7 грудня, 2018

Пожежа знищила українську католицьку церкву Покрови Пресвятої Богородиці в Картерет

КАРТЕРЕТ, Ню-Джeрзі. – Пізно ввечері у вівторок, 27 листопада, о. Василь Владика і його сім’я, що перебували в парафіяльному домі поряд з церквою, раптом відчули запах диму, наче щось горить. З другого поверху будинку вони побачили вогонь, що охопив праву сторону церкви.

Так о. Владика раптом усвідомив, що його церква, в якій він відправив незчисленну кількість Божественних літургій, приймав нових парафіян, благословляв нові сім’ї, вислуховував сповіді, проводжав вірних, покликаних до дому Господнього в останню земну дорогу, охоплена нищівним вогнем, а все що він міг зробити – з жахом спостерігати за руйнуваннями.

Церква св. Марії, що знаходиться на Рузвельт Авеню з часу її будівництва українцями католиками в Мідлсекс Кавнті в Ню-Джерзі в 1954 рoці , була знищена потужною пожежею. Тепер вона стоїть з розбитими вікнами і дірою в даху, через який пожежники намагалися приборкати вогонь. 

На щастя, ніхто з людей не постраждав. 

Пожежа спалахнула приблизно в 10 год. вечора з правого боку будівлі в закритому приміщенні між поверхами, звідки перекинулася на фронтон і з нього на церковний дах, повідомив голова пожежного департаменту Картерету Марк Груска. Причина пожежі не виглядає підозрілою, хоч розслідування ще триває, 28 листопада зазначив M. Груска.

У церкві велика частина підлоги від самої пивниці, а також більшість внутрішніх стін та розписи на них повністю знищені вогнем, так що залишилися лише обгорілі дерев’яні стояки.

Єпископ Андрій Рабій, апостольський адміністратор Філядельфійської Архиєпархії, наступного дня виїхав до Картерету , щоб зустрітися з отцем Василем Владикою, підтримати отця, оцінити втрати, що їх зазнала 64-річна церква, й обговорити необхідну допомогу парафії, щоб вона могла розпочати служби, якщо потрібно то знайти нове місце для служіння, поки буде прийняте рішення щодо відновлення чи перебудови храму. Єпископ Андрій зауважив, що вони втратили все – ризи, літургійні книги, ікони, чаші – усе, крім своєї віри. 

Уже кілька церков в околиці запропонували свої храми для тимчасового служіння парафії св. Марії, щоб вони могли залишатися однією парафіяльною родиною. 

Багато хто замислився над тим, що церква значила для них і їхніх родин впродовж років. 

,,Зараз наша парафія дуже невелика, менше половини того, що було”, – каже Стефанія Глущик. – ,,Це буде важка дорога”.

,,Це найважливіше, бо нас вже небагато залишилося, тому це згуртувало нас”, – сказала парафіянка Лідія Сінгура.

Посадник Картерету Данієль Рейман прибув на місце пожежі, щоб підтримати парафію. Він виставив на містечкову веб-сторінку фото церкви і поінформував жителів про можливість надання фінансової підтримки через Carteret Business Partnership.

Єпископ Андрій попросив усі парафії оголосити окрему збірку для парафії св. Марії на всіх Божественних літургіях 8-го і 9-го грудня. У цей період добродійности він попросив усіх бути щедрими в підтримці своїх братів і сестер в Христі з Картерету, які переживають трагічний час втрати свого духовного дому. Дотації слiд висилати на адресу: St. Mary’s Ukrainian Catholic Church, 719 Roosevelt Ave., Carteret NJ 07008-2846, Att’n: Church Renovation Fund. 

Коментарі закриті.