7 лютого, 2019

Місто корифеїв українського театру

Храм Вознесіння Господнього.

У невеличкому степовому місті Бобринець на Кіровоградщині перетнулися шляхи засновників і корифеїв українського професійного реалістичного театру – Марка Кропивницького, Івана Тобілевича (Карпенка-Карого), його братів, майбутніх світочів української сцени – Миколи Садовського та Панаса Саксаганського.

Батьки М. Кропивницького і братів Тобілевичів були управителями у навколишніх панських маєтках. Їхні діти навчалися у Боринецькому повітовому училищі (Марко був на п’ять років старший за Івана). За кілька сотень метрів звідси пролягав історичний Чорний шлях, яким здавна їздили чумаки. Саме тут вони часто зупинялися на ніч, розводили вогнища, провадили неспішні бесіди.

Малий Марко, пізніше Іван, дуже любили ці вечірні розмови, коли нерідко звучали й народні пісні. Очевидно, саме тут у дитячі серця западала мудрість, краса й духовна наповненість слова і пісні рідного народу. Бобринецькі таємничі підземні ходи теж надзвичайно приваблювали дітей. Місцеві мешканці спорудили їх у період татарських навал для того, щоб ховатися там від ворожих набігів. Кажуть, вони досить довгі і об’ємні: у 1950-их роках під час земляних робіт туди провалився екскаватор.

Пам’ятник Маркові Кропивницькому в Бобринці. (Фото: Валерій Москалик)

У приміщенні колишньої повітової школи на центральній вулиці містечка і за часів СРСР була школа. Її свого часу закінчив відомий радянський кінорежисер Петро Тодоровський. А нині тут Центр дитячої та юнацької творчости.

Трохи далі хата, де квартирували брати Тобілевичі, далі – по центральній вулиці – будинок бабусі М. Кропивницького Уляни Дубровинської. Тут майбутній актор і режисер прожив близько 10 років. Саме його дядько Микола Дубровинський організовував у містечку самодіяльний театр, де Марко зіграв свої перші ролі. Колишній будинок громадського зібрання, де це відбувалося, теж зовсім поряд – за 100 метрів від училища. Тут зараз місцеве відділення державної казначейської служби.

Сюди М. Кропивницький приїхав за рік до своєї смерти, аби востаннє побачитись з земляками, з містечком‚ яке любив і де формувався, як особистість, як мистець. Тоді він виконував тут відому пісню „Реве та стогне Дніпр широкий“, що стала своєрідним гимном українців і яку автор музики Данило Крижанівський присвятив саме М. Кропивницькому. Він був першим її виконавцем, саме з його театральної трупи ця пісня, що й досі хвилює серця, розпочала свій лет Україною. Це був тріюмфальний виступ, який довго пам’ятали у містечку, але зараз, на жаль, ніщо про нього не нагадує.

Навпроти приміщення повітового училища – погруддя М. Кропивницького‚ один з чотирьох відомих в Україні пам’ятників корифеєві українського театру. У місті розроблено туристичний маршрут пам’ятних місць корифеїв українського театру, куди входить 14 об’єктів, але більшість з них ще потребує чималих грошей для реставрації та відповідного оформлення.

До цього маршруту органічно вплітається і село Мар’янівка. Тут поховані батько та сестра М. Кропивницького. Син Ганни – відомий бандурист та театральний діяч Микола Сочеванов, який жив тут до смерті матері. Поряд на однойменному хуторі народився інший племінник М. Кропивницького, що теж вписав своє ім’я у історію українського театру – Іван Мар’яненко.

Церква св. Миколая.

Примітний Бобринець і двома чудовими храмами. Собор Вознесіння Господнього‚ зведений на початку минулого століття відомим архітектором Яковом Паученком‚ було освячено у 1912 році. За більшовицьких часів з куполів храму було знято позолоту, дзвони переплавлено, а саме приміщення перетворилось на зерносклад. Згодом будівлю передали для створення районного музею. Тепер храм відновлено і повернуто парафіянам. Тут є кілька чудотворних ікон.

Церква св. Миколая споруджена у давні часи за гроші княжни Дмитрянської. Біля церкви є пам’ятна композиція загиблим у нинішній російсько-українській війні. Разом з героєм Майдану Віктором Чміленком їх тут 12.

Це приміщення має історичне значення для всієї України. Адже тут вперше прозвучав духовний гимн „Боже великий, єдиний“. Його автор Олександер Кониський певний час перебував у Бобринці на засланні. На жаль, поки що ні він – один з найвідоміших біографів Тараса Шевченка, ні ця подія жодним чином не увічнені.

Місто пов’язане з дитинством відомого більшовицького діяча Лева Троцького. Він народився у селі Янівці‚ а його батько Давид Бронштайн мав у Бобринці ряд крамниць.

Коментарі закриті.