27 лютого, 2020

Пластове свято провели у Станиці Філядельфії

Пластуни-колядники урочисто входять на головну залю. (Фото: Микола Зварич)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – Пластова Станиця у Філядельфії 11 січня урочисто від­значила своє 70-ліття і рівночасно провела традиційну Свічечку з свят­ковою просфорою в Українсь­кому Освітньо-Культурному Центрі. У свя­ті взялу участь понад 200 пластунів, батьків та запрошених гостей.

Були почесні гості Архиєпископ Філя­дель­фії та Митрополит Укра їн­ської Като­лицької Церкви в Аме­риці Борис Ґудзяк, парох і ректор Української католицької катедри Непорочного Зачаття о. Роман  Піту­ла, диякон Володимир Радко, представник Крайової Пластової Стар­шини Андрій Зварич, представ­ник Головної Пластової Булави Со­­фій­ка Захарчук, голова Українсько­го Ос­вітньо-Культурного Центру На­тал­ка Фірко, голова Управи Ук­ра­їн­ської Федеральної Коопе­ративи „Самопо­міч“ у Філядельфії Роман Пе­тик, голова Осередку Спілки Ук­раїнської Молоді у Філядельфії Ми­рон Солтис та деякі колишні станичні.

Свято розпочалося входом на го­ловну залю юнацтва і новацтва‚ які три­мали „звізду“ і колядували „Бог ся раждає“. Ведуча та головна орга­нізаторка свята Зеня Брожина від­крила свято, привітала почесних гостей, пластунів, приятелів Пласту та батьків‚ розповіла про Пластову Свічечку, котра є пластовою тради­цією і відзначається кожного року. З. Брожина також розповіла про симво­ліку святкового стола‚ який включає традіційні елементи Свят-Вечора: ікону, пшеницю‚ колач. Святковий стіл приготував пласто­вий курінь „Спартанки“.

Почесні гості (зліва): Нуся Погорило, Андрій Зварич, Софійка Захарчук, Зеня Брожина, Архиєпископ-Митрополит Борис Ґудзяк.

Почесні гості та представники уладів запалили свічки при святко­вому столі. Першу свічку засвітила С. Захарчук в імені Головної Пластової Булави за добро пластунів у всіх країнах світу, А. Зварич від Крайової Пластової Старшини засвітив свічку за солідарність між станицями в США‚ станична Філядельфії Нуся Погорило засвітила свічку на знак глибокої пошани до всіх подруг і друзів‚ які 70 років тому дали почин філядельфійській станиці і до тих, хто упродовж цих років її зберегли для добра української молоді.

Владика Борис запалив свічку за душі загиблих пасажирів які невин­но загинули у трагічному вибуху ук­раїн­ського літака в Ірані. Представ­ники пластових уладів запалили свічки за свої особливі наміри. Від­так засвічено свічечки при столах як символ духовного єднання з пластунами в цілому світі. Владика Борис провів молитву і освятив просфору‚ яка була роздана всім. Також Владика промовив слово.

Підчас обіду-просфори присутні прослухали привіти з нагоди 70-літ­тя станиці від Головної Пластової Булави, Крайової Пластової Стар­шини, СУМ, Українського Освітньо-Культурного Центру та Української Федеральної Кредитової Коо­пе­ративи „Само­поміч“ у Філядельфії.

Дві доповіді про 70-ліття станиці виголосили член станиці та колишня станична Ксеня Захарчук і внучка першого станичного Ляриса Кебуз, яка виховувалася у станиці‚ і пере­повіла про її початки. Перші ор­га­нізаційні сходини станиці відбу­лися 10 липня, а установчі загальні збори 21 серпня 1949 року. Станичним було обрано Петра Ісаїва. У 1949 році засновано 4-ий курінь юначок ім. Ольги Басараб і 1-ий курінь юнаків ім. Федора Черника.

Незадовго, через великий приріст, курені поділено і виникли 14-ий курінь юначок ім. Олени Теліги в 1951 році та 11-ий курінь юнаків ім. Романа Мстисла­вича в 1952 році. Ці два курені існу­вали до 1990 року. В станиці існували і далі існують 4-те і 11-те гнізда новаків. Пласт-Прият заснований у 1952 році.

Мiж доповідями присутні на залі співали традиційні колядки під про­водом пластунів. Рівночасно можна було побачити на екрані світлини різних станичних занять за останних 10 років. На пам’ятку 70-ліття ста­ниці були виготовлені особливі від­знаки‚ котрі всі присутні одержали.

На закриття свята о. Р. Пітула про­вів молитву і побажав станиці проіснувати ще 70 років на користь української молоді.

Коментарі закриті.