31 жовтня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Розпочалося розведення військ

МАРІЮПОЛЬ. – Розведення військ у Золотому розпочалося 29 жовтня, повідомив Mіністeр закордонних справ України Вадим Пристайко. Цей процес відбувається під контролем Спеціяльної моніторинґової місії (СММ) Організації з Безпеки і Співробітництва в Европі (ОБСЕ), яке має офіційно зафіксувати таке розведення, вказав міністр. ,,Так, було домовлено з ними, що вони мають підготуватися, провести більше нарядів, поставити відео, щоб побачити цей процес відведення, перевірити і доповісти нам і Росії, Німеччині і Франції, що відведення завершилося”, – зазначив міністeр. За словами В. Пристайка, українська сторона не втручається у процес контролю відведення військ, оскільки хоче, щоб цей процес був ,,абсолютно невтральний і прозорий, як вони це роблять”. В. Пристайко зазначив, що ,,У Золотому останній обстріл був 18 жовтня, за запевненням СММ, тобто 10 днів тому. Сім днів ми витримали, передали СММ, що ми готові, дали їм день на підготовку і починаємо розведення. Далі буде Петрівське”. Про початок із 7 жовтня розведення сил і засобів біля Петрівського Донецької области і Золотого-4 Луганської области домовилися 1 жовтня в Мінську учасники Тристоронньої контактної групи щодо мирного вреґулювання ситуації на сході України. Але, як повідомив міністер закордонних справ України, це розведення були змушені відкласти через порушення російськими гібридними силами режиму припинення вогню в цих місцевостях. (Радіо Свобода)

 

Зеленський про інвестиції у малі міста

МАРІЮПОЛЬ. – Президент України Володимир Зеленський запевнив міжнародних партнерів, що готовий захистити інвестиції та закликав вкладати у розвиток невеликих населених пунктів. Про це він сказав під час зустрічі 29 жовтня з віце-президентом Міжнародної фінансової корпорації Джорджиною Бейкер, директором Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен і керівником реґіонального представництва Міжнародної фінансової корпорації в Україні, Білорусі та Молдові Джейсоном Пелмаром у Маріюполі в рамках інвестиційного форуму. ,,Ми вдячні Світовому банку та Міжнародній фінансовій корпорації за допомогу з імплементацією реформ. Ви бачили, скільки законопроєктів уже проголосовано. Тепер починаємо імплементацію”, – сказав президент. Він також подякував Міжнародній фінансовій корпорації за реалізацію транспортного проєкту в Маріюполі і висловив сподівання, що подібні проєкти з’являться в інших містах України. ,,Наша ідея – почати розвиток з Маріюполя. Саме тому інвестиційний форум відбувається тут, на сході України. Місто, яке колись звільняли, може стати справді европейським”, – наголосив глава держави. В. Зеленський зазначив, що готовий захистити інвестиції та закликав вкладати у розвиток невеликих населених пунктів. (Укрінформ)

 

Незаконний 23-поверховий будинок

ДНІПРO. – Суд у Дніпрі визнав незаконним спорудження 23-поверхової будівлі на території середньої школи ч. 10 у центральному районі міста. Відповіде рішення 22 жовтня ухвалив Центральний апеляційний господарський суд. Своїм рішенням він відмовив у задоволенні апеляційної скарги забудовнику, який намагався оскаржити рішення суду першої інстанції, – районний суд визнав незаконними і скасував рішення сесії міськради Дніпра, а також договір оренди, за якими 30 відс. шкільної території школи було передано приватній фірмі для будівництва 23-поверхового будинку. За словами ініціятивної групи батьків, тяганина навколо забудови тривала майже два роки. Як зазначила одна з членів ініціятивної групи Наталія Євтух, ще влітку 2018 року батьки учнів школи ч. 10 отримали відповідь від Міністерства реґіонального розвитку щодо норм, які мають зберігати при забудові території навколо навчальних закладів. Виявилося, що будівництво на відстані п’яти метрів від школи неприпустиме. Батьки заявляли, що будівництво неправомірне: громадських слухань щодо зведення об’єкту не проводилось. За їхніми словами, школа і так має маленьку прилеглу територію, у дітей немає місця для лекцій фізкультури у теплу пору. (Радіо Свобода)

 

Контактна група готує ,,великий обмін”

МІНСЬК. – У столиці Білорусі Мінську Тристороння контактна група (ТКГ) з уреґулювання ситуації на Донбасі готує ,,великий обмін” утримуваними особами, заявив спеціяльний представник голови Організації з Безпеки і Співробітництва в Европі в ТКГ Мартін Сайдік. ,,Ми хочемо й готуємося провести дійсно великий обмін. Тому потрібно працювати стосовно кожної людини, щоб визначити її майбутню долю”, – сказав М. Сайдік. Він розповів, що 29 жовтня гуманітарна підгрупа продовжила дискусію про обмін утримуваними особами. За даними Служби безпеки України, на Донбасі незаконно позбавлені волі 245 людей. (Радіо Свобода)

 

Покарання за ,,кнопкодавство”?

КИЇВ. – Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону про забезпечення особистого голосування народними депутатами. За це рішення 29 жовтня проголосували 287 народних депутатів із 391 зареєстрованого у сесійній залі. Законопроєкт передбачає штраф у разі, якщо замість народного депутата проголосував колеґа, – від 3,00 до 5,000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (орієнтовно від 51 тис. до 85 тис. гривень). Крім того, законопроєкт передбачає, що після проведення повторного голосування головуючий дає розпорядження апарату парляменту підготувати повідомлення про порушення депутатом. На початку вересня Верховна Рада надіслала до Конституційного Суду України законопроєкт про дострокове припинення повноважень народного депутата у випадку доведеного судом ,,кнопкодавства” та відсутності парляментаря на певній кількості засідань Ради. (Радіо Свобода)

 

Фонд підтримки реінтеґрації Донбасу

МАРІЮПОЛЬ. – Президент України Володимир Зеленський оголосив про створення спільно зі Світовим банком Фонду міжнародної партнерської підтримки для відновлення та майбутньої реінтеґрації Донбасу. ,,Говорячи про майбутнє, разом з нашим партнером – Світовим банком ми запускаємо роботу Фонду міжнародної партнерської підтримки для відновлення та майбутньої реінтеґрації Донбасу. Закликаємо всіх ставати частиною цього великого проєкту”, – сказав президент 29 жовтня під час закриття інвестиційного форуму RE:THINK. Invest in Ukraine у Маріюполі на Донеччині. Президент зауважив, що у форумі взяло участь близько 700 осіб, подію висвітлювало 200 журналістів. За його словами, інвесторам представили сотні проєктів, презентували повний приватизаційний список. Також було підписано 12 меморандумів, які відкривають шлях до проєктів на мільярди долярів. ,,Маріюполь – не тільки один з головних форпостів України. Це ще й точка відліку нового майбутнього нашої країни. А ще я думаю, що Маріюполь сьогодні відчув себе столицею України”, – додав президент. (Укрінформ)

 

,,Financial Times” писатиме ,,Kyiv”

ЛОНДОН. – Щоденна британська газета міжнародних фінансових кіл ,,Financial Times” відтепер переходить на написання назви столиці України англійською мовою у коректній транскрипції – ,,Kyiv”. Про це у Twitter 29 жовтня повідомило Посольство України у Сполученому Королівстві. ,,Дякуємо Financial Times за те, що прийняли наші арґументи та погодилися змінити написання назви столиці України на ,,Kyiv” замість ,,Kiev”. Насправді чудова новина!” – йдеться у публікації. Як повідомляв Укрінформ, інформаційна кампанія #CorrectUA, ініційована МЗС України, почалася у жовтні 2018 року. МЗС закликає іноземні офіційні установи та комерційні компанії відмовитися від використання заснованих на російській транскрипції назв українських міст і перейти на коректні: ,,Kyiv”, ,,Odesa”, ,,Kharkiv”, ,,Lviv”, ,,Zaporizhzhia”. У рамках кампанії запущено флешмоб #KyivNotKiev. Нещодавно стало відомо, що провідне британське видання ,,The Telegraph” переходить на написання назви столиці України англійською мовою у коректній транскрипції. Раніше повідомлялося, що одне з провідних видань США The Washington Post також писатиме ,,Kyiv”. (Укрінформ)

Коментарі закриті.