3 березня, 2022

Акції єднання в Ізраїлі та Індії

Мітинг в Тель-Авіві. (Фото: Тетяна Гур)

ТЕЛЬ-АВІВ. – 18 лютого в Тель-Авіві відбулася  акція  „Єднаймося“, організована найбільшою в Ізраїлі неурядовою організацією „Israeli Friends of Ukraine“, яка підтримує дружні та плідні взаємини між Ізраїлем та Україною в різних сферах суспільного життя та робить відчутний внесок у розвиток двосторонніх відносин.

На акцію приїхали українці,  представники інших національностей, корінні ізраїльтяни  з різних реґіонів єврейської країни,  які переймаються  тим, що відбувається в упродовж останніх 8 років неоголошеної війни в Україні та погрозами з боку Росії розпочати військовий наступ в незалежну державу.

„Як і весь цивілізований світ, ми вкрай стурбовані ситуацією на сході України в контексті військової аґресії з боку Росії, що не припиняється з 2014 року. Але зараз Москва кидає виклик не лише незалежності Української держави, а й усьому цивілізованому суспільству та його здатності спільно протистояти загрозам“, – сказала організатор акції Анна Жарова.

„Ми розуміємо особливості та специфіку ситуації на Близькому Сході в контексті зовнішньополітичних орієнтирів Ізраїлю та підтримуємо діяльність нашого уряду, спрямовану на забезпечення реґіональної безпеки та процвітання єврейської держави“, – таку думку висловили на мітинґу активісти організації Роман Рябоненко, Тетяна Гур,  Алекс Авні та інші учасники мітинґу-протесту.

Учасники акції закликали владу Ізраїлю довести відданість демократичним цінностям та ідеалам і зробити все можливе для деескалації ситуації на сході України. Ці слова можна вважати  висновком акції єднання з Україною, а головним гаслом – слова „Руки геть від України“.

Відносини між Ізраїлем та Украї-ною – тісні як ніколи. Країни успішно розвивають політичний діялог, економічну співпрацю та культурно-гуманітарні зв’язки. Події останніх днів і є та причина, яка зібрала людей на одній з вулиць Тель-Авіва аби висловити свою підтримку Україні.


16 лютого в Посольстві України в Індії відбулася акція на підтримку України „День єднання“.

„У цей тривожний період для України нової аґресії з боку Росії ми, українці Індії і Банґладешу, як і українці по всьому світу, стали на підтримку України, її Збройних сил. Акція стала днем непідкорення збройній аґресії Росії, днем єднання,  свободи,  підтримки. До заходів у посольстві України в Республіці Індія за участи послів дружніх країн, співробітників української місії в Індії,  долучилися і ми, активісти української громади з Делі та Ґазіабаду“, – сказала індійська поетеса та громадський діяч українського походження Марина Акрам. 

Захід розпочався з урочистого виконання державного гимну та розгортання прапора України. До присутніх звернувся Посол України в Республіці Індія Ігор  Поліха, який зауважив, що тепер долею України переймається весь світ і це має принести позитивні результати. Зі словами підтримки та солідарности з Україною виступили посли дружніх країн. Промовці, відзначили високий рівень консолідації українського суспільства на тлі загроз, які надходять з боку Росії.  Активісти української громади Делі  Марина Акрам та Еліна Абакарова, зазначили, що українська спільнота охоплює різні міста, різні куточки не тільки Індії, а й країн, які опікуються українським  посольством, а це – Непал, Шрі Ланка, Банґладеш, Мальдіви. „Цього разу на наш заклик приєднатися до акції „Підтримай Україну“ відгукнулися українки з різних куточків Індії та Банґладешу. Дуже, дуже приємно знати, що ми разом, – говорить М. Акрам. – Тому ми сильні! Ми єднаємося, не на один день, а  на завжди!“.

Вона прочитала свій новий вірш, присвячений ситуації в Україні.

І знов погрози, знов страшать,
Знов зазіхають на країну.
Усе їм мало, – підім’ять
так хочуть! Хочуть Україну
узяти, спеленати так,
щоб не дихнули, не сіпнулись,
народ – в кайдани, позаяк
щось дуже вже ми розвернулись
у інший бік, на інший світ.

А ворогам того і досить
що наш уславлений нарід
до волі хоче й їх не просить,
що не вклонились, не раби
що волі прагнемо й свободи
і що на рідній мові ми
співаємо. А ті заброди –
їх бісить наш незламний дух,
їм наче кістка в горлі – мова!

За це нас стерти хоче в пух
із карти світу і умова
проста у москаля до всіх:
„Віддайте нам усю країну“
та вистоїмо! Всі – за всіх!

Під час акції відкрилася виставка малюнків дітей з  реґіонів України, які межують з тимчасово окупованими територіями, надісланих в Індію „Діти-дітям“. Роботи юних художників глибокі за сенсом, сильні і водночас крихкі за емоційним наповнен-ням.

Коментарі закриті.