15 березня, 2019

Розпочато проєкт культурної дипломатії

Учасники прес-конференції у Торгово-промисловій палаті України. (Фото: Іван Деркач)

КИЇВ. – 28 лютого у Торгово-промисловій палаті України відбулася прес-конференція за участю Віце-прем’єр-міністра з питань европейської та евроатлантичної інтеґрації України Іванни Климпуш-Цинцадзе, присвячена здійсненню маштабного проєкту „Через культурну дипломатію до економічної незалежности України“. 

І. Климпуш-Цинцадзе повідомила про підписання низки доручень, аби скоординувати зусилля міністерств та відомств для допомоги в здійсненню заходів, передбачених проєктом. Адже головною подією проєкту в 2019 році стане світове турне в травні-грудні переможця фестивалю „Щедрик Фест“‚ що відбувся у місті Покровську Донецької области‚ – камерного хору „Кредо“. Виступи присвячені 100-річчю культурної дипломатії України та світового тріюмфові української пісні „Щедрик“. 

Віце-прем’єр-міністер з питань европейської та евроатлантичної інтеґрації України Іванна Климпуш-Цинцадзе. (Фото: Іван Деркач)

І. Климпуш-Цинцадзе наголосила на тому, що зараз важливо повернути Україну на культурну і ментальну мапу Европи та світу, адже Росія продовжує ганебну політику присвоєння української історії та культури. „Особливо тішуся, що ідея цього проєкту зародилася не в Києві, не  у державних кабінетах, а на місцевому рівні – в місті Покровську, де свого часу творив композитор Микола Леонтович. Упевнена, для багатьох не лише у світі, а і в Україні стане несподіванкою донецьке коріння всесвітньо відомого „Щедрика“, – сказала вона.

У проєкті запляновано економічний форум „Через культурну дипломатію до економічної незалежности України“‚ який має відбутися 23 квітня в Національному технічному університеті України „Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського“ і є одним з етапів маштабного і багатовекторного проєкту, який розпочався восени 2018 року на Донбасі і покликаний популяризувати Україну у світі через культурну промоцію. 

Відтворення тури Української Республіканської Капелі під керівництвом Кирила Стеценка і Олександра Кошиця 100 років тому розпочнуть навесні. Перший концерт заплянований у травні в Празі. Тура має на меті не тільки популяризацію історії „Щедрика“, а й просування українських економічних інтересів з підтримкою культурної дипломатії України. Австрія, Бельгія, Велика Британія, Еспанія, Німеччина, Португалія, Франція, Чехія, Швайцарія, Канада, США почують не тільки найкращі голоси України, але й ознайомляться з провідними торговими марками України, які підтримають туру.

Коментарі закриті.