11 червня, 2020

Москалі – недруги України

У наступному році відзначатимемо 30 років дер­жавної незалежности України. Можна буде дискуту­вати і обчислювати успіхи та невдачі кожен по своєму та розробити пляни довго і короткотермінові, щоби побороти невдачі. Дуже часто при такому обчисленні стан виглядає дещо інакше у залежності від окулярів обсерватора. Коли б я запитав у п’ятьох друзів, котрий президент їм найбільше сподобався, то певне було б п’ять різних відповідей. Є надія, що ніхто не вказав би на Віктора Януковича. Адже ж я питатиму своїх друзів, а не одіозного Віктора Медведчука. Одначе, хіба всі українці (крім В. Медведчука очевидно) можуть пого­дитися з одним явищем, що москаль від України не відчепиться.

Такими одкровеннями поділився протоєрей Російської Православної Церкви Петро Г. Коханик у статті з не менш ефектно зформульо­ваним заголов­ком „Найбільша брехня століття ‘Україна’”. Стаття вийшла у Російсько-американському місяч­нику в грудні 1952 року.

„Ми повинні чітко заявити, що жоден американець не може включатися чи вмішуватися у внутрішні справи інших країн. Очевидно, нам усім не подобаєть­ся горезвісний більшовизм та його грішна робота у Росії та по цілому світу. Але це не означає що ми повинні нена­видіти Росію та її людей. У намаганні знищити більшовизм ми не маємо жод­ного права підривати колишню могут­ню Російську імперію як це роблять „українські сепаратисти” (з допомогою добрих і чесних, але непоін­формованих американців), намага­ючись відокре­мити від неї (імперії – А.Л.) „Малоросію” (що сьогодні назива­ється Україною) тільки тому, що якісь зухвалі галицькі аґресори, під’юджені в додатку поль­ськими та австро-німець­кими ворогами, навмисне замінили (назву – А.Л.) Мало­росію на Україну.”

Московський піп гостро, але відкрито заявив свої брутальні претензії до України. Натомість відомий колись український журнал „Сучасність” з заміткою, що друкують статтю інфор­маційним порядком, тобто без будь-якого схвалення, у жовтні 1961 року опублікував переклад статті дру­гого більш поміркованого, але хитрого москаля Євгена Петрова-Скі­талця на цю тему, хіба з тим самим поглядом, але прибираючи його привабливо для аме­риканців та малоросів:

„Російський та український народи протягом віків зжилися, мають спільних предків і спільну релігію. Чи є на Україні сепаратистські тенденції і яка їх сила? Так, на Україні є явні антикомуністичні настрої, що подекуди переходять в антиросійські та сепаратистські. Що саме прийде на вільне місце в Києві? Якщо з’явиться тінь великодержавної реставрації, то є безперечним, що Украї­на буде відстоювати повне відокрем­лення. Якщо виникне ідея вільної співдружности з незалежною Україною, яка матиме свою армію та фльоту, але добровільно входитиме в спільноту, то українці безперечно проголосують за це. Те саме стосується білоруського народу, ворожість якого до російської нації цілком і повністю зосереджене в еміґрантських колах”.

Цей другий погляд, на мою думку, далеко більш небезпечний. Зрівнова­жений і демагогічний, він може знайти прихильників серед американців та малоросів, а хто знає чи не ще когось.

Перебуваючи як виборчий спос­те­рі­гач в травні 2014 року на президентсь­ких виборах у глухому селі у Харківській області тільки за шість кілометрів від кордону, я мав розмову з старим головою сільської ради, який відкрито мені сказав: „Путін мене зробив бан­дерівцем”. Як це зрозуміти? Своєю яскравою імперською поведінкою, аґресією, тобто загарбанням Криму і війною на Донбасі, Володимир Путін зробив з цього старого малороса національно свідомого українця. Після століть поневолення і збаламучення мозку в цій тяжкій частині України, яка, мабуть, найбільше потерпіла за часів Голодомору, москальський імперіяліст щойно це усвідомив.

Москаль діє різними способами, від­критими і скритими. Одне зали­шилося незмінним, що ми українці, білоруси і росіяни повинні бути разом, незва­жаючи чи хоче цього українець та біло­рус чи ні. Завершуючи своє бачення, тобто, що буде після розпаду СРСР, Є. Петров-Скіталец писав:

„Коротко кажучи, ми стверджуємо єдино можливий варіянт збереження історично зформованого співжиття національностей, які перейшли у своїх взаєминах до сучасної форми рівно­правної співдружности. Москва зали­шиться столицею Росії, а уряд конфе­дерації, звільнений від ряду адмініст­ративних функцій, перейде в спеціяльну між­республіканську зону. Вірячи в здоровий оптимізм народів Радянсь­кого Союзу, в спільне для них намаган­ня визволитися від партійної диктату­ри, а одночасно у вікову культурну та господарську спільність, можна з певніс­тю сказати, що територія нової вільної співдружности буде одним із спокійних, миролюбних і квітучих місць земної кулі”.

Це не для телят байки. Це страшний опис, подібний до Алдоса Гакслія „Відваж­ного нового світу” або Джорджа Орвелла „1984”. А що це має спільного з сьогод­нішньою реалією? Україна має бути просто штатом Тексас у спів­друж­ності. Таке бачення більшости москалів. Тому не дурім себе, що москалі добрі люди, а тільки В. Путін поганий. Добрі москалі – це просто приховані вороги України.

 

Ню-Йорк

Коментарі закриті.