6 серпня, 2020

Україна та Ізраїль об’єднуються для боротьби з пандемією

ТЕЛЬ-АВІВ. – З ініціятиви Ізраїль­сько-Українського Альянсу (ІУА) з підтримкою Посольства України в Ізраїлі та Міністерства закордонних справ Ізраїлю 14 липня відбулася стратегічна онлайн-сесія „Друга хвиля COVID-19. Ізраїль та Україна об’єднують зусилля для виконання стратегічних і технологічних рішень”.

Приводом для зустрічі та обговорень стало наближення другої хвилі коронавірусу в Ізраїлі та Україні. Серед порушених питань були зміни в системі державного управління з метою підвищення ефективности боротьби з пандемією, новинки кібер­розвідки, з допомогою яких можна відстежу­вати контакти хворих на COVID-19, дієвість і виваженість карантинних заходів, психологічні наслідки хвороби та інші актуальні теми.

Анна Жарова

Відкрила сесію організатор заходу і його ведуча виконавчий директор ІУА Анна Жарова, яка зауважила, що такі зустрічі-обговорення допоможуть знайти нові шляхи боротьби з пандемією, обміну досвідом, який тепер, коли світ позбавлений можливості спілкуватися наживо, має ще й психологічний позитивний аспект.

Обидві країни на сесії представляли члени уряду, представники бізнесу, який особливо потерпів, медичних закладів, серед яких були психологи. Саме вони зауважили про взаємозалежність психологічного стану людини і можливістю захворіти на COVID-19. Сказали своє слово медія-фірми та розробники нових нанотехнологій.

Урядовці України та Ізраїлю наголосили на важливості всіх заходів, які приймають країни з метою боротьби з пандемією і її попередженням. Не все вдається, бракує досвіду роботи в інформативній політиці обох країн, відсутність швидких розробок вакцини, нестача ліжок для хворих на коронавірус у лікарнях і інші проблеми, які уряди намагаються вирішувати.

Цікаву думку стосовно урядовців висловила виконавчий директор „Center for CSR Development Ukraine” Марина Саприкіна, яка запропонувала урядові України стати своєрідною парасолею, під якою могли б працювати всі причетні до боротьби з COVID-19 і поділилася результатами опитування щодо реакції українського бізнесу на карантин: „Українці можуть пишатися тим, як зреаґував вітчизняний бізнес на виклики пандемії: 88 відс. опитаних компаній різними заходами допомагали в боротьбі проти COVID-19. Найбільш поширеними заходами є підтримка медичного персоналу, лікарень, купівля медичного устаткування, безоплатне надання товарів і послуг”.

„Ліки – це добре, але не менш важлива правильна координація всіх дій в країні, – зауважила М. Саприкіна. – І таким центром має бути уряд держави. А фірми, як працювали, так і працюють. І взагалі, український бізнес з першого етапу карантину вийшов достойно”.

Українська компанія „Transfotech“, яка займалася раніше розробками нових технологій допомоги хворим на рак і людям, які потерпають від діябету, тепер активно працює над новими приладами для виявлення симптомів, які можуть передувати COVID-19. Про це розповів технічний директор фірми Сергій Житанський.

„Якщо говорити термінами аби всім було зрозуміло, то ми створили „розумного терапевта”, який може „бачити” людину в парку, дитячому садочку, школі, на вулиці через очі-камери і за звуками кашлю, дати термінову пораду звернутися до лікаря через можливий вірус, який уже є у вашому організмі, – розповів він. – На мій погляд, ще одна новина фірми, яка заслуговує на увагу: розумне дзеркало, яке висить у ванній кімнаті і доки ми чистимо зуби, воно досліджує наше дихання, ритм серця, пульс і в разі наближення інфаркту пропонує негайно звернутися до лікаря. До того ж, тепер фірма запровадила систему, яка успішно діє в Україні та Ізраїлі, відстеження місця та часу перебування хворого коронавірусом та його спілкування з іншими людьми. Як запевнили спеціялісти, всі ці пристрої та засоби зберігають конфіденційність особистих даних громадян”.

Цікавим був виступ провідного інфекціоніста Ізраїльського медичного центру ім. Сураски з Тель-Авіва Євгена Кацмана, спрямований на попередження населення про абсолютну серйозність поширення вірусу та на заходи особистої безпеки, якою, на жаль, чимало людей нехтує.

„Те, що ми, медики, бачимо щодня в лікарнях, дає нам право застерегти кожного з вас: будьте обережні та дотримуйтесь правил противірусної безпеки. Потрібно носити маски, тримати дистанцію, особиста гігієна важлива і не ходіть туди, де багато людей. На жаль, вірус не зовсім вивчений, – сказав він. – Нещодавно до нас потрапив хворий на COVID-19. Юнак після армії, баскетболіст, ніколи і нічим не хворів. Їх троє повернулося з-за кордону, всі інфіковані. Двоє перенесли хворобу дома, без жодних симптомів. Спортсмен двічі помирав. Ми довго боролися за його життя. І ще, на мій погляд, інформацію про стан хвороби, симптоми повинні озвучувати медики, спеціялісти, аби не було непорозумінь. Пам’ятайте, коронавірус є і він небезпечний для життя”.

Психолог з Хайфського університету Павло Ґольдштейн озвучив неоднозначну, але цікаву версію залежности психологічного стану людини і вірогідність захворіти на COVID-19 та можливі наслід­ки психічних захворювань у тих, хто вилікувався.

Розмова була насичена, тривала три години. Всі її учасники, звичайно, винесуть певний досвід, що дозволить медикам лікувати ефективніше, урядам шукати більш помірковані шляхи захисту громадян від епідемії, можливість допомоги бізнесам, які зазнали збитків, а деякі і зовсім припинили свою діяльність.

Ігор Кузін

Відверто про недоліки і успіхи української медицини говорив представник Міністерства охорони здоров’я України Ігор Кузін. На його думку, новий вірус випробував людство на можливість виживати і допомагати, рівень довіри до урядовців, медиків, соціяльних служб, правдивість інформації, надійність міжнародного партнерства. Україна вийшла з першого карантину достойно.

„Однак, всім потрібно звернути увагу на багато важелів, – зауважив І. Кузін. – Серед перших лекцій, які нам доведеться вивчати – це країна має мати свої виробництва виготовлення всього необхідного для боротьби з будь-якою епідемією, інформаційну систему відстеження розповсюдження хвороби, лідера, якому б громадяни довіряли, консолідацію з закордонними партнерами та комунікаційну стратегію поліпшення роботи Міністерства охорони здоров’я та медичних закладів”.

З ізраїльської сторони виступили представники медичних катедр вищих шкіл.

Про важливість подібних заходів сказала в заключному слові А. Жарова: „Завдання урядів обох країн, громадських організацій, бізнес-кіл, медичних закладів зробити все можливе, аби повернути докризове спілкування на різних рівнях України та Ізраїлю та продовжити подібний обмін думками, досвідом з метою удосконалення підходів у боротьбі з пандемією та звести до мінімуму спричинені нею економічні наслідки. Ми зробимо висновки з першого семінару, врахуємо помилки і будемо працювати над подальшими зв’язками наших країн у всіх сферах спілкування”.

Коментарі закриті.