20 квітня, 2018

У Греції вийшов перший український альманах

Перший річний альманах „Вісник-Анґеліафорос ”.

АТЕНИ. – Нова для української діяспори країна поселення Греція пов’язана однак 1000-літніми зв’язками з Київською Руссю, з початком національно-визвольної боротьби грецького народу проти османського ярма. Це зобов’язує нас до уваги та поваги.

В 1997 році в Греції вийшов перший і досі єдиний український двотижневик з грецьким додатком „Вісник-Анґеліафорос”. У 1998 році Галина Маслюк та Ліца Патеракі  заснували перше в Греції товариство під романтичною назвою „Журавлиний край“. Через якийсь час, намагаючись присвоїти напрацьоване досі, нехтуючи будь-якими моральними принципами, в Атенах з’явився „Український журавлиний край“, який, не маючи жодного відношення до першоджерела, намагався прикрити відверто комерційні інтереси громадською ширмою. 

Проте, завдяки цілеспрямованій діяльності у 1998 році була заснована Українська греко-католицька парафія та була офіційно зареєстрована перша українська організація – Асоціяція „Українсько-грецька думка“.

Українська громада Греції — живий організм, який невпинно розвивається. Війна в Україні стала поштовхом до активізації, пробудження громадянської свідомости в багатьох українців. За останні роки створилися нові організації, які за спільною домовленістю утворили Координаційну раду Об’єднаної діяспори українців Греції.

З нагоди 20-річчя вийшов на 420 сторінках перший річний альманах „Вісник-Анґеліафорос 2017”‚ у якому є багато цікавої інформації про закордонних українців, об’єднаних в потужну світову надбудову – Світовий Конґрес Українців, про життя української громади Греції, розвиток українсько-грецьких стосунків, а також про грецьку меншину України та її позиції в українсько-російській війні, на якій постійно спекулюють кремлівські пропаґандисти. 

Коментарі закриті.