1 жовтня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Трамп назначив жінку до Верховного Суду

ВАШІНҐТОН. – Через вісім днів після смерти ліберальної судді Верховного суду Рут Ґінсбурґ Президент Дональд Трамп 26 вересня номінував на її місце Еймі Каней Берретт, академіка й суддю Сьомого Окружного Апеляційного суду в Чикаґо. 48-літня Е. Берретт народилася і виростала в Луїзіяні, де була найстаршою серед сімох дітей. Її батько був адвокатом, а мати вчителькою середньої школи. Отримавши стипендію до Школи права Нотер Дамського Університету, вона закінчила адвокатські студії в 1997 році й була найкращою ученицею серед її ґрадуаційної кляси. Після кількох років праці як адвокат, у 1998-1999 роках вона була канцеляристом для консервативного судді Верховного суду Антоніна Скалії. У 2002 році Е. Берретт повернулася до своєї альма матер, щоб викладати в Школі права. Тричі вона була відзначена як „Визначний професор року”. В 2017 році Д. Трамп призначив її до Апеляційного суду. Під час переслухань того року в Сенаті вона попала під обстріл деяких демократів, котрі казали, що її католицька віра не дозволяє їй бути об’єктивною, але Сенат затвердив її номінацію голосами 55-43. E. Берретт і її чоловік Джесі, колишній федеральний прокурор, мають семеро дітей, включно з двома усиновленими з Гаїті. Комітет судівництва в Сенаті розпочне переслухання Е. Берретт 12 жовтня. Республіканці в Сенаті надіються затвердити її номінацію до кінця жовтня. Вона стала б третім суддею Верховного суду, призначеним Д. Трампом. („BBC”)

 

Аґенція ООН перестерігає Пакистан

МОНРЕАЛЬ. – Міжнародня Організація Цивіль­ної Авіяції (ICAO) порадила Пакистанові суспендувати надання нових пілотських прав після скандалу про підфальшовані ліцензії. Це підтвердив анонімний високопосадовець і теж підтверджено в документі, який аґенція „Ройтерс” бачила 24 вересня. ІСАО є спеціялізована аґенція при ООН, яка працює для забезпечення міжнароднього повітряного транспорту. Тиждень раніше ІСАО, яка базується в Монреалі, вислала листа до пакистанської аґенції, яка відповідає за цивільну авіяцію, вказуючи на потребу перевірки системи надання пілотських прав. Кілька днів раніше Пакистан розпочав кримінальне розслідування 50 пілотів і п’яти цивільних урядовців, котрим закидають фальсифікацію документів для отримання ліцензії. Крім відібрання ліцензій тих 50 пілотів, Пакистан теж суспендував 32 інших пілотів на один рік. Авіяційна індустрія країни терпить від цього скандалу, бо державній авіолінії заборонено прилітати до Европи та США. („Reuters”)

 

Американський футболіст вшановує героя

ПІТСБУРҐ. – Змагун американського футболу Алеяндро Віланюева колись служив в силах спеціяльного призначення Армії США. Тепер він грає для професійної команди „Стілерс” в Пітсбурґу. Багато команд ліґи „NFL” вирішили носити на своїх шоломах імена афроамериканців, котрі згинули в сутичках з поліцією. Але 14 вересня А. Віланюева вийшов грати з ім’ям афроамериканця Алвина Каше, військового сержанта першої кляси, котрий загинув 2005 року в Іраку. Коли під їхньою військовою машиною вибухла бомба, А. Каше не був поранений, але під ворожими пострілами вернувся до палаючої машини, щоб врятувати шістьох побратимів. Одначе, він зазнав тяжкого попечення і помер 22 дні пізніше. Хоч він був посмертно нагороджений медалею Срібної Зорі, Секретар оборони Марк Еспер підтримав думку, що він заслужив на найвище військове відзначення – Медалю Гонору. Палата Представників одноголосно схвалила 22 вересня виїмок до закону, який накладає п’ятирічний термін на це відзначення. Конґрес вже схвалював такі виїмки. („American Military News”)

 

Ватикан виправдує переговори з Китаєм

ВАТИКАН. – Щоденник „L’Osservatore Romano” 29 вересня відповів критикам і боронив намагання Ватикану продовжити умову з Китаєм щодо номінацій єпископів. Ватикан виразив своє становище напередодні візити Державного секретаря США Майка Помпео, який мав зустрітися 30 вересня з двома ватиканськими чиновниками – державним секретарем і міністром закордонних справ – котрі були архітектами цієї умови у жовтні 2018 року, яка визнала сімох єпископів, назначених Пекіном, котрих досі Церква не визнавала. Китай має 12 млн. католиків, більшість яких є в підпільній Церкві, котра залишилася вірною Апостольському Престолові. Кардинал Йосиф Зен, архиєпископ-емерит Гонґ-Конґу, перестерігав перед запроданням китайських католиків, котрі відмовилися від членства в державній Церкві і роками зносили переслідування за свою вірність Римові. Він скритикував угоду, особливо за брак згадки про єпископів підпільної Церкви. Італійська преса писала, що кардинал Й. Зен був у Римі при кінці вересня з надією зустрітися з Папою Франциском, щоб обговорити ситуацію в Китаю і Гонґ-Конґу, але така авдієнція не відбулася. Екуменічний і консервативний релігійний журнал „First Things” надрукував 18 вересня статтю М. Помпео, в якій він написав, що ця угода не охоронила католиків від переслідувань Комуністичною партією. Навпаки, переслідування всіх релігійних угрупувань збільшилися за останні два роки. Ватикан і Китай зірвали відносини 1951 року, два роки після приходу комуністів до влади. Ніколи не опублікувано текст цієї умови з 2018 року, але преса подає, що Ватикан відновить її. („Associated Press”)

 

ВПС США таємно збудували новий літак

ТАЙСОНС, Вірджінія. – Військово-Повітряні Сили (ВПС) США таємно запроєктували, збудували й випробували новий прототип бойового літака. Про це оголосив керівник надбань ВПС Вил Ропер 15 вересня у ексклюзивному інтерв’ю для журналу „Defense News”. Видання, яке друкується у Тайсонс, подало лиш концептуальний образ неназваного літака з нарису ВПС у 2018 році. В. Ропер додав, що новий літак вже „побив рекорди”. ВПС розробили проєкт і будову літака за приблизно один рік часу – багато швидше ніж 10 років, які забрало для бойового літака ВПС „F-35”, який вперше злетів у 2006 році. Це заохотить контракторів для розвитку більш ризикованих проєктів, бо не треба чекати десятиліття для завершення. Новий літак дасть собі раду з китайськими бойовими літаками типу „J-20” і російськими типу „Su-57”. („Popular Mechanics”)

 

ВМС в Сан-Дієґо не матимуть відправ

CАН-ДІЄҐО. – На базах Військово-Морських Сил (ВМС) США в околиці Сан-Дієґо не буде більше католицьких богослужень після 30 вересня. Про це повідомив 5 вересня представник ВМС Браєн О’Рорк. Він сказав, що це рішення було прийнято через брак фінансів. Дотепер, ВМС мали контракт з католицькими священиками в околиці. ВМС не мають досить католицьких капелянів, щоб заповнити ці місця. Протестантські богослуження продовжуватимуться, бо є задовільне число капелянів на активній службі. Католицькі богослуження на заокеанських базах і на кораблях ВМС продовжуватимуться. („The San Diego Union-Tribune”)

 

Румунія отримала ракети США

БУКАРЕШТ. – Збройні Сили Румунії 17 вересня отримали першу доставу ракет США „земля-повітря” системи „Патріот” для збільшення своїх військових спроможнмостей. Разом з недавнім закупом бойових літаків типу „F-16”, це допоможе Румунії дотримати свою обіцянку збільшити видатки на оборону до 2 відс. Валового внутрішнього продукту (ВВП) до 2024 року. Це є мінімальний рівень для членів НАТО. Від 2018 року, Президент США Дональд Трамп закликає членів НАТО збільшити видатки на оборону до 4 відс. ВВП. („Associated Press”)

Коментарі закриті.