїль таємно координує зі США багато своїх повітряних ударів у Сирії. Про це написала газета „Вол Стріт Джорнал” 16 червня, покликаючись на сучасних і колишніх високопосадовців США. Причиною цього є намагання США забезпечити, що бомбові рейди Ізраїля не перешкоджають військовим кампаніям США проти бойовиків Іслямської Держави. Ці рейди намагаються перервати надходження зброї з Теграну до бойовиків ліванського Гезболах. Таємничість цієї координації вказує, що Вашінґтон підтримує свого ізраїльського союзника, але не хоче вмішуватися у його тіньову війну проти Ірану. США схвалюють велику більшість цих рейдів. Ізраїльські військові кола й Пентагон відмовилися від коментарів.  („The Wall Street Journal”)

Американці не довіряють ЗМІ

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. – Відома аналітична  компанія „Ґелуп” оприлюднила 18 липня висліди свого опитування про те, наскільки американці довіряють засобам масової інформації – газетам і телевізійним новинам. Опитування виявили рекордово низький рівень довіри: лише 16 відс. опитуваних мали досить або багато довіри газетам, а тільки 11 відс. – телевізійним новинам. Серед республіканців, цей рівень довіри газетам є лише 5 відс., серед демократів – 35 відс., а серед незалежних виборців – 12 відс. Щодо телевізійних новин, серед республіканців цей рівень довіри є лиш 6 відс., серед демократів – 20 відс., а серед незалежних – 8 відс. („www.gallup.com”)

Путін не зламає силу волі Америки

ЕСПЕН, Кольорадо. – Володимир Путін думає, що російська військова стратегія виснаження в Україні знищить українські війська й зламає силу волі альянсу під проводом США – але він помиляється, сказав директор Центрального розвідувального управління (CIA) Віліям Бирнс 20 липня на безпековому форумі в Еспені. Він признав, що Росія мала деякі успіхи, але високим коштом – принаймні 15 тис. вбитих і тричі стільки поранених. Директор CIA вважає, що українці повинні б далі чинити спротив „поки ми далі підтримуватимемо їх зброєю та боєприпасами, які вони так ефективно використовують”. Він додав, що В. Путін „думав, що він зможе дуже швидко встановити своє панування над Україною; тяжко не бачити, що це – стратегічний провал для Путіна й Росії”. („MSN”)

Шольц допоможе нелеґальним еміґрантам

БЕРЛІН. – Канцлер Німеччини Олаф Шольц плянує перебудувати еміґраційну систему, щоб дозволити більшій кількости нелеґальних еміґрантів залишитися в країні. Його уряд погодився 6 липня на пакет реформ, які відкриють можливість леґального проживання для понад 130,000 міґрантів, які мають статус толерантности. Цей статус надається короткотерміново міґрантам, яким відмовлено в наданні притулку, і леґально вони зобов’язані покинути країну під загрозою депортації. О. Шольц і його ліво-центристська партія Соціял-демократів хочуть інтеґрувати їх в німецьке суспільство. Представники опозиційного Християнсько-демократичного союзу розкритикували цей плян, кажучи, що він стане „велетенською спонукою” для нелеґальної еміґрації в Німеччину й підриває існуючі закони щодо надання притулку. Комісар інтеґрації Алабалі Радован сказав, що цей пакет реформ є лише „першою віхою”, і що дальші кроки будуть зроблені ще до кінця року, які даватимуть міґрантам кращий доступ для працевлаштування і на громадянство. („Deutsche Welle”)

Сікорський: українці воюють за нас

НЮ-ЙОРК. – Член Европейського парляменту Радослав Сікорський виступив 26 липня на телеканалі „MSNBC”. Дискутуючи про найновіші події російської війни в Україні і відповідь на неї Европейського Союзу та міжнародної спільноти, він сказав: „Якщо Путін завоює Україну, він тоді накинеться на нас. Отже, українці воюють за нас, а ми принаймні можемо захистити їхніх жінок і дітей”. 59-літній „Радек” Сікорський був маршалом польського сейму (2014-2015), міністром закордонних справ Польщі (2007-2014), і міністром оборони (2005-2007). („MSNBC News”)

НАТО скріплює східні кордони

КАЙЗЕРСЛЯВТЕРН, Німеччина. – НАТО скріплюватиме ракетну оборону на східніх кордонах альянсу, щоб охоронятися від яких-небудь потенційних загроз, які можуть виникнути через повномаштабне вторгнення Росії в Україну. Про це заявили 13 липня високопосадовці Військово-повітряних сил США й НАТО. Ця стратегія „повітряного екранування” виникла в червні на зустрічі провідників НАТО в Мадриді, сказав німецький генерал-бриґадир Хрістоф Плієт, заступник шефа штабу для операцій в штаб-квартирі Альянтського повітряного командування НАТО на базі Рамштайн Військово-повітряних сил США біля Кайзерслявтерну. Ціллю стратегії є „запобігти й захистити проти будь якої російської аґресії”. Він додав, що війна в Україні „привернула відчуття єдности в альянсі й допомагає нам піднестися на новий рівень, допомагає нам відхиляти якінебудь загрози які ми могли б побачити в НАТО”. („Stars and Stripes”)

Верховний Суд підтримав лікарів

ВАШІНҐТОН. – Верховний Суд США вирішив, що не можна судити лікарів за виписування рецептів на опіоїди особам, які зловживали ними, якщо лікарі виписували їх „у добрій вірі”, що ці рецепти були медично потрібними. Одноголосне рішення суду від 27 червня вказує, що прокуратура мусить довести, що лікарі знали наперед, що їхні рецепти будуть використані наркоманами або інакше зловживані. („Reuters”)

Коментарі закриті.