7 травня, 2020

Наталія Ханенко-Фрізен – нова директорка КІУС

ЕДМОНТОН, Альберта. – Доктор філософських наук Наталія Ханенко-Фрізен стала директоркою Канадського інституту українських студій (КІУС). На цій посаді вона змінює Ярса Балана, котрий працював директором КІУС з 2018 року і продовжуватиме виконувати посадові обов’язки координатора Центру українсько-канадських студій ім. Кулів при КІУС.

Доктор філософських наук Наталія Ханенко-Фрізен. (Фото: КІУС)

„По завершенні обширного міжнародного конкурсу, в якому брало участь багато кваліфікованих кандидатів, із приємністю повідомляємо про призначення доктора Ханенко-Фрізен на посаду директора КІУС на п’ятирічний термін. Вона приступить до виконання своїх обов’язків 1 липня”, – йдеться у повідомленні Університету Альберти, до складу якого входить КІУС.

Н. Ханенко-Фрізен – уродженка Києва. 1989 року вона закінчила Київський державний університет з дипломом спеціяліста з географії. Вступив­ши в аспірантуру Альбертського університету 1992 року, скінчила маґістрат із українського фолкльору 1994 року, а 2001 року здобула ступінь доктора філософських наук одразу в двох програмах з антропології й українського фолкльору, при катедрах антропології та сучасних мов і культурології.

Того ж року Н. Ханенко-Фрізен розпочала свою наукову кар’єру на посаді викладачки катедри релігії та культури Коледжу ім. св. Томаса Мора в Саскачеванському університеті. 2005 року її призначили доцентом, а 2016 року – професором, водночас із 2007 року вона також є ад’юнкт-профе­сором катедри історії.

Протягом своєї академічної кар’єри д-р Н. Ханен­ко-Фрізен працювала етнографом Музею народної архітектури та побуту в Києві, лектором Альберт­ського університету й Українського літнього інституту в Гарварді, гостьовим професором Торонтського університету та зовсім нещодавно – дослідницею в Гарвардському університеті.

В її обширний адміністративний досвід входить координування Програми української мови та директорство в Українському літньому інституті в Гарварді; заснування популярного „виїзного” семестру в Україні при Саскачеванському університеті та керівництво ним у 2003-2018 роках; завідування катедрою релігії та культури Коледжу ім. св. Томаса Мора та робота в інших адміністративних структурах Саскачеванського університету.

Н. Ханенко-Фрізен також працювала директоркою Прерійного центру дослідження української спадщини при Коледжі ім. св. Томаса Мора у 2005-2007, 2009-2013 роках і знову з 2019 року, координуючи всі аспекти діяльности центру. 2014 року вона заснувала та продовжує керувати роботою нового канадського наукового журналу „Engaged Scholar Journal: Community-Engaged Research, Teaching and Learning”, присвяченого проблематиці наукової співпраці між університетами та громадськими організаціями.

Д-р Н. Ханенко-Фрізен має довгий список наукових публікацій. В її доробку є дві монографії – „Інший світ, або етнічність у дії: Канадська українськість кінця ХХ ст.” (Видавництво „Смолоскип”, 2011 рік) та „Ukrainian Otherlands: Diaspora, Homeland and Folk Imagination in the Twentieth Century” (Вісконсинський університет, 2015 рік).

За її редакції вийшли збірники „Reclaiming the Personal: Oral History in Post-Socialist Europe” (Торонтський університет, 2015 рік), „Orality and Literacy: Reflections Across Disciplines” (Торонтсь­кий університет, Торонто, 2011 рік) та „В пошуках власного голосу: усна історія як теорія, метод і джерело” (Харківський університет ім. В.Н. Каразіна, 2010 рік).

Д-р Н. Ханенко-Фрізен вільно володіє українською, англійською та російською мовами. В коло її широких інтелектуальних інтересів і фахових знань входять усна історія, повсякденні культури, тексти та ритуал; діяспорні студії, етнічність і міґрація; Україна та Східня Европа періоду постсоціялізму, Канада та канадські українці.

„Зі своїм попереднім досвідом викладання української мови, її активністю та пристрасним захопленням українсько-канадськими студіями та її працею в царині української історії, культури та фолкльору д-р Ханенко-Фрізен ідеально підходить до нової ролі директора КІУС”, – йдеться у повідомленні організації.

КІУС

Коментарі закриті.