11 травня, 2019

Померла Марта Стернюк, активістка громади в Арґентині

Марта Стернюк (Фото: facebook.com/RCUcrania)

Українці в Арґентині попрощалися з багаторічною активісткою діяспори і патріоткою України Мартою Стернюк (1939-2019), яка померла 30 квітня. Вона народилася у Львові. 

Дитинство пройшло дорогами еміґрації: Львів, Харків, Інсбрук, Рим і нарешті Арґентина. Першу клясу закінчила в Австрії у школі з німецькою мовою навчання, в Римі вчилася італійсьою, у Буенос-Айресі вивчила еспанську. Гімназійні роки провела в англійському інституті „LangeLey“, де опанувала англійську мову. А в родинному колі вживала українську мову.

Продовжила свої університетські студії на факультеті фармації та біохемії, але не докінчила через те, що вирішила працювати у родинній юридичній фірмі батька, яку очолювала до її закриття у 2005 році. Відтоді активно зайнялася громадською працею, допомагаючи новоприбулим українцям, які приїздили до Арґентини часто без знання мови, без матеріяльних коштів і орієнтації. Давала їм практичні поради, допомагала у працевлаштуванні.

У молоді роки М. Стернюк активно працювала у видавництві „Смолоскип“, де разом із групою приятелів збирала інформацію про українських дисидентів, за часів СРСР засуджених до тривалого ув’язнення у Сибіру чи запроторених у психіятричні лікарні. Від самого початку допомагала на українській виставці відомого книжкового ярмарку у Буенос-Айресі. Також була активною членкинею Союзу Українок, працювала в Українському клюбі, займалася організацією культурно-літературних конференцій, зустрічей.

М. Стернюк мала тісні взаємини з українцями з США, Европи, а після отримання незалежности також з України. У неї гостювали Іван Драч, Павло Мовчан, Микола Жулинський.

М. Стернюк була близькою родичкою видатної співачки Соломії Крушельницької та Архиєпископа і Глави Української Греко-Католицької Церкви в Україні в 1972-1991 роках Володимира Стернюка. 

Співчуття з приводу смерти М. Стернюк Посольство України в Арґентині висловило її чоловікові Юрієві Іваникові, рідним і друзям.

 

Коментарі закриті.