12 липня, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Почали відводити війська

СТАНИЦЯ ЛУГАНСЬКА. – 26 червня відбувся перший етап відведення українських підрозділів. Українські військові залишили одну з передових позицій перед контрольно-пропускним пунктом „Станиця Луганська“. Найближчими днями очікують на приїзд представника української сторони в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми. Очікується, що після цього відведення підрозділів продовжиться. Командування Операції об’єднаних сил зробило перший крок до мирного вреґулювання попри порушення перемир’я з боку проросійських сил. (BBC)

Можуть пройти п’ять партій

КИЇВ. – До Верховної Ради можуть пройти п’ять партій. Про це свідчать результати нового опитування, яке провели Український інститут соціяльних досліджень ім. Олександра Яременка та центр „Соціяльний моніторинґ“. Дослідження провели 13-19 червня в різних регіонах. Всього опитали 3,000 респондентів. Провідник симпатій – партія „Слуга народу“, яку готові підтримати 45.3 відс. тих, хто визначився зі своїм вибором. 12.1 відс. підтримують „Опозиційну плятформу – За життя”, 8.8 відс. – „Батьківщину”, 8.4 відс. – „Европейську солідарність” та 6.8 відс. – партію „Голос”. Таким чином, за даними цього дослідження, до Верховної Ради мають шанси пройти п’ять партій, адже решта мають підтримку менш як 5 відс. Партії „Громадянська позиція” та „Сила і честь” наближаються до прохідного бар’єра – 4.5 і 4.4 відс. відповідно. За Радикальну партію Олега Ляшка готові віддати свої голоси 3 відс. респондентів. (BBC)

Суд скасував перейменування 

КИЇВ. – 25 червня в Окружному адміністративному суді Києва суддя Олеся Чудак скасувала рішення Київської ради щодо перейменування проспектів Степана Бандери і Романа Шухевича у Києві. Позивачкою в справі була юристка, проросійська активістка Олена Бережна. Після суду буде подана апеляція. Київська міська рада перейменувала Московський проспект в столиці на проспект С. Бандери в липні 2016 року. Перейменовано проспект генерала Ватутіна на проспект Р. Шухевича в червні 2017 року. (Радіо Свобода)

Зеленський і Порошенко – по різні боки

КИЇВ. – Президентові Володимирові Зеленському цілком або скоріше довіряють 63 відс. українців, найбільше в Україні не довіряють колишньому президентові Петрові Порошенкові – 81 відс. опитаних. Про це свідчать дані опитування від 12 до 20 червня соціологічної групи „Рейтинґ”. Не довіряють В. Зеленському 25 відс. опитаних. Наступний щодо довіри співак Святослав Вакарчук, якому довіряють 24 відс., не довіряють 57 відс. Олегові Ляшкові не вірять 80 відс. опитаних, а 12 відс. вірять, Михайлові Саакашвілі, який нещодавно повернувся в Україну з поновленим громадянством, довіряють 11 відс. респондентів, а 75 відс. – ні. („Українська правда“)

Суд скасував розшук Ігоря Гужви 

КИЇВ. – Шевченківський районний суд 27 червня скасував розшук головного редактора інтернет–видання „Страна.ua“ Ігоря Гужви через отримання ним політичного притулку в Австрії. У червні 2017 року І. Гужву затримали після обшуків у редакції видання „Страна.ua“. Щодо нього відкрите кримінальне провадження за статтею про вимагання. За даними правоохоронців, І. Гужва разом зі спільником Антоном Філіпковським вимагали від народного депутата від Радикальної партії Дмитра Лінька 20 тис. дол. Суд обрав І. Гужві запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 544 тис. грн. За нього внесли заставу і він виїхав з України до Австрії після завершення терміну запобіжного заходу. (Радіо Свобода) 

У Польщі збирають гроші 

ПОЗНАНЬ. – Тіло Василя Чорнея, який чотири місяці неофіційно працював у Великопольському воєводстві у Польщі, 13 червня знайшов у лісі місцевий лісник, за 125 кілометрів від місця праці. Поліція Польщі встановила особу заробітчанина, а також, що він скаржився на погане самопочуття. Однак власниця фірми, за попередніми даними, заборонила викликати йому швидку допомогу. Поліція Польщі затримала власницю фірми на три місяці, зараз вона перебуває у слідчому ізоляторі. Жінку звинувачують у ненаданні допомоги непритомному чоловікові. Їй загрожує п’ятирічне ув’язнення. У 36-річного прикарпатця В. Чорнея залишились троє дітей. 26 червня його поховали у рідному селі. У Польщі організували збір грошей для родини В. Чорнея. Ініціятива фінансової допомоги належить почесному консулові України у Познані, громадянинові Польщі Вітольдові Горовському. Також Почесне консульство України у Познані домоглось шестирічної виплати пенсії для родини В. Чорнея. (Радіо Свобода)

Зеленський бореться з розкраданнями

КИЇВ. – Президент України Володимир Зеленський 27 червня провів нараду Ради Національної Безпеки і Оборони щодо підвищення ефективности використання бюджетних коштів у секторі безпеки й оборони та ухвалених рішень стосовно розвитку оборонно–промислового комплексу України. „Коли ми з вами дивилися журналістські розслідування щодо корупції в „Укроборонпромі“, разом з нами на них дивилися наші бійці та їхні родичі. Якщо виявлені порушення викликають неймовірне обурення у нас, спробуймо відчути, як на це реаґують вони. Я дивитимуся на цю ситуацію очима тих, хто захищає Україну“, – сказав президент. Він наголосив, що ті, хто крав у армії, мають бути покарані, а „ми не повинні у жодному разі допустити повторення цієї ганьби перед нашою армією“. Президент констатував, що сфера оборонних закупівель не реформована і є найменш прозорою з-поміж усіх. У нараді взяли участь Генеральний прокурор Юрій Луценко, Міністер внутрішніх справ Арсен Аваков, Міністер фінансів Оксана Маркарова, головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак та інші представники силових відомств. („Укрінформ“)

У Польщі змінюють згадки 

ВАРШАВА. – 27 червня Інститут національної пам’яті Польщі запропонував зміни до законодавства в частині, що стосується згадок про „українських націоналістів” та терміну „Східна Малопольща”. Терміни, як неоднозначні, Конституційний суд Польщі у січні визнав такими, що не відповідають Конституції. Інститут національної пам’яті запропонував нові формулювання: замість слів „українські націоналісти” – „члени українських націоналістичних організацій, зокрема ОУН і УПА”, замість поняття „Східна Малопольща” – „територія Другої Республіки Польща”. Ініціятива полягає у відмові від згадування у положеннях конкретних областей, де відбувся злочин. Законодавчий комітет Сенату підтримав пропозиції та передав закон на друге читання. За заперечення злочинів „українських націоналістів” загрожує грошова кара або позбавлення волі до трьох років. Україна неодноразово протестувала проти цих норм. („Укрінформ“)

Реакція України на рішення ПАРЕ

КИЇВ. – Київ завершує розробку кроків у відповідь на повернення делеґації Російської Федерації в Парляментську асамблею Ради Европи, заявив посол України в Раді Eвропи Дмитро Кулеба. Він ґарантував „особистим словом посла”, що це будуть кроки, які Рада Европи відчуватиме, і які матимуть вплив на тих, хто стояв за безумовним поверненням Росії. „Ми зараз фіналізуємо набір таких кроків”, – додав дипломат. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.