21 листопада, 2019

Нова академія в Івано-Франківську

Студенти та викладачі Богословської академії Івана Золотоустого разом з Митрополитом Володимиром Війтишином. (Фото: Олег Білоус)

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. – Минулого літа  я мала нагоду на запрошення проректора Олега Білоуса відвідати Богословську академію Івана Золотоустого в Івано-Франківську і була приємно вражена  на якому високому сучасному рівні створено всі умови для навчання студентів.

Просторі світлі авдиторії, велика читальня заля, технічне оснащення  і навіть вбиральні, з якими в Україні все ще, і навіть у знаменитому Буковелі, не все гаразд,  тут за найкращими  европейськими стандартами.

Академія є продовжувачем діяльности Греко-Католицької духовної семінарії в Станиславові (тепер Івано-Франківськ)‚ закритої в 1945 році й відновленої в 1990 році в складі Івано-Франківського теологічно-катехитичного Духовного інституту‚ реорганізованого у 2000 році в Івано-Франківську Теологічну Академію. 30 липня 2014 року Теологічну Академію було перейменовано в Івано-Франківський богословський університет ім. св. Івана Золотоустого.

21 травня 2018 року університет було реорганізовано у Приватний заклад вищої освіти „Івано-Франківська академія Івана Золотоустого“. Засновником академії є Івано-Франківське Архиєпархіальне управління Української Греко-Католицької Церкви.

Бібліотекар Іванна Стрихар по­казує стародруки з фондів Митрополита Шептицького. (Фото: Мирослава Роздольська)

Приємно вразив рівень викладацького складу – це науковці, педагоги з дипломами відомих університетів Австрії, Італії, Німеччини, Польщі, Чехії та інших країн і, звісно,  України. Наша розмова під час зустрічі з ректором Олександром Левицьким та викладачами, що відбулася в час активних приготувань до першого в новому статусі навчального року, була про налагодження зв’язків з діяспорними організаціями. Дати своїм студентам якнайширші знання не тільки в академічному пляні та релігійно-богословській формації, а й у патріотичному вихованні, розумінні процесів, що відбуваються у сучасному світі, вчительський склад вважає важливим і в числі пріорітетних завданнь.

Академія готує фахівців у галузі богослов’я, які можуть працювати не тільки у релігійних структурах, а й у школах, засобах масової інформації, урядових і неурядових організаціях. Богослов’я, як наука, відроджується в Україні з початку її незалежности, у радянські часи вона була повністю знищена‚ тому закладів такого рівня не так багато.  Навчальний процес має міжконфесійний характер, незважаючи на те, що великий внесок у становлення Академії зробила Івано-Франківська єпархія Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ).

Стародруки з фондів Мит­ро­полита Андрея Шеп­тицького у книгозбірні Богословської Академії Івана Золотоустого. (Фото: Ми­рослава Роздольська)

Особливим багатсвом, яким володіє бібліотека Академії‚ є стародруки з фонду Митрополита Андрея Шептицького. Це надзвичайно велика богословська і наукова цінність. Адже А. Шептицький був не тільки духовним провідником України, визначним церковним діячем УГКЦ, а й державником.  У його працях є бачення майбутнього української держави, відповідальне ставлення до української нації і народу. Тому дуже важливо якнайширше використовувати ці праці не тільки з метою досліджень, але й у навчально-виховному процесі.

Доступ до них покищо не дуже відкритий через те, що книги старі, потребують бережливого ставлення. У сучасному світі є значно щирші  – електронні можливості для користування фондами. Проте ця спадщина ще не оцифрована, оскільки бібліотека такою програмою не володіє. Завідуюча книгозбірнею Ірина Стрихар бережливо показує ці скарби. Вона розповідає також, що у бібліотеці студенти маґістранти мають можливість працювати над своїми науковими роботами, оскільки до їх послуг великий вибір літератури, як богословської, історичної, так і з інших інформаційних джерел. Для ширшого доступу до цих надзвичайно цінних матеріялів ректорат шукає спонзорів для впровадження електронної програми бібліотечних фондів і запрошує до співпраці.

Поштова адреса академії:  Івано-Франківська академія Івана Золотоустого‚ вул. Софрона Мудрого (стара назва вул. Гарбарська)‚ 22‚  Івано-Франківськ, 76000‚ Ukraine.

Коментарі закриті.