4 травня, 2018

Свято книги зібрало гостей з усієї України

На книжковому фестивалі в Черкасах. (Фото: Олександер Костирко)

ЧЕРКАСИ. – 20-22 квітня в обласній філярмонії відбулось свято книги – Черкаський книжковий фестиваль „Маестро“‚ у якому взяли участь понад 60 видавництв з різних реґіонів України. Гості та учасники фестивалю мали понад 100 зустрічей з письменниками та видавцями. Серед них були відомі автори Максим Кідрук, Володимир Лис, Наталка Гуменюк, Олександер Дерманський та інші. Були також майстер-кляси та щогодинний розіграш книжок.

Організатори зізнаються, що до цієї події готувалися понад рік й залучили неймовірно велику кількість людей.

Організатор фестивалю Людмила Фіть розповіла:  „Приїхали гості з Луцька, Чернівців, Львова, Полтави. Нам допомагали з Франції, Америки. Участь у заході взяли взяли близько 15 шкіл, усі бібліотеки, музеї. Це величезна подія“. 

На відкритті фестивалю оголосили переможця конкурсу „Чечитка”, який тривав близько року. Улюбленою серед черкасців стала праця письменниці Дари Корній. Д. Корній сказала: „Якщо наші діти читають, значить у нашої нації все буде добре“. 

Фінансувала проєкт Аґрарна партія України, були пожертви на „Спільнокошті“ та ґранти. „Ми підтримуватимемо проєкт і в майбутньому“, – пообіцяв голова обласної організації Аґрарної партії Віктор Полозов.

На фестивалі вперше відбувся благодійний авкціон, на якому продавали картини відомого українського художника-ілюстратора видавництва „А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА“ Владислава Єрка. Отримані фонди пішли на допомогу дітям, у яких батьки загинули на війні з Росією.

Фестиваль відвідав відомий український письменник Василь Шкляр. Він розповів: „Сьогодні мої твори читає дуже широке коло людей: від домогосподарок до воїнів. Колись бійці попросили підписати книжку, яка пропахла запахом пороху і розбухла від того, що її читали сотні бійців. Скажу чесно, не зміг поставити там свого автографа, щоб не зрушити тієї леґенди, яка вже оповила цю річ“.

У Черкасах В. Шкляра зустрічала повна заля шанувальників у Будинку культури ім. Івана Кулика. В. Шкляр під час зустрічі відзначив, що теми дружби, любови, боротьби і зради актуальні й досі – в часі новітньої боротьби проти одвічних ворогів України. Черкащани підтримали його оплесками.

Письменник з села Одрадієвки, Донецька область‚ Микола Джміль приїхав на книжковий фестиваль з Любою Черигою‚ яка розповідала, що М. Джміль писав свою книгу в підвалі під час обстрілу села російськими загарбниками.

Коментарі закриті.