31 жовтня, 2019

Нове господарство старого села

Юні мешканці села Піщаного. (Фото: Олександр Вівчарик)

ПІЩАНЕ‚ Черкаська область. – 11 вересня мені випало побувати на Лівобережжі Дніпра у селищі Піщане, що розкинулося обабіч річки Супій. Я знав‚ що це село дуже давнє. Ще у літопису Нестора згадується, що містечко Пісочне  закладене князем Олегом у X ст., приблизно 907 року.

Нова церква у Піщаному.

Місце тут зручне і гарне. Поселення завжди було волелюбним, козацьким. Його мешканці воюють проти аґресії Росії й зараз. Руслан Шеремет, ім’ям якого назвали центральну вулицю в селі, загинув на Донбасі у 2014 році.

Героїв ця земля народжувала не раз. Серед них був Юрій Міхновський – український православний діяч, архиєпископ Української Автокефальної Православної Церкви з 1930 року, настоятель Софійського Собору в Києві. 1937 року його розстріляли більшовики.

Усе ж до відвідання Піщаного я не знав‚ що на місці колгоспу в селі постала одна з найкращих в Україні аґрофірма „Маяк”. Її засновником і директором є Герой України, почесний член Національної академії аґрарних наук України Микола Васильченко. Він народився в сусідньому селі‚ у аґрофірмі працюють його дружина  Любов і дочка Тетяна.

Тваринницький комплекс аґрофірми.

Почалося усе в 1988 році‚ коли він побував у США й на власні очі побачив, як потрібно організувати потужне і ефективне підприємство, яку техніку, які технології слід використовувати, щоб виробляти конкурентноздатну продукцію. У Піщаній він розпочав із заміни машинно-тракторного парку. Потому прийшла черга модернізації тваринницького комплексу. Встановили сучасні американські поливні установки, якими керують на відстані. Господарство має 8‚000 гектарів ріллі, з яких 900 уже поливають. Врожайність зернових і інших культур така ж‚ як у розвинутих країнах світу.

Придбали зерносушильний комплекс, американську доїльну залю‚  де 1‚000 корів обслуговують два оператори,  свинокомплекс з усіма німецькими і данськими технологіями, сучасний машинний двір. Аґрофірма постійно купує закордонну сільськогосподарську техніку: американські трактори, німецькі комбайни‚  сівалки австрійського виробництва‚ зерносушильний комплекс з голяндським комбікормовим заводом.

Тваринницький комплекс аґрофірми.

Усе це позитивно відбивається на добробуті людей. Село має гарні дороги, школу, дитячий садок, центр технічної творчости, амбуляторію, будинок культури (має чотири народні колективи і 27 гуртків художньої самодіяльности), фізкультурно-оздоровчий комплекс, кав’ярню „Старий маяк“ і крамниці.

Для дітей і гостей села влаштували кукурудзяний і солом’яний лябіринти. Перший з них вирізаний просто неба на кукурудзяному полі. У лябіринті є дев’ять кілометрів заплутаних доріжок, де можна знайти безліч цікавих подарунків та головну нагороду – безкоштовну екскурсійну поїздку.  Солом’яний лябіринт складається з 156 спресованих бльоків соломи‚ на яких можна відпочивати.

Окрасою стала церква, яку своїм коштом збудував М. Васильченко.

Приклад Піщаного показує, що Україна має перспективу і може досягти вагомих результатів у сільському господарстві.

Солом’яний лябіринт у Піщаному.

 

Кукурудзяний лябіринт з пташиного лету.

Коментарі закриті.