24 вересня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Поставлять пам’ятник судді Ґінсбурґ

НЮ-ЙОРК. – У Брукліні встановлять пам’ятник судді Верховного суду США Рут Бейдер Ґінсбурґ, оголосив губернатор Ню-Йорку Ендрю Куомо 19 вересня. Вона померла 18 вересня на 88-му році життя від ускладнень раку підшлункової залози. Будучи поборницею прав жінок, вона стала другою жінкою в складі Верховного суду в 1993 році. Першою була Сендра Дей О’Канор, котру призначив Президент Рональд Рейґен у 1981 році. Е. Куомо повідомив, що призначить комісію, якій буде доручено вибрати скульптора і визначити місце встановлення пам’ятника. Він заявив, що скульптура буде служити фізичним нагадуванням про „великий внесок Ґінсбурґ в ту Америку, яку ми знаємо сьогодні, і натхненням для тих, хто буде продовжувати величезну роботу, яку вона виконала”. Р. Ґінсбурґ народилася в Брукліні у єврейській родині: її батько приїхав 13-літнім з Одеси, а мати народилася в Ню-Йорку в родині, яка прибула з Кракова. Р. Ґінсбурґ отримала перше визнання як юристка Проєкту для захисту прав жінок в Американській спілці для громадянських свобід (ACLU). Е. Куомо додав, що вона „самовіддано шукала правди і справедливости в роз’єднаному світі, даючи голос безголосим і підтримуючи тих, кого відтісняли в бік сили ненависти і байдужости”. „Рут Бейдер Ґінсбурґ не потрібно місце у Верховному суді, щоб заслужити місце в підручниках американської історії, – заявив Президент Бил Клінтон, призначаючи її на цю посаду. – Вона його вже заслужила”. („Голос Америки”)

 

Навального виписали з лікарні

БЕРЛІН. – Клініка ,,Charite” оголосила, що російського опозиціонера Олексія Навального виписали 23 вересня. Всього він провів у німецькій лікарні 32 дні, з яких 24 дні в палаті інтенсивної терапії. Стан здоров’я опозиціонера покращився настільки, що лікарі визнали можливим виписати його зі стаціонарного лікування. Лікарі вважають за можливе повне одужання О. Навального, проте не виключають, що наслідки отруєння ще можуть проявитися в майбутньому. О. Навальний є одним з головних політичних опонентів Президента Росії Володимира Путіна. Його практично не допускають бальотуватись на виборах до парляменту та на президентських виборах. Проте він керує Фондом боротьби з корупцією, який викриває зловживання російської влади. (BBC)

 

Комітет Сенату підтримав Кіта Дейтона

ВАШІНҐТОН. – Комітет закордонних справ Сена­ту США 22 вересня одноголосно підтримав кандидатуру Кіта Дейтона на посаду Посла США в Україні. Жоден законодавець з обох партій не висловив зауважень щодо нього. Президент Дональд Трамп призначив його на цю посаду в травні. Комітет підтримав 15 кандидатів на різні дипломатичні посади; їх ще має затвердити Сенат. („Голос Америки”)

 

Відкрито нове командування НАТО

НОРФОК, Вірджінія. – Нове Атлантичне командування НАТО було офіційно відкрито 17 вересня в Норфоку. Учасників привітав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Керувати командуванням буде віце-адмірал США Ендрю Люїс, який також командує 2-ою Фльотою США. Під час відкриття, він сказав: „Ця церемонія – важливий крок у новому та ключовому розміщенні та зв’язку з Альянсом, що має забезпечити колективну оборону та безпеку НАТО на 360 градусів”. Нове командування зосереджуватиметься на широкому географічному реґіоні від східнього узбережжя США до Ґренляндії, Ісляндії, Великої Британії та Арктики, так званому реґіоні GIUK. Цей реґіон може стати проблемним у випадку протистояння між Росією та силами союзників з залученням підводних човнів та бойових кораблів, вважають військові стратеги. („Голос Америки”)

 

Про рух афроамериканців

ВАШІНҐТОН. – Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” 16 вересня оприлюднив статистику про рух афроамериканців „Black Lives Matter” (BLM), яких набрав розмаху цього літа під час расових протестів у США. Більшість дорослих американців (55 відс.) висловили принаймні деяку підтримку цьому рухові, але це є менше, ніж в червні (на початку протестів), коли їх було 67 відс. Тепер 29 відс. респондентів сказали, що вони сильно підтримують „BLM”, а в червні їх було 38 відс. За останні три місяці Президент Дональд Трамп не раз критикував „BLM” за ширення заворушень по деяких містах. Найбільший спад підтримки проявився серед білих і латиноамериканців. Але навіть серед афроамериканців рівень тих, котрі сильно підтримують „BLM” знизився від 71 відс. до 62 відс. Розподіл по партійній приналежності також збільшився. Серед республіканців лише 19 відс. висловили принаймні деяку підтримку для „BLM”; в червні їх було 40 відс. Серед демократів, рівень підтримкуи (88 відс.) не змінився. Серед дорослих білих американців є подібний поділ: 88 відс. білих демократів підтримали „BLM”, порівняно з 16 відс. білих республіканців. („www.pewresearch.org”)

 

Поміч Ізраїлеві буде безумовною

ВАШІНҐТОН. – Демократичний кандидат на віце-президента Камала Гаріс сказала єврейським прихильникам, що Джо Байден, кандидат на президента, не ставатиме жодних передумов на поміч США Ізраїлеві. Вона це заявила 26 серпня в телефонічній розмові, яку зорганізувала їхня президентська кампанія з єврейськими жертводавцями. К. Геріс розмовляла з ними віртуально в присутності свого єврейського чоловіка Даґласа Емгофа. („Jewish Telegraphic Agency”)

 

Зімбабве віддасть захоплену землю

ГАРАРЕ, Зімбабве. – Уряд Зімбабве оголосив 31 серпня, що віддасть землю фармерам, чиї господарства були відібрані в 2000-2001 роках. Тисячі білих фармерів були змушені покидати країну, коли уряд тодішнього Президента Роберта Муґабе силою передав їхню землю місцевим чорним жителям. Це було зроблено як відшкодування за те, що в колоніяльні часи більшість земель були в руках білого населення. Але внаслідок цих „реформ” колишня багата країна занепала, бо білі фармери були хребтом сільськогосподарської економіки країни, а відносини з Заходом впали до нуля. Багато з тих білих фармерів стали громадянами Голяндії. Британії та Німеччини, і мають право згідно з міжнародніми угодами висувати претензії на свою втрачену землю. Щоб дозволити їм тепер повернути свою землю, уряд плянує надати чорним фармерам „альтернативну землю деінде”. Уряд також призначив 3.5 млрд. дол. відшкодування білим фармерам, котрі не виїхали з країни. Цей крок уряду є важливим для відновлення відносин з країнами Заходу і щоб уникнути міжнародніх судових рішень проти Зімбабве вартістю кількох сотень мільйонів долярів. (BBC)

 

Трамп хоче „патріотичне виховання”

ВАШІНҐТОН. – В День Конституції 17 вересня, Білий Дім провів „конференцію про американську історію” в Музеї національних архівів. Виступаючи перед ориґіналами Конституції та Деклярації Незалежности, Президент Дональд Трамп звинуватив американські школи, що вони навчають „ненависні брехні про цю країну”. Д. Трамп описав протести проти расової несправедливости як „лівацькі заворушення й хаос”, які „є безпосереднім результатом десятиліть лівацької індоктринації в наших школах”. Президент оголосив, що він створить „національну комісію підтримки патріотичного виховання” для поширення „проамериканської навчальної програми, яка прославляє правду про величну історію нашої нації”. „Нашу молодь будуть навчати любити Америку всім серцем своїм і всією душею своєю”, – підкреслив президент. Він назве цю комісію „1776 Commission”. Цим він послав колючку на адресу газети „Ню-Йорк Таймс”, яка минулого року розпочала проєкт під назвою „1619 Project”, який розказує про заснування Америки з точки зору рабства. Д. Трамп сказав, що цей проєкт неправильно навчає, що США були засновані на принципах „гноблення, а не свободи”. („The Washington Post”)

Коментарі закриті.