12 березня, 2020

Патріотичні зустрічі польських українців

Учасники концерту музичного гурту „Широкий лан“. (Фото: Ігор Магас)

ЗЕЛЕНА ҐУРА‚ Польща. – 19 лютого Об’єднання українців у Зеленій Ґурі запросило музичний гурт „Широкий лан“ до клюбу „Пекарня тихої жінки“.

Присутні почули чудовий концерт Святослава Бойка та Олександра (Сашка) Козинця, які виступили з патріотичними і народними  піснями. Звучали також партизанські пісні і українські народні пісні з Лемківщини. Вхід на зустріч з артистами з України був безкоштовний, прийшли близько 100  осіб.

Присутні купували після концерту диски з піснями „Широкого лану“. Частина грошей з проданих дисків призначена на лікування і допомогу військовому кулеметникові Вадимові Ушакову, який був поранений у 2016 році‚ коли захищав Україну від промосковських сепаратистів. Про нього багато теплих сказав С. Бойко, який також був захисником України.

21 лютого в домівці Об’єднання Українців Польщі був показаний фільм „Заборонений“ про життя і трагічну смерть великого, одного з найбільших поетів післявоєнної доби Василя Стуса. Режисера Романа Бровка запросив до Зеленої Ґури Ігор Магас, а допомагали йому друзі‚ згуртовані при домівці і „Файній Зеленій горі“.

Р. Бровко зробив цей фільм‚ спершись на історії життя і боротьби В. Стуса, написаної Сергієм Дзю­бою і Артемієм Кірасоновом. У фільмі показані слідство в радянській Україні‚ слово невдалого захисника‚ перебування В. Стуса в радянських казематах. Про створення фільму розповів Р. Бровко після показу.

У 1989 році було створено Фонд ім. В. Стуса. Одним з перших отримав  премію Фонду правозахисник і поет Микола Горбаль з Лемківщини, якого у 1945 році разом з родиною було насильно викинуто тодішньою владою з рідної землі в Україну.

Премію ім. Василя Стуса було признано у 2010 році жителеві Зеленої Ґури, воїнові УПА, а колись в’язневі сибірських таборів та одному з організаторів Норильського повстання св. п. Степанові Семенюкові за книжку-спогад „І гинули першими“. С. Семенюк упокоївся у минулому році‚ проживши майже 100 років.

Коментарі закриті.