19 квітня, 2019

Уряд Чехії підтримує українців

Українці Праги зустрілися на День вишиванки 2018 року. (Фото: Катерина Скринник)

ПРАГА. – До 1917 року більшість українських еміґрантів в Чеській Республіці становили представники інтеліґенції та студентство, які залишали Україну з політичних мотивів та з метою підвищення освітнього рівня. Українські студенти вступали до Гірничого інституту в Пршібрамі та до Карлового університету Праги. У 1902-1903 роках український професор Іван Горбачевський став навіть ректором Карлового університету. 

Нова, велика „хвиля“ української еміґрації припадає на початок 1920-их років. Вона пов’язана з поразкою у боротьбі за незалежну Україну. До сучасної „хвилі“ належать українці, які почали прибувати в пошуках роботи до цієї країни з початку 1990-их років. На кінець 2016 року на території Чехії було зареєстровано близько 150 тис. українських трудових міґрантів, частина з яких одержала дозвіл на проживання в Чехії на 10 і більше років.

Згідно з останнім переписом населення у 2011 році до української національности зголосилося понад 54 тис. чеських громадян, або 0.5 відс. населення країни. Проживають вони, головним чином, у містах Прага, Карлові Вари, Дєчін, Брно, Пршеров, Острава і Хомутов.

Голова Міжнародної громадської організації „Українська европейська перспектива“ Галина Андрейців.

Українці створили низку громадських організацій. В Празі, зокрема, діють „Українська ініціятива в Чеській Республіці“ (керівник Василь Райчинець),  „Об’єднання українців та прихильників України в Чеській Республіці“ (керівник Ольга Мандова)‚ Міжнародна громадська організація „Українська европейська перспектива“ (керівник Галина Андрейців)‚ Об’єднання українок в Чеській Республіці“ (керівник Марія Прокоп’юк) й ще 10 інших‚ а також творчі колективи: Товариство трудової міґрації українців „Берегиня“ (керівник Марія Скиба)‚ танцювальний колектив „Джерело“ (керівник Дарія Любачівська)‚ творчий колектив „Родина“ (керівник Йосип Климкович).

Українські організації діють також у містах Градець Кралове‚ Брно‚ Хомутов‚ Карлові Вари‚ Ліберець‚ Тепліце‚ Пардубіце.

Українські діти мають можливість відвідувати українську суботню школу „Ерудит“. Цей навчальний заклад працює за угодою з Міжнародною українською школою.

У 2017 році розпочав роботу Культурно-освітній центр „Крок“, метою діяльности якого є навчання дітей української мови, літератури, культури, географії України. Також у лютому 2017 року відкрився інформаційний портал українців Чехії UAPORTAL.CZ‚ цікавий і тим, хто збирається відвідати цю країну. У містах Прага, Ліберець та Брно діють греко-католицькі церкви, в яких служба ведеться українською мовою. 

При чеському уряді діє Постійна комісія з питань національних меншин, в якій українську громаду у Чехії представляє Б. Райчинець. Уряд Чехії фінансово підтримує діяльність українських громадських об’єднань, а також видання україномовного журналу „Пороги“ (заснований у 1993 році), та „Українського журналу“ (заснований у 2005 році).

Коментарі закриті.