1 червня, 2018

Принесли квіти до Биківні 

Президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною, депутати Верховної Ради та членами Кабінету Міністрів України на вшануванні жертв репресій в Биківні. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 20 травня в Україні відзначили День пам’яті жертв політичних репресій та 80-річчя Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років. В Україні з 1935 по 1951 рік жертвами червоного терору стали понад 2.8 млн. людей. 

Лише за одну ніч 19 травня 1938 року у в’язницях НКВД було розстріляно 563 людини. Це була найкривавіша ніч у Києві за часи терору. 

Упродовж 1937-1941 років вантажівки майже щоночі привозили тіла розстріляних у київських в’язницях НКВД для таємного поховання у Биківнянському лісі. 

20 травня на території Національного історико-меморіяльного заповідника „Биківнянські могили“ відбулися загальнодержавні жалобні заходи для вшанування пам’яті жертв політичних репресій. У церемонії брали участь Президент України Петро Порошенко з дружиною, депутати Верховної Ради та урядовці Кабінету Міністрів України, представники дипломатичних представництв.

Президент України виступив з промовою про подолання наслідків імперського панування Росії в Україні та наслідків комуністичного терору часів СРСР. Співав Національний хор ім. Григорія Верьовки.

Також усі присутні ознайомились з фотодокументальною виставкою „Розстріляна еліта: Биківнянський вимір“ при вході до заповідника, де генеральний директор заповідника Богдан Біляшівський та заступник директора з наукової роботи Тетяна Шептицька розповіли про історію заснування меморіяльного заповідника та трагедію похованих в ньому жертв комуністичного режиму. 

Коментарі закриті.