19 січня, 2018

У світі співають пісні Володимира Івасюка

Пісні Володимира Івасюка тепер співають не тільки українські виконавці, а й навіть ті, які українською мовою не розмовляли ніколи. Пісні молодого генія включила до свого репертуару молода кубинська співачка Нерейда Наранхо, яка‚ виступаючи в різних країнах світу‚ виконувала дві його пісні в перекладі на англійську мову. Під впливом „Червоної рути“ білоруський композитор Едуард Ханок написав свою знамениту „Вербу“ і „Коло твого двору“, Давиуд Тухманов – „Гуцулочку“, а вірменський композитор Олексій після знайомства з В. Івасюком, написав цілий цикл пісень на вірші відомих українських поетів. Найвідоміші російські поети співпрацювали з В. Івасюком. А уславлений радянський дириґент Юрій Силантьєв після участи Володимира в музичній програмі „Пєсня-71“ звертається до нього не інакше як „пане“, настільки його вразили інтелект і ерудиція молодого співрозмовника.

Незаперечний був успіх і двох музичних фільмів „Червона рута“ і „Пісня буде поміж нас“. Поодинокі пісні В. Івасюка з’являлися і на музичних дисках як в СРСР, так і за його межами.

Проте композитор мріяв про свій авторський диск і старанно добирав матеріял. Але В. Івасюкові дали зрозуміти, що про диск мріяти покищо зарано, бо він не був членом Спілки композиторів СРСР. Тим часом видають малий диск з піснями В. Івасюка у виконанні Софії Ротару. Співачці все таки вдалося видати спільну з В. Івасюком платівку „Пісні Володимира Івасюка співає Софія Ротару“. Це був перший і єдиний в світі україномовний концептуальний диск. На прилавки музичних крамниць України він надійшов на початку 1978 року і був розпроданий дуже швидко. Сам В. Івасюк придбав 100 дисків‚ щоб подарувати друзям, родичам, знайомим. На конверті диску для С. Ротару він залишив напис: „Дорогій Соні, моїй любимій, на людське і творче щастя. Нехай наша творчість цвіте і не знає осені“.

Що ж являє собою концептуальний диск? Це продукт, продуманий від дизайну конверта і аж до останньої пісні. Як правило, пісні поєднані між собою мелодією, іноді текстом. Кожна наступна пісня доповнює попередню і в той же час є самостійною одиницею, тому на диску між піснями відсутні такі звичні для слухача павзи і його обов’язково треба слухати від першої і до останньої пісні. Концептуальний диск містить якусь найважливішу пісню. Проте, на відміну від першого в світі по-справжньому концептуального альбому гурту „Бітлз“ під назвою „Оркестр клюбу одиноких сердець сержанта Пеппера“ і „По волнє моєй пам’яті“ Д. Тухманова, у В. Івасюка таких пісень аж дві, тим самим він підкреслив важливість для нього наповнення обох сторін диску. Тому на конверті альбому відсутні назви пісень і інформація про їх авторів (вони є лише безпосередньо на диску).

Детальніше про сам диск. Він записувався в супроводі естрадно-симфонічної оркестри Українського телебачення і радіо. На лицьовій стороні конверта кольорове фото В. Івасюка і напис „Пісні Володимира Івасюка співає Софія Ротару“. Напис „Володимира“ синім, а „Івасюка“ – жовтим кольорами. На зворотній стороні назва диску російською мовою, де співачка сфотографована в стилізованому українському костюмі на фоні дерев’яної гуцульської хати.

На диску записані такі пісні:

„Я – твоє крило“ на вірш відомого львівського поета Романа Кудлика, який дуже вразив В. Івасюка своїм текстом на музику італійського композитора Детто Маріяно, відомим нам як пісня „Сизокрилий птах“ у виконанні С. Ротару. Далі – „Балада про мальви“ – на вже готову мельодію, написану в 1968 році за порадою батька, вірш написав один з найкращих його студентів Богдан Гура. В остаточному варіянті пісня була записана аж в 1975 році. Через декілька років вона стала реквіємом самому композитору.

„Пісня буде поміж нас“ написана до річниці від дня народження подружки В. Івасюка – поетеси Галини Тарасюк. Композитор подарував їй вишукану гуцульську різьблену рахву, яку поетеса зберігає донині як дорогоцінну реліквію і спомин про В. Івасюка. „У долі своя весна“ на вірш відомого київського поета Юрія Рибчинського, з яким була дуже щира дружба. Першим виконавцем цієї пісні був ансамбль „Пісняри”. У виконанні С. Ротару пісня прозвучала як сучасний романс.

„Колиска вітру“ – В. Івасюк любив ходив з татом селами Буковини. Тоді запала в його душу казка „Вітрова донька“ і львівський поет Богдан Стельмах напрочуд вдало висвітлив цю тему.

„Нестримна течія“ – це одна з найкращих ліричних пісень В. Івасюка за віршем Б. Стельмаха.

„Лиш раз цвіте любов“ – працюючи над піснею „Щороку і весна, і осінь“, композитор вибудував музичний ряд, який трохи не вписувався у вірші і згодом під цей ряд Б. Стельмах написав новий варіянт тексту.

„Кленовий вогонь“ – за основу взято вірш поета Мирослава Воньо. В. Івасюк звернувся до свого давнього друга Ю. Рибчинського з проханням написати ще один куплет. Феєрична мельодія повертає нас в швидкоплинну осінь.

„Запроси мене у сни свої“ – композитор мав вже дуже вдалий досвід написання музики до вистави за романом „Прапороносці“. Від співпраці з Олесем Гончарем в нього народилося декілька дуже цікавих пісень. І це друга спроба.

„Два перстені“ – це також похідна пісня від роботи над піснею „Щороку і весна, і осінь“. Тема була надзвичайно близькою В. Івасюкові й зі словосполучення „два перстені“ дуже швидко народилася мельодія і окремі вирази і фрази. Через декілька днів пісня була готова.

„Далина“ написана на вірш Дмитра Павличка. В цій пісні використано фолкльорні інтонації Покуття в романсовій формі. Надзвичайно вишукана поезія.

„Пісня про тебе“. В 1973 році львівський поет Ростислав Братунь подарував В. Івасюкові свою нову збірку віршів. Композиторові припав до душі вірш „Ти“. Після довготривалої роботи щодо кардинальної зміни тексту автори вирішили, що це буде завуальований гимн України. Про це було відомо небагатьом. Отже це друга найважливіша пісня цього диску.

Загалом цей диск оспівує незнищенність людського життя, красу людських почуттів і всеперемагаючу силу любови. Дуже часто С. Ротару бере до рук дорогий для неї диск і згадує приємні миті співпраці з її улюбленим композитором і другом. І досі жоден концерт співачки не обходиться без пісень В. Івасюка. А ще співачку завжди супроводжує талісман – перстень з діямантом, який вона отримала з рук В. Івасюка на знак вдячности за втілення мрії.

Хоростків‚
Тернопільська область

Коментарі закриті.