12 липня, 2018

Президент СКУ відвідав громаду в Румунії

Зустріч в Українській православній церкві Воздвиження Чесного Хреста. (Фото: СКУ)

БУКАРЕШТ. – 22-25 червня президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій на запрошення складової організації СКУ – Союзу Українців Румунії (СУР) здійснив робочу візиту до Букарешту та Сіґету Мармацієй, Румунія. Разом з першим заступником президента СКУ та головою Европейського Конґресу Українців Ярославою Хортяні він взяв участь у позачерговому з’їзді СУР – „Конґресі єдности“, а також представив актуальні українські справи перед заступником Патріярха і секретарем Священного Синоду Румунської Православної Церкви, владними структурами Румунії та українською громадськістю.

23 червня на позачерговому з’їзді СУР було понад  300  учасників.  З’їзд відкрив молитвою о. вікарій Іван Піцура від Української Православної Церкви в Румунії, після чого виступили голова СУР Микола Мирослав Петрецький та президент СКУ‚ було оголошене вітання Я. Хортяні‚ звітували голови усіх 12 відділів СУР.

Е. Чолій та Я. Хортяні взяли участь у покладанні квітів до пам’ятника Тарасові Шевченкові та відвідали концерт, у якому виступили діти з України, учасники Фестивалю української культури „Наша пісня, наша доля” під керівництвом Мар’яна Гаденка та спільний хор „Ронянські голоси” і „Соколята” з Румунії під дириґуванням Джети Петрецької.

24 червня президент СКУ побував на Службі Божій в Українській православній церкві Воздвиження  Чесного  Хреста,  після якої зустрівся з парохом о. Миколою Лавруком та виступив перед громадою. 

25 червня у Букарешті Е. Чолій зустрівся з заступником Патріярха та секретарем Священного Синоду Румунської Православної Церкви Патріярхальним Єпископом Варлаамом Плоіештяну, під час якої  наголосив на важливості надання автокефалії Українській Православній Церкві, а також виділення ділянки землі для спорудження церкви в Букарешті для української православної громади.

Президент СКУ мав зустрічі з румунськими урядовцями, у ході яких подякував Румунії за підтримку України‚ закликав визнати Голодомор геноцидом українського народу‚ обговорив Закон України „Про освіту” з метою знайти розв’язання відносно занепокоєння Румунії 7-ою статтею цього закону.

 

Коментарі закриті.