25 травня, 2018

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Вручено відзнаки ім. Максимова 

КИЇВ. – 19 травня у столиці України, вперше вручили відзнаки ім. героя „Небесної сотні“, майстра спорту України Дмитра Максимова. Їх отримали представники громадських і благодійних організацій, які підтримують розвиток дитячого і молодіжного спорту та опікуються проблемами патріотичного виховання молоді: президент міжнародного благодійного фонду „Крила“ Ярослава Токар та тренер Федерації функціонального багатоборства України Дмитро Бєлобров, який працює з дітьми з особливими потребами. Почесну грамоту і грошовий сертифікат Міністер молоді та спорту Ігор Жданов вручив засновникові клюбу джудо „Арабат“ в Херсонській області Дамірові Шаймарданову. Відзнаку ім. Д. Максимова вручатимуть щороку. (Радіо Свобода)

Спростили умови купівлі валюти

КИЇВ. – Постанова Національного банку України від 19 травня дозволила клієнтам-позичальникам самостійно обирати оптимальний курс купівлі чужоземної валюти, яку раніше можна було купувати тільки через уповноважений банк, що обслуговує кредитний договір. Тепер же клієнт сам може купувати валюту і через інші банки на свій вибір. Єдина умова – потрібно відкрити рахунок в чужоземній валюті в цьому банку. Також банк спростив повернення інвестицій і доходів для чужоземних інвесторів. Нерезидентам дозволили купувати і репатріювати гроші в разі, якщо чужоземні інвестиції були здійснені за рахунок капіталізації дивідендів. („Економічна правда“)

Страйкували у Кривому Розі 

КРИВИЙ РІГ. – Публічний трудовий спір, що розгорівся на найбільшому металюрґійному заводі України „АрселорМіттал Кривий Ріг“ щодо умов праці та платні поставив роботодавця – світового багатія Лакшмі Міттала перед загрозою зупинки заводу. 6 травня колектив залізничного цеху підприємства приєднався до акції протесту робітників „Укрзалізниці“. Основні вимоги робітників – підвищення платні до европейського рівня в 1,000 евро і забезпечення відповідности всього рухомого складу стандартам охорони праці. У зв’язку з цим був паралізований весь технологічний цикл, повністю зупинені підрозділи гірничого департаменту, аґльомераційні цехи, доменні печі, стаплавильний та прокатний стани. („Укрінформ“)

Джемілєв закликав не голодувати

ТОРОНТО. – Провідник кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв 19 травня звернувся до українських політв’язнів Кремля Володимира Балуха і Олега Сенцова з проханням припинити голодування. Про це він сказав під час перебування в Торонто. „Я не думаю, що слід вбивати себе за ґратами. Росія не та країна, в якій можна розраховувати на гуманність“, – зазначив М. Джемілєв. Понад 300-денне голодування, яке витримав М. Джемілєв під час одного зі своїх ув’язнень в СРСР, досі вважається найдовшим у світі. Воно отримало величезний світовий розголос і дозволило винести обговорення утисків кримських татар на значно вищий рівень. („Укрінформ“)

Переяслав не буде Хмельницьким

ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. – Минулого року міська рада Переяслав-Хмельницького після громадських слухань ухвалила рішення про повернення містові історичної назви Переяслав та звернулась з таким проханням до обласної ради. Обласна рада підтримала це рішення й передала звернення до парляменту, який вже найближчим часом може остаточно схвалити перейменування. Важливим докором багатьох істориків Б. Хмельницькому є союзницька угода з Росією, яку уклали в Переяславі в 1654 році. Парляментський комітет також підтримав рішення і рекомендував Верховній Раді повернути місту стару назву. Доповідач з цього питання Микола Федорук зауважив, що особливих дискусій повернення історичної назви не викликало. (ВВС)

Україна вийшла з СНД 

КИЇВ. – Президент України Петро Порошенко 19 травня підписав указ, яким увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про остаточне припинення участи України у роботі статутних органів Співдружности незалежних держав (СНД). „Ми зробили все можливе, щоб перетнути рубікон, повертаючись до Европейського Союзу. Сьогодні я підписав указ про відкликання всіх представників України з усіх статутних органів СНД“, – повідомив П. Порошенко. (Радіо Свобода)

Нагородили українського режисера

КАННИ‚ Франція. – 18 травня українського режисера Сергія Лозницю визнали найкращим режисером у програмі „Особливий погляд“ Каннського кінофестивалю. Ця програма є другою за значенням після основної конкурсної програми. С. Лозниця став нагороджений за фільм „Донбас“, який відкривав показ програми. („Укрінформ“)

У Миколаєві отруїлися 36 школярів

МИКОЛАЇВ. – 21 травня невідомою речовиною отруїлося 36 школярів, їм надають невідкладну медичну допомогу, усі госпіталізовані. Зі школи евакуйовані близько 400 учнів. На місці події працюють слідчі, поліцаї, рятувальники, медики та інші служби.(ВВС)

Призовник вискочив у вікно

ТЕРНОПІЛЬ. – При спробі втечі з призовного пункту 20 травня випав з вікна призовник й отримав травми різного ступеня тяжкости. Він спочатку виліз у вікно та хотів спуститися з п’ятого на перший поверх будівлі карнизом, але зірвався та впав на дах сусідньої будівлі. Призовника перевезли до медичного закладу міста. Медики виявили відкритий перелом руки та струс головного мозку. В Україні триває весняний призов на строкову військову службу чоловіків віком від 20 до 27 років. До Збройних сил та інших військових формувань України плянують відправити 15 тис. осіб. (ВВС)

На стадіоні затримали журналістів

ЧЕРКАСИ. – 19 травня під час змагань з футболу команд „Дніпро“ (Черкаси) і „Суми“ на поле вибігли вболівальники‚ сталася бійка‚ у якій постраждали 17 поліцаїв і один глядач. Поліцаї безпідставно затримали телеоператора Національної суспільної телерадіокомпанії України Сергія Єфимова‚ який виконував редакційне завдання, і Марію Голуб, яка є реґіональним кореспондентом каналу „112 Україна“. (Радіо Свобода)

МАУ отримала новий літак

КИЇВ. – 16 травня авіокомпанія „Міжнародні авіолінії України“ (МАУ) поповнилася ще одним абсолютно новим літаком „Boeing 737-800 Next Generation“. Повітряне судно стало 30-м середньомаґістральним літаком в парку МАУ. Літак має 186 крісел і прибув до Києва безпосередньо з заводу в Сіетлі, Вашінґтон. Цього року МАУ має намір повністю виключити з парку клясичні моделі середньомаґістральних суден та запропонувати пасажирам вигідні лети на більш сучасних літаках. (МАУ) 

НАБУ перевіряє „Укроборонпром”

КИЇВ. – Національне антикорупційне бюро (НАБУ) розслідує 22 кримінальних провадження щодо можливих зловживань службовцями підприємств, що входять до „Укроборонпрому“. Зокрема детективи НАБУ перевірили факти фінансових порушень та неефективного управління ресурсами на сотні мільйонів гривень в структурі цього концерну.  Перевірка Державної авдиторської служби за період з 2015 року та дев’ять місяців 2017 року виявила, зокрема, що учасник концерну „Спецтехноекспорт“ перерахував 198 млн. грн. фірмі „Картер груп“, яка, за даними Генеральної прокуратури, має ознаки фіктивности.  („Українська правда“)

Коментарі закриті.