4 травня, 2018

Створили фільм про Українську Капелю Бандуристів

У Харкові під час роботи над фільмом (зліва): Костянтин Черемський, Володимир Войт-молодший, Орест Сушко, Ао Лю, Майкл Елис.

КАРНЕҐІ, Пенсильванія. – 25 березня у залі Українського американського клюбу відбувся показ документального фільму „Хоробра сімнадцятка“ – таку назву має картина українською мовою. В ній йдеться про історію першого складу Української Капелі Бандуристів, яка витримала страшні 1930-ті роки в СРСР, а в роки нацистської окупації в 1942 році музикантів насильно вивезли в Німеччину на примусові роботи.Там капеля виступала по таборах і своїм співом підтримувала остарбайтерів. 

В 1945 році музиканти втекли в Мюнхен, який був звільнений американськими військами і в 1949 році мали змогу еміґрувати в Сполучені Штати і, як біженці, оселитися в Дітройті. Так саме музика допомогла їм вижити в цей лихолітній час і здобути свободу за океаном. 

Режисер картини Орест Сушко, який проживає в Торонто, присвятив цей фільм своєму батькові Макарові Сушку, який був першим членом Української Капелі Бандуристів з Канади. З часом Григорій Китастий, музичний керівник цієї капелі, запросив його бути учасником хору, спершу в Німеччині, а згодом і в Канаді в 1949-1950-их роках. 

Прем‘єра фільму відбулася в Торонто під час міжнародного кінофестивалю в 2014 році. Дотепер ця стрічка була показана в багатьох містах Канади і США, а також в німецькому Дюсельдорфі і в Україні. 

Показ фільму „Хоробра сімнадцятка“ в Карнеґі відбувся на запрошення Українського Технологічного Товариства, головою якого є Джордж Гончар. Завдяки цьому товариству, а також Українському радіо в Пітсбурґу, головою якого є Роман Комічак, де протягом декількох неділь поспіль звучала рекляма цього фільму, громада мала змогу побачити цю історичну стрічку. 

Фільм доступний українською та англійською мовами. А компакт-диск його можна замовити через веб-сторінку musicofsurvival.com. 

Переклад: Світлана Дудкевич-Гончар.

Коментарі закриті.