2 березня, 2018

Настав час вшанувати Євгена Чикаленка

Виступає голова Просвітницького центру національного відродження ім. Євгена Чикаленка Юрій Гнаткевич. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – Вшановуючи пам’ять одного з найвидатніших українців початку ХХ ст. Євгена Чикаленка, Інститут української археографії та джерелознавства ім. Михайла Грушевського спільно з Музеєм української революції 1917-1921 років та Просвітницьким центром національного відродження ім. Є. Чикаленка провели до дня його народження 21 грудня 2017 року круглий стіл на тему „Євген Чикаленко та меценатство в українському націєтворенні“.

Директор музею Олександер Кучерук закликав присутніх до створення Клюбу шанувальників Є. Чикаленка. Д-р Валентина Піскун поділилася враженнями від особистого осмислення ролі, яку зіграв Є. Чикаленко у створенні Центральної Ради Української Народної Республіки (УНР). Голова Просвітницького центру ім. Є. Чикаленка Юрій Гнаткевич розповів про діяльність та ініціятиви Центру у справі відновлення історичної справедливости щодо великого сина України.

Своїм враженням від „Щоденників“ Є. Чикаленка поділився проф. Володимир Панченко. Інна Старовойтенко, яка видала вісім фундаментальних томів праць Є. Чикаленка, провела історичні паралелі між подіями, описаними Є. Чикаленком і актуальними подіями сучасности в політиці та культурі.

Д-р Ігор Гирич розповів, що саме Є. Чикаленко підготував для держави М. Грушевського, Симона Петлюру, Сергія Єфремова і багатьох інших діячів створеної ним Центральної Ради, яка й проголосила незалежність УНР. Він був першим кандидатом на посаду голови Центральної Ради, але поступився М. Грушевському.

Промовляли завідувачка Історико-меморіяльного музею М. Грушевського Світлана Панькова, д-р Ольга Ковалевська, письменниця Олена Леонтович, науковець Тетяна Котенко.

Учасники круглого столу, який відбувся 23 листопада 2017 року,  ухвалили низку звернень до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, до голови Верховної Ради України Андрія Парубія, до Київського міського голови Віталія Кличка та інших представників влади про вшанування Є. Чикаленка.

Коментарі закриті.