26 січня, 2018

Шукаю вістей про Тимофія Соснового

В процесі написання наукової статті про Голодомор 1932-1933 років в Україні я натрапив на статтю, опубліковану 8 листопада 1942 року в газеті „Нова Україна“, автором якої був аґроном-економіст Т. Сосновий, який першим (в окупованому німцями Харкові) проаналізував причини, хід та наслідки цієї події.

Автор писав: „Чому‚ не зважаючи на те‚ що хліба було зібрано досить‚ в Україні стався небачений за своїми розмірами голод? Тому що для більшовиків треба було спочатку виконати так звану „першу заповідь“ – плян хлібозаготівель та інші „заповіді“ – натуроплату МТС‚ „добровільний продаж“ –  і тільки те‚ що залишилося‚ мало йти на споживання селян“.

Мені стало відомо, що автором цієї унікальної публікації є колишній керівник відділу статистики Харківської міської управи Тимофій Сосновий, який похований на цвинтарі св. Андрія в Савт-Бавнд-Бруку, Ню-Джерзі, 10 жовтня 1983 року. Про це тоді написала „Свобода“.

Можливо, хтось може повідомити про післявоєнний період життя, діяльність, нащадків або родичів цієї людини, або принаймні поінформувати про рік його народження, адже в Україні відомості про цю людину вкрай обмежені. Я з подякою прийму будь-яку інформацію. Моя електронна пошта: [email protected]

Харків

Коментарі закриті.