26 березня, 2020

Хто ж будує українську державу?

Будуючи національну українську державу, варто замислитися над тим, хто її будує і чи залишились серед будівничих українського націоналізму українські націоналісти? Чи залишились ті, що воювали за українську державу у лавах ОУН з Німеччи­ною та СРСР? Чи багато їхніх нащадків – дітей та онуків – залишилось в Україні і чи таких дітей та онуків було насправді багато у повстанців УВО, ОУН та УПА, котрі у віці юних парубків і дівчат віддали життя за українську державу й не мали можливости створити сім’ї для продовження українського роду?

Безіменні могили повстанців УПА розкидані в Карпатах, в степах Сибіру, їхні діти на еміґрації поволі доживають віку‚ допомагаючи Україні бодай пакунками.

Тож я запитую себе й запитую всіх, кому небайдужа доля української держави – чи справді сьогодні національну українську державу будують українські націоналісти, і якщо так, то звідки вони? Хто вони‚ якщо ті, хто боровся в лавах УВО, ОУН та УПА‚ лежать в безіменних могилах Карпат й сибірських степах далекого сходу Росії‚ в могилах за океаном серед могил української еміґрації, котра після Другої світової війни вимушено подалась в Америку, вимушено покинувши спустошену і закатовану голодоморами і війнами, пацифікаціями і депортаціями Україну?

Олег Павлів‚
Розтоки біля Праги, Чехія

Коментарі закриті.