3 травня, 2019

Почалося оновлення старовинного міста Черкащини

Володимир Тірон показує журналістам Тясминську ущелину. (Фото: Олександр Вівчарик)

КАМ’ЯНКА, Черкаська область. – 28 березня Черкаський центр розвитку місцевого самоврядування, створений з підтримкою програми „U-Lead з Европою” та Міністерством реґіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, організував поїздку до Кам’янки групи журналістів, щоб ознайомити їх з позитивними змінами в цьому куточку Черкащини. 

Колись сотенне містечко Чигиринського полку за радянських часів стала досить відомим туристичним об’єктом. Адже тут свого часу велася підготовка до повстання так званих декабристів, ветеранів війни з Наполеоном, які мріяли замінити монархічний лад царської Росії на демократичний. Та їхнє повстання у Петербурзі зазнало поразки. А ще тут бував відомий російський поет Олександр Пушкін, жив і працював всесвітньовідомий композитор з українським корінням Петро Чайковський. 

Міський голова затишної Кам’янки Володимир Тірон вважає, що місто може стати сучасним, европейським, провідним з надання туристичних послуг. Він представив журналістам плян-проєкт туристичного маршруту Тясминською ущелиною.

„Ми перемогли в конкурсі секторальної підтримки европейських донорів, – розповів В. Тірон. – Сума проєкту складає 7.3 млн. грн. Торік в місті виконали понад 70 відс. проєкту. Цього року плянуємо його завершити. Загалом передбачено створення під’їздів та підходів до Тясминської ущелини, облаштування трьох джерел, прибережної зони,  пішохідних доріжок, оглядових майданчиків,  сходів, місць для купання та відпочинку“.

Науковий співробітник Кам’янського історико-культурного заповідника Алла Єфремцева розповіла, чим цікавий цей об’єкт: „Унікальність ущелини в її природі. Мохи, інша рослинність – все тут унікальне. П’ять мохів збереглися ще з Льодовикового періоду“.

3 травня в Кам’янці по вулиці Тараса Шевченка буде відкрито 750-метрову Алею дружби міст України, на якій висадити 286 дерев сакури (вишень). П’ятирічні дерева уже привезли в місто. На врочистості запросили послів Японії і Норвегії в Україні. Послом Японії наразі є Такаші Кураї, Послом Норвегії – Уле Тер’є Горпестад. 

Норвезька компанія „Skatec Solar“ розпочинає будівництво в Кам’янці сонячної електростанції. Сума інвестицій складає 30 млн. евро. Електростанція розкинеться на площі у 50 гектарів. Потужність – 25 меґават. В. Тірон каже: „Дуже радує, що це европейська компанія. Адже в неї високі соціяльні стандарти. Приміром, на виділеній землі вже клени повиростали. Інвестор ініціював створення комісії, щоб визначити, чи вони завдадуть шкоду містові, зрізавши дерева. І нам за неї заплатили 880 тис. грн. Розумієте, який підхід!“. 

Отже, місто має майбутнє. А таких міст, як Кам’янка, з небайдужими активним населенням, у країні чимало.

Коментарі закриті.