8 червня, 2018

Українці зустрілися з кримськими татарами

Учасники зустрічі (зліва): кримськотатарський громадський діяч Ерфан Кудусов, голова громадської організації „Нові Українки” Оксана Калько, заступник голови Черкаської Спілки офіцерів України Олександер Калько, режисер Ахтем Сеітаблаєв, пластун Микола Калько, історик, тележурналіст каналу АRТ Гульнара Абдулаєва, представник Черкаської філії „Украероруху“ Костянтин Калько, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров. (Фото: Зебеде Шерфетдінова)

ЧЕРКАСИ. – Обласна організація Спілка офіцерів України разом з Меджлісом кримськотатарського народу вже третій рік поспіль організовує заходи для формування національної свідомости молоді, поширення серед жителів Черкащини історичних знань щодо українсько-кримськотатарських відносин протягом минулих століть, трагічних сторінок кримськотатарського народу.

4 травня проведено круглий стіл в Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького з тематики „Крим і Україна“ і запис телепрограми на телерадіокомпанії „Рось“. Новиною стало призначення в університеті конкурсу творчих робіт серед студентів з історії кримських татар, їх взаєминам з українцями протягом минулих сторіч. 

Відвідав Черкаси режисер фільмів „Хайтарма“, „Чужа молитва“, „Кіборги“ Ахтем Сеітаблаєв, якого супроводжував в’язень Кремля, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, який лише в жовтні 2017 року був звільнений з російського полону внаслідок особистої наполегливості президентів України і Туреччини – Петра Порошенка і Реджепа Ердогана. 

На зустріч з А. Сеітаблаєвим і перегляд його фільму „Чужа молитва“ до кінотеатру „Україна“ прийшли молодь, учасники антитерорсичної операції і боїв за Донецьке летовище, пластуни черкаського куреня ім. Євгена Подолянчука, який загинув на цьому летовищі у вересні 2014 року, представники науки і культури міста. Заля кінотеатру на 658 місць була повною.

У вступній промові виступив від черкаської єврейської громади Давид Летичевський, який високо оцінив вчинок кримської татарки і талант режисера. Звучала пісня „1944“ переможниці „Евробачення 2016“ Джамали. 

Представляючи А. Сеітаблаєва, один з організаторів зустрічі Олександер Калько відзначив, що попри різну етнічну, релігійну, соціяльну і вікову особливість всіх присутніх у залі, їх об’єднує приналежність до спільної Батьківщини – України і гість Черкас зміг талановито це підкреслити.

Коментарі закриті.