23 листопада, 2018

Президент CКУ відвідав Південно-Африканську Республіку

Евген Чолій виступає на Українському фестивалі у Стеленбоші. (Фото: СКУ)

ТОРОНТО. – 27-31 жовтня та 3-5 листопада Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій, на запрошення Української Асоціяції в Південно-Африканській Республіці (ПАР), що входить до мережі СКУ, разом зі своєю дружиною Анною Чолій відвідав Стеленбош, Кейптавн та Преторію, де під час ряду виступів та зустрічей просував актуальні українські питання.

У Стеленбоші 28 жовтня Е. Чолій узяв участь в Українському фестивалі, де виступив з вітальним словом, у якому відзначив важливість цього заходу в популяризації української культури і традицій та висловив признання Українській Асоціяції в ПАР за провідну ролю у його організації. 

У Кейптавні 29 жовтня Президент СКУ виступив на семінарі Торгово-промислової палати на тему „Провадження бізнесу в Україні” й закликав до інвестицій в Україну та до посилення з нею торговельних зв’язків. 

30 жовтня Президент СКУ зустрівся з парламентарями ПАР, закликав їх зміцнювати з Україною державні відносини, у тому числі й економічну та торгівельну співпрацю, а також створити групу дружби з парламентарями України. 

Цього ж дня президент СКУ виступив в Південно-африканському інституті міжнародних відносин, наголосив на европейському виборі українського народу під час Евромайдану та на дії Російської Федерації, яка окупувала Крим та розгорнула збройні дії на сході України. 

31 жовтня президент СКУ зустрівся з проводом та представниками Української Асоціяції в ПАР на чолі з Дзвінкою Качур. У ході зустрічі він представив основну діяльність СКУ, поцікавився діяльністю асоціяції та обговорив її майбутнє співробітництво з СКУ. 

У Преторії 1 листопада Е. Чолій відвідав Посольство України, де мав зустріч з його співробітниками на чолі з Тимчасово повіреною Любов’ю Абравітовою. Під час цієї зустрічі було обговорено ролю світового українства в протистоянні російській гібридній аґресії, включно й українців, що мешкають у ПАР, українське громадське життя в ПАР та співпрацю між Україною і ПАР у різних сферах. 

4 листопада президент СКУ мав зустріч з українцями Преторії. Під час цієї зустрічі Е. Чолій ознайомив присутніх з діяльністю СКУ в підтримці України та закликав до активної співпраці з СКУ. Також ішлося про внутрішні питання громади, включно з проведенням у ПАР Служб Божих українською мовою та відкриттям української суботньої школи. 

5 листопада відбулась зустріч президента СКУ з Архиєпископом Преторії Віліямом Слаттері. Е. Чолій поінформував його про українську громаду в ПАР та просив дозволити, щоб священики Української Греко-Католицької Церкви могли відправляти Служби Божі у Римо-Католицьких церквах Преторії і Кейптавну.

 

Коментарі закриті.