8 листопада, 2019

Тема видання – Великий терор

Сергій Шевченко. „Наган-країна“. Київ. Видавництво „Український пріоритет“. 2019. 128 стор.

Секретар Національної спілки журналістів України Сергій Шевченко  поповнив творчий доробок збіркою публіцистики „Наган-країна“. Загалом це п’ята книжка історичної тематики, видана автором-дослідником від початку 2000-их років.

Дебютував він твором „Українські Соловки“ (співавтор історик Дмитро Вєдєнєєв) і переміг у конкурсі. Відтоді багаторічна праця мистця втілена в серію науково-історичних досліджень:„Архіпелаг особливого призначення“, „Розвіяні міти. Історичні нариси і статті“, „Соловецький реквієм“ та інших.

Твори С. Шевченка відзначена нагородами Держкомтелерадіо України, Українського фонду культури, Київської міської адміністрації. Торік він став лавреатом премії ім. Івана Франка за публікацію „Рік жертв Великого терору: вшануймо пам’ять репресованих“.

У новій збірці „Наган-країна“ йдеться про Великий терор 1930-их років і масові розстріли політв’язнів Соловецької тюрми, українських патріотів, інтелектуальної еліти нації: Валер’яна Поліщука, Павла Филиповича, Євгена Черняка, Григорія Вакара, Петра Демчука, інших співвітчизників, страчених у північних краях. У книжці є нарис про поета Олексу Влизька, якого як і Григорія Косинку, Костя Буревія, Івана й Тараса Крушельницьких, Дмитра Фальківського стратили в грудні 1934 року.

Злободенності виданню додає його перша частина – „За нашу свободу“, в якій ідеться про війну на сході України, розв’язану сусідньою державою-аґресором, де знову запанував неосталіністький режим Володимира Путіна.

У вступній статті автор наводить співзвучну його думкам цитату з фотопоеми харківського журналіста Леоніда Логвиненка „Танґо білих лисиць“: „Здається, слово війна застряло у нас в горлі, й ми ніяк не можемо вимовити його. Кажемо: „Операція антитерористична, об’єднаних сил“, але не війна. А коли врешті-решт вичавлюємо з себе це слово, то обов’язково додаємо – „гібридна“, щоб надати теперішній війні якоїсь нібито нової якості. А вона, війна, така ж як і сотні років тому, – національно-визвольна!“.

С. Шевченко зазначає: „У книзі домінують дві теми – війна, розв’язана 2014 року і Великий терор 1937-1938 років. На черзі наступна тематична збірка. У ній будуть ілюстровані статті, кольорова вкладка-фотоальбом, оновлений „Український список Сандармоху“.

Принагідно слід нагадати, що пошуковець Юрій Дмитрієв, який відкрив і дослідив Сандармох, нині перебуває під вартою в Петрозаводську: відомого громадського діяча мордують як і в 1937-1938 роках.

С. Шевченко  підтримує дослідника, публічно виступає на його захист і черговою своєю книжкою-дослідженням направду є справжнім активним продовжувачем подвижницької справи Ю. Дмитрієва – справи як ніколи потрібної суспільству сьогодні.

 

Георгій Лук’янчук – голова Міжнародного громадського об’єднання „Соловецьке братство“.

Коментарі закриті.