27 лютого, 2020

Познайомилися з українськими операми

Промовляє Євген Савенко – голова Українського товариства „Вербиченька“. (Фото: Людмила Найденко).

НИЖНЄКАМСЬК‚ Росія. – 11 січня в Будинку дружби народів відбулася літературно-музична зустріч, при­свячена опері Петра Чайков­сь­кого „Черевички“. Голова товариства „Вер­биченька“ Євген Савенко роз­повів про те, як створювалася опера, про письменника Миколу Гоголя, компо­зитора П. Чайковського, артиста Яна Полонського, долю акторів, які спі­вали в опері і артистів, що знімалися в фільмі.

Фільм „Вечори на хуторі біля Ди­кань­ки“, в основі якого лежить по­вість М. Гоголя „Ніч напередодні Різд­ва“‚ створив режисер Михайло Ром. Завдяки цьому фільму люди дізнали­ся про М. Гоголя, і про те, що в Украї­ні існує таке дивовижне село – Диканька. Фільм був знятий в 1961 році, прем’єра його відбулася на Різд­во 8 січня 1962 року, але назву в ті часи цензура би не дозволила і фільм назвали „Вечори на хуторі біля Ди­каньки“. Ось уже 60 років цей фільм є неодмінним під час різдвяних свят.

Це була вже друга зустріч, присвя­чена опері П. Чайковського „Чере­вички“. 19 грудня 2019 року такий вечір провів Є. Савенко в Казанській бібліотеці ч. 6 для читачів українців, які приїхали з усіх кінців Казані.

1 лютого в Будинку дружби наро­дів відбувся музичний вечір, при­свячений опері Миколи Лисенка за п’єсою Івана Котляревського „На­тал­ка-Полтавка“. Цей твір, за влуч­ним висловом видатного україн­ського драматурга Івана Карпен­ка-Карого, є „праматір’ю українського народного театру“. У цієї опери суцільні ювілеї: 200 років тому (в 1819 році) була написана п’єса, 130 років тому (в 1889 році) була написана опера, 120 років тому (в 1900 році) народилися видатні артисти Оксана Петрусенко та Іван Козловський‚ які співали в опері.

П’єсу написав І. Котляревський, який служив директором Полтав­ського театру. У прем’єрі брав участь відомий артист Михайло Щепкін‚ приятель Тараса Шевченка. Протя­гом 70 років п’єса „Наталка-Пол­тавка“ була драматичним твором з піснями. Було кілька спроб написати до неї яскраву музичну канву, але саме варіянт М. Лисенка виявився найбільш вдалим, закріпився в ре­пертуарі оперних театрів і зайняв гід­не місце серед найпопулярніших українських опер.

За мотивами цієї опери були зняті три художні фільми. Фільм, ство­рений Іваном Кавалерідзе в 1936 році став першим фільмом-оперою, знятим в СРСР й був попу­лярним у США. Фільм три тижні пос­піль йшов в ню-йоркському кіно­театрі „Руз­вельт“, де і місцеві фільми не трима­лися так довго.

На зустріч прийшли українці і прихильники української культури різних національностей. Також мо­лодь і діти. Лунали українські пісні, була показана відеопрезентація, при­свячена І. Котляревському і М. Лисен­кові. Згадали про великих ар­тис­тів, які виконували в опері основні партії: Оксану Петрусенко, Марію Зань­ковецьку, Івана Коз­лов­ського, Мико­лу Садовського, Ана­толія Соло­в’я­нен­ка, Федора Шаляпі­на.

В кінці зустрічі всі подивилися на художній фільм „Наталка-Полтавка“, знятий Родіоном Юхименком в 1978 році на кіностудії ім. Олександра Довженка.

Зустріч була частиною великого проєкту „Торкаючись до витоків, говорим про високе“, який в 2020 році товариство „Вербиченька“ присвятило 25-річчю української організації Нижнєкамська.

Коментарі закриті.