1 листопада, 2018

Президент СКУ відвідав Німеччину

Евген Чолій з українською громадою в Мюнхені.

ТОРОНТО. – Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Евген Чолій, на запрошення Міжнародної української організації „Четверта хвиля” на чолі з д-ром Іриною Ястреб, здійснив візиту до Німеччини. 

13 жовтня на науковій конференції „Незнана европейська історія. 85-ті роковини Голодомору 1932-1933 років” президент СКУ зосередився на Голодоморі як геноциді українського народу та закликав Німеччину офіційно визнати цей історичний факт, що вже зробили 17 країн світу. Вступне слово виголосила д-р І. Ястреб, яка була головним організатором цієї конференції. Доповіді мали д-р Ґергард Cімон, д-р Олеся Стасюк, д-р Арсен Зінченко, д-р Василь Марочко, д-р Валентина Борисенко та д-р Дмитро Злепко. 

Учасники конференції прийняли звернення до Канцлера Німеччини з пропозицією визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу, а також ознайомилися з виставкою „Страчені голодом – невідомий геноцид українців 1932-1933 років”.

14 жовтня Е. Чолій побував на парафіяльному святі Української православної церкви Покрови Пресвятої Богородиці в Крефельд-Траарі. Службу Божу відслужив о. Володимир Сорока. Е. Чолій звернувся з вітанням словом до парафіян і заохотив українську громаду активно підтримувати Україну в захисті її територіяльної цілісности та в подальшому реформуванні.

20 жовтня в Мюнхені Е. Чолій узяв участь у загальних зборах Об’єднання українських організацій у Німеччині, привітав учасників, подякував уступаючому правлінню під проводом Лесі Шрамко за співпрацю з СКУ, а також був  головуючим на зборах. Загальні збори обрали новий склад правління (голова Ростислав Сукенник).

21 жовтня президент СКУ взяв участь у Панахиді до 85-ої річниці Голодомору,  що була відслужена на подвір’ї Української греко-католицької церкви Покрови Пресвятої Богородиці та св. Апостола Андрея Первозваного, та віддав шану полеглим учасникам Евромайдану та захисникам України від російської аґресії біля пам’ятного знака „Дерево життя”. Після цього Е. Чолій зустрівся з українською громадою в парафіяльний залі цієї церкви.

22-23 жовтня в Берліні Е. Чолій під час зустрічей з німецькими урядовцями подякував Німеччині за підтримку України в поборюванні російської аґресії, підкреслював необхідність звільнення українських політв’язнів Кремля, а також 100 заручників, яких утримують окупаційні сили на сході України. Він також закликав до припинення проєкту „Північний потік-2”, закликав Німеччину визнати Голодомор геноцидом українського народу.

 

 

Коментарі закриті.