4 червня, 2020

Професор Єйльського університету – гість Львівської політехніки

В Національному університеті „Львівська політехніка” (зліва) Роман Дунець, Роман Куц, Валерій Дудикевич, Орест Івахів, Микола Микийчук і Богдан Стадник. (Фото: Тетяна Бубела)

ЛЬВІВ. – На початку березня 2020 року Національний університет „Львівська політехніка” мав можливість спілкуватися з проф. Романом Куцом (Школа інженерії та прикладних наук Єйльського університету, США).

Професор є відомим фахівцем з опрацювання цифрових сиґналів, зокрема, мовних, діягнозування ультразвукових сиґналів в медицині. Очолювана ним Лябораторія інтеліґентної сенсорики досліджує опрацювання цифрових сиґналів отримання інформації даними сенсорів та впровадження розумних сенсорних систем. Переймаючи досвід біологічних систем сприймання інформації таких як ехолокація кажанів, ці ідеї впроваджуються в біометричні та невроморфічні сенсорні системи роботів.

Протягом перебування у Львові Р. Куц прочитав для працівників, аспірантів та студентів-маґістрів лекцію на тему: „Вдосконалення акустичних сенсорів для роботів з використанням досвіду ехолокації незрячих”. В основі пропонованої ідеї – використання досвіду біологічних сонарів кажанів. Цей досвід може бути використано для потреб незрячих людей. Порушені при спілкуванні з професором проблеми актуальні, зокрема, як для Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології (це і проблематика діяльности Катедри інтелектуальної мехатроніки та роботики Інституту та праця школи роботики для шкільної молоді), так і для НУ „Львівська політехніка” загалом.

Розмовляють (зліва) Адріан Наконечний, Роман Куц, студент Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології, та Ілона Лагун.

В політехніці діє ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами. Цей підрозділ створено з метою подолання викликів у сфері інклюзивної освіти, надання дієвої підтримки незряч­им школярам і студентам, їхнім батькам і педагогам, закладам середньої та вищої освіти. Центр (керівник Оксана Потимко) допомагає організувати якісне інк­люзивне навчання.

Р. Куц відвідав навчальні лябораторії Інституту від провідних европейських фірм IFM, Lioni, SIOS (Німеч­чина) та Softserve (Україна), оснащених їхньою продукцією. Відбулися плідні розмови з ректором політехніки, проф. Юрієм Бобало, директором Інституту проф. Мико­лою Микий­чуком та керівниками його окремих підрозділів. Обмін інфор­мацією щодо організації нав­чального процесу, наукової роботи та видавничої діяльности, можливостей укладання спільних проєктів, приготування спільних публікацій та обмінів, добрі передумови для продовження співпраці.

 

Орест Івахів, професор, доктор технічних наук, старший член Інсти­туту електричних і електронічних інженерів (IEEE), голова Українського Інженерного Товарист­ва у Львові, Національний університет „Львівсь­ка політехніка.”

Коментарі закриті.