22 квітня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

США не бачать кінця війни

ВАШІНҐТОН. – Високопосадовець Державного департаменту США Дерек Чолет сказав 19 квітня, що США не бачать жодного шляху до переговорів для закінчення війни в Україні, бо війська Президента Росії Володимира Путіна налаштовані „нанести якнайбільше насилля Україні”. Д. Чолет є одним з найближчих радників Державного секретаря Ентоні Блінкена. Він нагадав, що „це росіяни здійснюють ці жахіття”, і тому „ми робитимемо все що можемо для підтримки українців, жертв цього вторгнення”. На запит „Yahoo News” чи США підтримало домовлення, яке б визнало анексію Криму і референдум на сході України взамін на відтягнення російських військ, Д. Чолет сказав: „Не нам диктувати умови українцям, що вони мають чинити, коли боронять свою країну. Вони мусять приймати рішення як суверенна держава”.  Він додав, що метою В. Путіна було набагато більше, ніж контроля Донбасу, він прагне „повалення українського уряду”. („www.yahoo.com”)

 

Новий член Верховного суду США

ВАШІНҐТОН. – Сенат США 7 квітня голосами 53-47 затвердив номінацію судді Кетанджі Бравн Джексон до Верховного суду США. Три республіканські сенатори, Сузен Калінс (Мейн), Ліса Мурковскі (Аляска) та Мит Рамні (Юта) приєдналися до всіх 50-ох демократів на підтримку номінанта Президента Джо Байдена. Вона перебере місце ліберального судді Стівена Браєра, котрий відходить на пенсію цього літа. Джо Байден виконав свою передвиборчу обіцянку, що призначить першу афроамериканку до найвищого суду країни. 51-літня К. Джексон є другим наймолодшим членом Верховного суду. Під час слухань у Сенаті республіканці критикували її за поблажливість у деяких кримінальних вироках та у невизначенні своєї судової філософії. Демократи привітали її призначення, як історичну подію. Тепер Верховний суд має чотири жінки (три ліберальні) і двох афроамериканців (один консервативний). („CBS News”)

 

Фінляндія й Нідерлянди допоможуть Україні

ГЕЛЬСІНКІ. – Президент Фінляндії 19 квітня ухвалив рішення про надання Україні додаткової оборонної допомоги, повідомило Міністерство оборони країни. Проте у відомстві не подають детальних інформацій щодо змісту, способу доставки чи термінів допомоги – аби ґарантувати, що допомога досягне місця призначення. Того дня Нідерлянди заявили, що готові відправити в Україну важке військове обладнання, зокрема бронетехніку. Прем’єр Марк Рюте повідомив про це після розмови з Президентом України Володимиром Зеленським. (Радіо Свобода)

 

Закликають створити реєстр активів

ЛОНДОН. – Провідні економісти опублікували відкритого листа в лондонській газеті „Ґардієн”, закликаючи провідників „Великої двадцятки” (G20) створити світовий реєстр активів для виявлення тих, хто ухиляється від сплати податків. Це б створило тиск на Росію через виявлення прихованого багатства її олігархів. Серед підписаних є відомі економісти Джозеф Стіґліц (США) і Томас Пікетий (Франція). Лист надруковано 19 квітня, за день перед фінансовою зустріччю країн G20. Російські олігархи мають принаймні 1 трлн дол. за кордоном, часто прихованих в компаніях, власників яких важко виявити. („The Telegraph”)

 

Джо Байден не відвідає Україну

ВАШІНҐТОН. – Прес-секретар Білого Дому Джен Псакі сказала 18 квітня, що Президент Джо Байден не має жодних плянів відвідати Україну. Днем раніше, Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю телестанції „CNN”  сказав, що Джо Байден „є провідником Сполучених Штатів, і тому він повинен приїхати”. Кілька европейських провідників відвідали Україну останнім часом. Найвизначнішим був британський прем’єр Борис Джонсон, котрий відвідав Україну на початку квітня. Білий Дім натякнув на готовність прислати когось з президентського кабінету. („www.yahoo.com”)

 

Хто має має найбільше довіри?

ВАШІНҐТОН. – Дослідний інститут „Пю Рісирч Сентер” 30 березня оприлюднив статистику про міжнародних провідників та довіру американців до них. Найбільше довіри серед усіх має Президент України Володимир Зеленський – 72 відс. Найменше довіри має Президент Росії Володимир Путін – 6 відс. Президент Франції Еманюель Макрон користується довірою 55 відс. опитуваних, а новообраний Канцлер Німеччини Олаф Шольц – 53 відс. Президент Китаю Хі Ціньпінґ отримав лише 15 відс. Щодо Президента США Джо Байдена та його діяльности на міжнародному відтинку 48 відс. довіряють йому, а 52 відс. не довіряють. Серед демократичних виборців Джо Байденові довіряють 75 відс., але серед республіканців – лише 16 відс.  Більшість опитуваних (56 відс.) не мають довіри до Віце-президента Камали Геріс. Після вторгнення Росії в Україну 94 відс. демократів і 92 відс. републіканців не довіряють В. Путінові. („www.pewresearch.org”)

 

Заступника губернатора арештовано

НЮ-ЙОРК. – Заступник губернатора Ню-Йорку Браєн Бенджамін добровільно здався федеральним органам влади 12 квітня після того, як федеральний уряд виніс йому формальне звинувачення в корупції за участь в таємному задумі спрямувати обманні пожертви в 2021 році для своєї неуспішної кампанії стати ревізором міста Ню-Йорк. Він отримав ці пожертви від неназваного інвестора нерухомостей з Гарлему взамін на ґрант в сумі 50 тис дол. неприбутковій організації, яку інвестор контролював. Інвестора заарештували в листопаді 2021 року. 45-річний Б. Бенджамін є заступником губернатора Кеті Гокал, яка призначила його на посаду минулого року. Її не підозрівають в жодному зловживанні. Демократична партія стейту не мала коментарів у цій справі. („AFP”)

 

Російський маґнат скритикував Путіна

ЛОНДОН. – Російський мільйонер Олег Тіньков 19 квітня гостро скриткував „божевільну війну” Володимира Путіна в Україні, а росіян, котрі підтримують її, назвав „недоумковатими”. О. Тіньков є засновником „Тінькоф банку“. Об’єднане Королівство наклало на нього персональні санкції 24 березня. „Тінькоф банк“ є єдиним російським банком, який від початку війни дозволяє на приплив і відплив грошей з Росії від західніх країн. Це єдиний російський банк, який не підлягає санкціям. О. Тіньков сказав, що російські генерали зрозуміли, що вони мають „г (…) армію”. Він запитав: „І яким чином армія буде добра, якщо все інше в країні є г (…)  і загрузле в кумівстві?” Відтак він закликав „колективний Захід надати панові Путіну виразний виxід для збереження обличчя і припинення цієї масакри”. („Business Insider”)

 

Більше артилерії Україні

ВАШІНҐТОН. – Провідники США, Великобританії та Канади пообіцяли 19 квітня прислати більше артилерійського озброєння Україні на тлі російського наступу на сході України. Президент Джо Байден, Прем’єр Британії Борис Джонсон і Прем’єр Канади Джастін Трудо вирішили це після відеорозмови з іншими союзними провідниками на тлі нової фази російського вторгнення в Україну. Розмова тривала 90 хвилин і в ній теж брали участь Президент Франції, Канцлер Німеччини, Президент Европейської комісії та Генеральний секретар НАТО. Джо Байден на днях оголосить новий пакет військової допомоги Україні в сумі приблизно 800 млн дол. Під час візити в Ню Гемпшир  президент підтвердив репортерам, що США вишлють більше артилерії Україні. У Лондоні Б. Джонсон підтвердив це законодавцям. Днем раніше, газета „The Sun” повідомила, що британське Міністерство оборони недавно продемонструвало українцям спроможності пускової установки швидкісних ракет Stormer HVM. Ці установки важать 13 тонн і їх можна за кілька днів переслати в бойову зону транспортними літаками С-17. („Reuters”)

Коментарі закриті.