19 березня, 2020

Тарас Шевченко в сучасному житті

Про Тараса Шевченка розповідає Надія Частакова. (Фото: книгарня „Є“)

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – 4 березня у книгарні „Є“ з нагоди днів пам’яті Тараса Шевченка відбулась лекція-діялог Надії Частакової про те‚ чи пере­тинається канонізований літературознавством Т. Шевченко із сьогоденням, з буднями нашого сучасника?

Н. Частакова – філолог за освітою і за покли­канням‚ авторка збірок „Готика“ і „Приручення лиса“‚ членка обласного літоб’єднання „Степ“ і Національної спілки письменників України. Міркуючи на цю непросту тему, лекторка поси­лалася на публіцистичний доробок Івана Дзюби, який, полемізуючи із групою авторів із Луган­ського педагогічного університету, показував, як побутова алергія на Т. Шевченка переростає на шевченкофобію, а потім і українофобію. Ця поле­міка тривала ще до початку російсько-української війни, отож висновки науковця отримали підтвер­дження гіркою реальністю.

Дехто сприймає Т. Шевченка лише як мистецьке явище, не маючи інтелектуальної змоги поставити його в історичний контекст. Якщо ж це зробити, то з’являється зовсім інший маштаб. Т. Шевченко і Шандор Петефі, Т. Шевченко і Юліюш Словацький, Т. Шевченко і Адам Міцкевич, Т. Шевченко і Віктор Гюґо. Усе це предтечі і вираз­ники національного відродження свого народу. І жоден народ не намагається вирвати своїх геніїв із того контексту, в якому вони творили. Нападки ж на Т. Шевченка почалися ще за його життя. Пізніше саме зневага і ненависть до Т. Шевченка стала відмітною рисою чорно­сотенців.

Здається, з часом вона мала б зникнути, але ті ж луганські науковці, з якими полемізував І. Дзюба, стверджують: Т. Шевченко – хрещений батько українського націоналізму. Та, розгортаючи поняття націоналізму, вони зміщують акценти і фактично подають його, як нацизм. Тож за інте­лек­туальною маскою фактично криється україно­фобія. Саме її розпалювання є ключовим зав­данням інформаційної війни проти України, яка триває уже не один рік. І вона теж не може не впливати на масове сприйняття Кобзаря.

Інша річ, коли образ Т. Шевченка, його спадок беруться інтерпретувати бездарні або малоосві­чені люди. В Україні є пам’ятники поетові, виконані примітивно, на низькому художньому рівні. Актуальним є заклик видатного поета Івана Драча: „Зніміть із Шевченка кожуха!“. Н. Частакова робить висновок: любити Україну і любити Шевченка, це одне й те саме.

Коментарі закриті.