15 березня, 2019

Оренда землі сприяє розвиткові сіл

Представники товариства у Літятині біля церковної дзвіниці. (Фото: Тетяна Будар)

БЕРЕЖАНИ‚ Тернопільська область. – Уже кілька років на території Бережанського району успішно веде свою діяльність товариство „Захід-аґро МХП“‚ яке має в оренді 5‚999 гектарів землі і вирощує озиму пшеницю‚ ріпак, кукурудзу на зерно, соняшник, сою. Десятки місцевих людей дістали працю у товаристві, середня платня – понад 10 тис. грн. на місяць.

Керівником є Віктор Корягін‚ який народився на Хмельниччині та вже встиг звикнути й полюбити землю і людей Бережанського краю. Він вважає, що майбутнє аґрарної галузі – за новими технологіями. Свою дільницю прагне модернізувати, впровадити інноваційні проєкти, зробити максимально технологічною. Він веде плідну співпрацю з сільськими громадами, орендодавцями. За його словами, „Захід-аґро МХП“, що входить до Аґроіндустріяльного холдингу МХП, сприяє розвиткові західного реґіону України. У цьому переконані й земельні спеціялісти Галина Білан і Назар Колісник.

Товариство допомагає школам, дитячим садкам, медичним установам, клюбам, релігійним громадам, підтримує проєкти сільських громад. 

У селі Літятині, за словами сільського голови Івана Олексюка, товариству довірили 280 земельних часток (паїв) місцевих мешканців. І не пожаліли. Завдяки товариству отримали гроші на ремонт місцевої церкви св. Димитрія, придбали дзвін, що особливо радує парафіян і настоятеля храму о. Олега Драгана. Товариство організовувало святкування Дня захисту дітей, фінансово долучилося до Дня св. Миколая та інших заходів.

У Рибниках, наприклад, де орендують 178 гектарів землі, допомогли з ремонтами фельдшерського пункту. Тепер медична сестра Олена Лотоцька задоволена і щаслива, адже працює в затишному теплому кабінеті, куди й місцевим людям приходити приємно. 

На території Нараївської сільської ради, як розповів сільський голова Євген Здебський, товариство орендує 560 гектарів й бюджет села завдяки цьому поповнився на 100 тис. грн. на рік. Щороку збільшується орендна плата, тож люди не нарікають. Особливо раді в місцевій школі, де товариство долучилося до харчування школярів, ремонту кляси першоклясників. Про це розповіла директор школи Ольга Сімора. 

А ще жителі села Нараїв мріють про нові спортивні споруди і без допомоги товариства їм не обійтися. Адже воно, без перебільшення, є і вагомим джерелом наповнення місцевих бюджетів, надійним соціяльним партнером місцевих громад.

Коментарі закриті.