22 червня, 2018

Помер Іван Драч

Св. п. Іван Драч

КИЇВ. – Вранці 19 червня відійшов у вічність Іван Драч – один з найяскравіших поетів з когорти шістдесятників, прозаїк, кіносценарист, громадський діяч провидіння Народного Руху України‚ Людина, яка тонко відчувала Україну та її душу.

Іван Драч народився 1936 року в селі Теліжинці Тетіївського району на Київщині.

Після закінчення у Тетієві середньої школи почав викладати російську мову та літературу в семирічці сусіднього села Дзвенячого. Працював інструктором райкому комсомолу, служив в армії.

Перший вірш поета з’явився ще у 1951 році.

У 1958 році він вступив на філологічний факультет Київського університету ім.  Тараса Шевченка, але його виключили через творчі та політичні погляди. 

Залишивши навчання, І. Драч працював в „Літературній Україні“. Дебютував на початку 1960-их років, коли  „Літературна газета“ опублікувала його поему-трагедію „Ніж у сонці“. У 1962 році вийшла перша збірка поета – „Соняшник”.

У 1964 році він здобув фах кінодраматурга на Вищих сценарних курсах у Москві. Після чого працював в сценарній майстерні Київської кіностудії ім. Олександра Довженка.

У середині 1980-их років його обрали до правління Київської організації Спілки письменників України, потім він став головою правління.

В кінці 1980-их років поет став першим головою Народного Руху України, тричі обирався депутатом Верховної ради.

До цього часу І. Драч очолював громадську організацію Конґрес української інтеліґенції.

У 2006 році був удостоєний звання Герой України. На рахунку поета понад 10 збірок, кіноповісті, сценарії. 

Поета поховають у рідному селі Теліженці біля могили сина Максима, як заповів сам поет. 

Свої співчуття висловив Президент України Петро Порошенко, який назвав І. Драча одним із найяскравіших поетів з когорти шістдесятників. 

 

Коментарі закриті.